Meniu Închide

Invenții moldovenești: o nouă mătură, pâinea din carne și mașinile plutitoare

Metode unice de transformare a energiei solare sau eoliene în curent electric, pâine din carne, autoturisme plutitoare sau un nou tip de mături reprezintă câteva din invențiile moldovenilor din 2015 care ar putea ajunge să fie cunoscute și peste hotare.

Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a prezentat invențiile moldovenilor Sursa FOTO: curentul.md
Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală a prezentat invențiile moldovenilor FOTO: curentul.md

Guvernul a decis recent să ajute inventatorii moldoveni, oferindu-le o sumă de până la 3.000 de euro pentru a-și putea breveta inovațiile în străinătate. Potrivit reprezentanților Guvernului, acest suport va contribui la „creșterea capacităților de inovare ale instituțiilor de cercetare, ale centrelor universitare și ale mediului de afaceri prin încurajarea brevetării invențiilor pe plan internațional”.

Cele mai multe invenții, în agricultură și industrie alimentară

În același timp, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) a publicat, în premieră, Bursa Invențiilor, care listează lucrările inovative ale moldovenilor, înregistrate în 2015. Astfel, domeniile în care moldovenii sunt ingenioși și vin cu ceva nou sunt agricultura, industria alimentară, medicină, dar și energia alternativă. Informațiile prezentate de AGEPI arată că agricultorii moldoveni vor putea utiliza metodologii și tehnologii unice în lume pentru a obține o roadă mai bogată, cum ar fi semănătoare, tratarea specială a diferitor semințe și plante, capcane pentru insecte dăunătoare, dispozitive pentru formarea găurilor pentru plantarea puieților de viță de vie sau vor putea afla când este exact momentul oportun pentru irigarea plantelor.

Savanții oferă soluții inovative pentru piscicultori

Oamenii de știință nu au trecut alături pe lângă necesitățile piscicultorilor, creând un dispozitiv pentru hrănirea peștilor sau o instalație pentru incubarea icrelor și păstrarea larvelor de pești. Realizările din 2015 prezentate de publicația AGEPI arată că în industria alimentară din Republica Moldova, pe lângă utilizarea unui dispozitiv inedit de separare a lichidelor sau de obținere a vișinelor și cireșelor îndulcite, agenții economici ar putea produce și pâine din carne. „Procedeul, conform invenției, prevede pregătirea materiei prime prin fierberea cărnii de bovină timp de 20-25 de minute, blanșarea ficatului de porcină timp de 15-20 minute, răcirea și mărunțirea acestora împreună cu slănină de porcină, după care urmează cuterizarea materiei prime pregătite cu adaos de șrot de nucă ce conține 35-45% de proteine, bulion de la fierberea cărnii, ouă, sare, zahăr, piper negru, cardamon sau nucșoară și mărar proaspăt, dozarea în forme și coacerea”, au descris tipul de pâine unic în lume mai mulți profesori de la Universitatea Tehnică a Moldovei, autori ai invenției.

Idee pentru construcția bicicletelor

Bursa Invențiilor arată că inventatorii moldoveni au aplicat cunoștințele și în vinificație, dar și în industria constructoare de mașini. De asemenea, una din realizări se referă la „transformarea puterii musculare a omului în mișcare de rotație a mecanismelor, în particular la construcția bicicletelor”. Astfel, creația moldovenilor, botezată „bicicleta cu pârghie oscilatorie”, este dotată cu „un ghidon cu o furcă, instalată pe axul roții din față”. „Pe brațele de sus și de jos ale pârghiei oscilatorii sunt fixate funii de transmisie, capetele opuse ale cărora sunt fixate pe scripeți cu posibilitatea bobinării funiilor pe aceștia. Scripeții sunt dotați cu arcuri de retur în formă de spirală și sunt instalați pe axul roții motoare, din ambele părți ale butucului acesteia angrenează unidirecțional cu butucul”, scrie Bursa Invențiilor.

Automobile plutitoare, datorită moldovenilor

În același timp, datorită moldovenilor automobilele pot deveni plutitoare. O invenție brevetată în 2015 oferă posibilitatea șoferilor să conducă la suprafața apelor autoturismele și chiar să le poată manevra. Este vorba despre crearea unei platforme, dotată cu sistemele necesare, care ar oferi această posibilitate.

Un alt dispozitiv, brevetat în 2015, creează posibilitatea ca aparatele de zbor să nu mai aibă nevoie de o pistă pentru a decola sau pentru a ateriza. În lume sunt două avioane, inventate în Uniunea Sovietică și Marea Britanie, care decolează vertical fără necesitatea unei piste în acest sens. În același timp, inventatorii au înregistrat mai multe lucrări inovative care se referă la obținerea biogazului sau prelucrarea materialelor plastice. Mai multe tehnologii au fost înregistrate și în vederea oferirii oportunității utilizării unor surse alternative de energie, cum ar fi cea eoliană sau solară.

Un nou tip de mătură

Una din invenții oferă posibilitatea transformării aburilor în energie electrică, cu ajutorul turbogeneratoarelor de la centralele termice sau anumite tehnologii care transformă puterea vântului în curent. De asemenea, moldovenii au mai creat și un sistem care permite panourilor solare să se orienteze după lumină. Potrivit Bursei Invențiilor, o altă lucrare se referă la obținerea energiei electrice de la mijloacele de transport.

Unele soluții ingenioase oferite de cetățenii Republicii Moldova, prezentate de AGEPI, se referă la un nou tip de mătură care are „o porțiune de lucru și un mâner, unit prin legături”. „În partea frontală a mânerului este instalat un fixator pentru a putea atârna mătura de un suport. Pe capătul frontal al mânerului poate fi instalată o carcasă din peliculă termocontrolabilă”, se arată în Bursa Invențiilor.

Roman Chirca: Este necesară extinderea arealului de aplicare a invențiilor moldovenești

Referitor la decizia Guvernului de a susține brevetarea invențiilor în străinătate, expertul din cadrul Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Roman Chirca, susține că este una benefică. „Noi avem o bază de date enormă de realizări științifice încă din perioada sovietică. Totuși, și în perioada modernă avem multe realizări ajustate la necesitățile tehnologice contemporane”, a afirmat expertul economic.

Potrivit reprezentantului Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Republica Moldova are o piață mică de desfacere și una din problemele de bază este necesitatea de extindere a arealului de protecție a proprietății intelectuale și încadrarea în spații mai mari în care există activitate de cercetare și piață de desfacere. „Aceste două areale sunt interconectate prin acele inovații care se implementează și cu cât mai mare este această suprafață, cu atât sunt mai impulsionate și sunt aplicate mai multe rezultate ale cercetării”, a precizat Roman Chirca.

Datele AGEPI arată că anul trecut a fost înregistrată o diminuare a cererilor de înregistrare sau brevetare a obiectelor de proprietate intelectuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.