Meniu Închide

Disputa pomelnicelor prin e-mail. Biserica din Chișinău intră în online

Mănăstirile țin pasul cu noile tehnologii, iar cei care își doresc ca preoții să se roage pentru apropiații lor pot trimite pomelnicele pe internet. În timp ce unii preoți aprobă acest mod de a apropia enoriașii de biserică, iar alții susțin că este unul greșit, mai mulți moldoveni din diasporă se declară mulțumiți, deoarece aceasta ar fi unica modalitate de a avea acces la o biserică ortodoxă.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA
Pomelnicele pot fi transmise online la Mănăstirea Saharna FOTO: e-excursii.com

Recent, Mănăstirea Saharna a lansat aplicația online „Trimite un pomelnic”. Datorită acestui serviciu oamenii pot să trimită mesaje pe adresa electronică a mănăstirii, iar preotul să-i pomenească atât pe cei vii, cât și pe cei răposați. Într-un interviu acordat pentru Canal 3, secretarul mănăstirii, arhimandritul Iuvenalie a menționat că această idee a aparținut unor călugări pentru a apropia oamenii de biserică. După lansarea serviciului online, potrivit arhimandritului, zeci de pomelnice au venit din partea moldovenilor stabiliți peste hotare.

Pomenitul morților și viilor în biserică, solicitat online de emigranți

Astfel, credincioșii s-au arătat încântați de această idee : „Foarte bine că există acest serviciu. Mă aflu peste hotare şi nu am biserică ortodoxă pentru a aprinde o lumânare de sănătate sau pentru răposaţi. Vă mulţumesc pentru tot. Dumnezeu să vă aibă în pază. Rugaţi-vă pentru tot poporul nostru şi pentru pace”, a citit secretarul Mănăstirii Saharna, un mesaj de pe computer. El a mai spus că aproape majoritatea mesajelor sunt la fel.

Ulterior, contactat de moldNova pentru mai multe detalii, arhimandritul Iuvenalie a refuzat să comenteze acest subiect. În timp ce preotul de Mănăstirea Saharna vede serviciul ca fiind unul foarte util, arhimandritul Hrisostomos, parohul bisericii „Sfânta Vineri”, vede o abordare greșită în acest caz. Preotul a declarat, în cadrul dezbaterii publice din cadrul emisiunii „Țara lui Dogaru” de la postul Publika TV, că biserica cere prezența omului în lăcașul sfânt.

Unii preoți consideră că relația cu biserica prin Internet este greșită

În același timp, reprezentanții Mitropoliei Moldovei ne-au recomandat să solicităm o opinie referitor la serviciile online în cadrul parohiilor de la arhimandritul Siluan de la Mănăstirea Curchi. Preotul a explicat că aplicația online nu este un lucru rău, atâta timp cât acest serviciu este gratuit și este solicitat de către enoriași. „Sunt oameni care au necazuri și nu pot fi prezenți fizic, dar comunicarea online nu trebuie să înlocuiască participarea la liturghii și mersul la biserică” a subliniat arhimandritul, precizând că mănăstirea Saharna este unica ce a lansat această modalitate de primi pomelnice. „Această idee nu a fost coordonată cu noi, deci nu este un sistem. Vom discuta despre aceasta în cadrul Senatului Mitropoliei”, a mai spus el, menționând că Mănăstirea Curchi primește mesaje pe adresa electronică în care credincioșii solicită să le fie citite pomelnicele transmise online.

sah

În timp ce Arhimandritul a afirmat că doar Saharna oferă acest serviciu online, site-urile mănăstirilor Curchi și Țigănești anunță că cei care doresc să le fie pomenite numele apropiaților în biserică, pot veni cu o solicitare prin intermediul adreselor de mail afișate.

1 Comment

  1. Pingback:Arhim. Siluan (Șalari): Pomelnicul și comunicarea online nicidecum nu trebuie să înlocuiască participarea la sfintele liturghii | Portalul "Moldova Ortodoxă"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.