România va extinde proiectele de dezvoltare în Republica Moldova și va continua să mobilizeze capitalele europene pentru a menține proiectul apropierea Republicii Moldova de UE pe agenda europeană, acesta a fost mesajul premierului Dacian Cioloș la Chișinău conform Moldpres.
Investiții românești
Premierul României a anunțat că urmează a fi sporite investițiile românești în Republica Moldova. Potrivit Prim-ministrului, două dintre companiile importante din sectorul energetic românesc sînt pregătite să investească în R. Moldova, în condiții de predictibilitate pentru mediul de afaceri și rentabilitate. De asemenea, Dacian Cioloș a menționat că o bancă importantă din România și-a anunțat intenția de a se extinde în Republica Moldova.
”România va încuraja și alți investitori să vină în Republica Moldova, în măsura în care reformele vor continua pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și va exista o abordare constructivă din partea autorităților” – Dacian Cioloș, premierul României
Asistență financiară
Prim-ministrul României a subliniat că, pe lângă asistența financiară rambursabilă de 150 milioane de euro, Republica Moldova va continua să beneficieze și de asistență financiară nerambursabilă din partea României. Este vorba despre continuarea proiectelor de renovare a grădinițelor, achiziția microbuzelor pentru transportul elevilor la școală și extinderea unui program-pilot destinat administrației publice locale.
”Salutăm intenția investitorilor români de a veni în Republica Moldova. Vom acorda tot suportul necesar, inclusiv prin modificarea și completarea legislației, pentru a facilita investițiile străine în R. Moldova.” – Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova
Mulțumiri de la Timofti
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a mulțumit autorităților române pentru acordarea primei tranșe din ajutorul financiar rambursabil precum și pentru sprijinul umanitar nerambursabil acordat persoanelor defavorizate din țara noastră.
„Acest ajutor a venit exact atunci când aveam mai mare nevoie de el, iar acest lucru ne demonstrează că România este un prieten de încredere al statului nostru” – NicolaeTimofti, președintele Republicii Moldova
La rândul său, șeful Guvernului de la București a menționat că România este și va rămâne un susținător și un avocat sincer al perspectivei europene a Republicii Moldova, dar reformele vor trebui să continue, astfel încât R. Moldova să se mențină pe agenda europeană. „Înainte de a primi această primă tranșă, Guvernul Republicii Moldova a trebuit să demonstreze că este capabil să facă reforme. Și sper ca acest sprijin al nostru să redeschidă calea finanțărilor europene pentru Republica Moldova”, a spus Dacian Cioloș.
Înțelegerile cu Filip
Premierii Cioloș și Filip au convenit să accelereze în următoarele luni cooperarea energetică, care este o prioritate comună într-o regiune din ce în ce mai complexă, inclusiv din punct de vedere al securității. Pavel Filip l-a asigurat pe Premierul Cioloş că R. Moldova rămâne ferm angajată pe calea integrării europene, ceea ce înseamnă realizarea consecventă a reformelor prevăzute de Acordul de Asociere cu UE.
Cei doi premieri au purtat discuţii privind modalităţile de garantare a investițiilor în diverse domenii, despre fluidizarea traficului în vămi, şi au avut un schimb de opinii pe marginea evoluţiilor în domeniul securităţii în plan regional. „Împărtășim viziunea unei regiuni a păcii și a democrației, în care adevărul învinge propaganda, iar forța principiilor şi a dreptului internațional este mai importantă decât forța brută”, a conchis Pavel Filip.
„Guvernul României va acorda tot sprijinul Republicii Moldova în mod foarte pragmatic aşa cum am făcut-o până acum” – Dacian Cioloş