Meniu Închide

Știrile dimineții: De ce politica din Moldova rămâne instabilă? Lupu are răspunsul

Politica din Moldova este încă instabilă, spune președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, invocând că, din 1991 până azi, mai multe partide au urcat şi apoi au căzut ori chiar au dispărut, ceea ce arată că sistemul politic încă trebuie „să se aşeze”.

Totuşi, Moldova a învăţat democraţie, a învăţat să facă schimbări politice în mod ordonat, la vot şi nu în stradă, a menţionat politicianul, citat într-un material publicat de IPN.

Jumătate dintr-un oraș italian nu mai există, a declarat primarul localității după ce Italia a fost lovită miercuri dimineața de cel mai puternic seism din ultimii 7 ani, scrie Adevărul, cu referire la BBC. Seismul a avut magnitudinea de 6,2 pe scara Richter, iar epicentrul a fost localizat în oraşul Amatrice (aproape 3.000 de locuitori), în apropiere de Perugia. Edilul localității a declarat că „există persoane prinse sub dărâmături“ şi că „jumătate din localitate nu mai există“, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă într-o parte din zona afectate.

Șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora, Olga Coptu, admite că unii moldoveni pleacă peste hotare cu pașaportul biometric și rămân acolo peste termenul legal de 3 luni, însă o fac din neștiință. „Eu consider că cei care au avut de emigrat, au făcut-o cu mulți ani în urmă ilegal sau cu pașaportul românesc, iar unii admit că au plecat mai târziu în baza actelor de reîntregire a familiei. Nu negăm că și în zilele de astăzi unii merg cu pașaportul biometric cu scopul de a rămâne acolo, dar noi știm cu toții că acest document nu-ți asigură dreptul la muncă, nici în primele 3 luni de aflare acolo. Unii o fac din neștiință, iar alții chiar cunoscând eventualele consecințe. Cert este că oamenii merg la un asemenea pas din necesitate”, a declarat Coptu într-un interviu pentru Timpul.

Centrul Chișinăului va fi blocat astăzi jumătate de zi. Primăria Capitalei a anunțat că în Piața Marii Adunări Naționale vor fi organizate repetiții pentru pregătirea sărbătorii Ziua Independenței. Șoferii care circulă prin zonă vor trebui să o ocolească, scrie Agora, precizând că traficul va fi blocat între orele 9:00 – 14:30.

Guvernul de la Chișinău se întrunește în ședință ordinară, iar mâine se așteaptă vizita premierului român, Dacian Cioloș.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va lansa campania socială „Produse autohtone pentru copiii Moldovei”.

Temperatura nu va coborî astăzi de +25 grade Celsius la nordul țării și +30 la sud. Tot în regiunea de sud sunt posibile ploi.

Euro (22,40 lei) și leul românesc (5,02 lei) își întăresc pozițiile astăzi față de leul moldovenesc. Un dolar poate fi cumpărat astăzi cu 19,76 lei.

4 Comments

  1. Radion

    Politica din Moldova este instabila, deoarece Lupu a orefuzat de doua ori sa fie presedinte, iar in locul lui au venit niste ratoi muti. In 2016 cit de cit situatia se schimba, iar Lupu la sigur vede asta, deoarece colegii lui de partid fac aceasta schimbare.

  2. Adelina

    Poate de data aceasta la Alegerile Prezedentiale va cistiga o persoana destoinica de a conduce tara cu demnitate. Pentru ca instabilitatea sa nu mai fie prezenta,si cetatenii Republii Moldova sa traiasca mai bine.

  3. Subiectul 90

    Stabilitatea se poate instaura doar daca o sa fie un presedinte pro-european. Daca vom avea unul pro-Kremlin o sa se incerce mereu sa se puna bete in roate guvernarii si nu se va obtine nimic constructiv. Presedintele trebuie sa colaboreze cu guvernul nu sa il deranjeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.