Meniu Închide

Ea este unică în Moldova, iar România a numit-o „fata cu cobza”

Stela Botez este singura femeie din Moldova care cântă la cobză în scenă. Recent, tânăra a susținut un concertul la Cahul, reușind să combine muzica de orchestră, cobză şi teatru. Stela ne-a povestit de ce a ales să cânte la cobză, dar şi ce perspective vede pentru muzica populară din Republica Moldova.

Stela Botez este autoarea unui proiect care se numește „Fata cu cobza”. Este vorba de un spectacol ce îmbină muzica de orchestră, cobză şi teatru, pe care l-a prezentat la Cahul.

stela botez cahul 1

„Fiecare cântec are o poveste. Am început proiectul «Fata cu cobza» pentru a face o diferenţă dintre muzica pe care o scriu eu şi muzica pe care ne este lăsată din străbuni”, ne-a explicat tânăra. Pentru a nu părea plictisitor, Stela a combinat şi teatrul în proiect, cunoscând și actorie.

stela botez cahul 2

stela botez cahul 3

„Am început să folosesc actoria şi în concertele mele. M-am gândit că este plictisitor pentru lume şi am decis să povestesc astfel o întâmplare. Am decis să montez pe scenă povestea «Fetei cu cobza», care este micuţă la început. Ea visează să devină cântăreață, munceşte mult şi devine acea fată care îşi practică meseria până la adânci bătrâneţi”. Stela a precizat că scenariul este fictiv, dar fiind inspirată din viaţa ei, mai ales din copilărie şi adolescenţă.

stela botez cahul 4

stela botez cahul 5

Dragostea pentru muzică şi cobză

Primul profesor de muzică i-a fost chiar tatăl. De profesie muzician, o încuraja şi o motiva să îşi îndeplinească visul. Stela Botez a intrat pentru prima dată în scenă în clasa a V-a cu romanţa „Pe lângă plopii fără soț” de Mihai Eminescu şi de atunci a îndrăgit şi mai tare scena.

Toate concursurile la care a participat, atât în Moldova, cât și peste hotare, i-au oferit experienţe inedite, însă unul din acestea i-a schimbat drumul vieţii. „Un concurs din Bulgaria pentru mine a fost crucial. S-a întâmplat când aveam 16 ani. Concursul a venit în viaţa mea când cântam muzică uşoară şi abia începeam să cunosc muzica populară. Acolo trebuia să cânt o piesă ce îmi reprezenta ţara. Am cântat o doină. Cântecul a plăcut extrem de mult publicului, mulți oameni mă felicitau. De atunci, am înţeles că trebuie să cânt şi muzică populară. Primele piese populare le-am cântat la nunţile din Cahul”, își amintește tânăra.

Trofeul obținut la concursul din Bulgaria FOTO Arhiva personală
Trofeul obținut la concursul din Bulgaria FOTO Arhiva personală

Prima întâlnire cu cobza

Mai târziu, Stela a hotărât să învețe folclorul. „Am început să studiez acest domeniu, pentru că nu cunoașteam foarte multe lucruri și am mers la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP). Acolo a fost locul în care m-am întâlnit cu cobza şi m-am îndrăgostit de acest instrument. La examene am decis să ies în scenă cu cobza și mi-a plăcut senzația. M-am întrebat atunci de ce să nu încerc să ies pe scena mare cu cobza”, zâmbește Stela.

Tânăra interpretă și-a luat cobza şi la concursurile muzicale din România.

„Doream să mă deosebesc, să mă țină minte lumea, mai ales în România, acolo unde concursurile sunt mari, iar concurenţii sunt buni”.

„Fiind unica basarabeancă, riscam să rămân în umbră, deoarece români sunt foarte mulţi, din multe zone folclorice şi de aceea am hotărât să aduc şi cobza în scenă. Şi iată că acolo, în România, m-au poreclit «fata cu cobza». Această întâmplare m-a făcut să-mi numesc astfel propriul proiect”, ne-a povestit Stela.

Stela Botez, la un concurs în România alături de Orchestra Lăutarii condusă de Nicolae Botgros FOTO Arhiva personală
Stela Botez, la un concurs în România alături de Orchestra Lăutarii condusă de Nicolae Botgros FOTO Arhiva personală

Tânăra este autoarea versurilor pe care le cântă și ne-a spus ce o inspiră. „Mă inspir din mediul în care trăim şi din viaţa personală. Publicul urmează să cunoască și melodiile compuse de mine despre dragostea pe care am trăit-o în anii precedenţi, despre dragostea mea faţă de părinţi, dar și despre atașamentul faţă de badea”.

Dragostea neîmplinită

Stela Botez mai crede că oamenii sunt izvorul inspirației, de aceea nu doar succesele, dar și insuccesele lor repezintă teme pentru cântecele sale. „Cel mai mare insucces cred că l-am avut pe plan personal. M-am îndrăgostit foarte puternic de un băiat, dar nu am putut fi împreună din cauza distanței dintre noi. Și eu cumva am fost nevoită să ascund dragostea mea față de el, dar această experiență m-a inspirat foarte mult”, își amintește tânăra. Tot ea a spus că în timp ce suferea din dragoste, a reușit să realizeze foarte multe lucruri pe plan profesional.

„Eu încercam să îmi alin durerea cu muzică și prin muzică. Am scris multe texte atunci, iar cântecele urmează să apară”.

Stela Botez, în ținută ordinară FOTO Arhiva personală
Stela Botez, în ținută ordinară FOTO Arhiva personală

De la 16 până la 27 ani, tânăra a scris în jur la 40 de cântece. Dar Stela Botez nu este doar autoarea propriilor melodii şi texte. Tânăra interpretă mai are marea pasiune de a-şi broda costumele populare. Astfel, primul costum l-a croit în anul 2014, iar până acum şi-a făcut trei costume populare şi depune mult suflet în ornamentul pe care îl brodează. „Suntem în secolul al XXI-lea, dar de ce să nu păstrăm tradiţia de a broda? Înainte, la şezători, fetele singure îşi brodau costumele populare şi zestrea”, a spus Stela.

Muzica populară are o viață lungă

Am întrebat-o pe Stela Botez ce perspective vede pentru muzica populară atât în Moldova, cât şi în Romania. „Perspectivele sunt foarte frumoase, tradiţiile frumoase şi nunţile nu se vor termina”, a răspus tânăra. Aceasta crede că tradiţiile devin comerciale prin diversele evenimente şi festivaluri care se organizează. „Tradiţia are un suflu nou cumva. Este o muzică pe care eu o să o pot cânta toată viaţa mea. Muzica populară are o viaţă lungă. Ce nu îmi place în muzica populară, e că unii aleg să facă muzică etno din ea”, ne-a mai spus Stela Botez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.