Angajații poliției au informat sute de elevi de la Colegiul Ecologic despre cum pot fi în siguranță în școală sau cămine, venind cu mai multe recomandări cu scopul de a fi evitate situațiile riscante și de a elimin riscul ca tinerii să devină victime ale infractorilor. Aceste lecții de instruire pentru elevii din toate instituțiile de învățământ sunt organizate în cadrul campaniei „Alegem siguranța într-un nou an școlar”.
Astfel, după ce s-a sfârșit o lecție, elevii s-au grăbit în sala festivă. Fiind în anul I de studii, aceștia s-au organizat repede și au ocupat vreo 300 de scaune. Înainte ca polițiștii să înceapă discuția, administrația colegiului le-a spus elevilor de ce au fost adunați și ce urmează să afle. Polițiștii le-au vorbit studenților într-o manieră mai mult prietenească și i-au îndemnat să nu se țină de șotii pentru că acestea nu le fac bine deloc. „Să nu furați telefoane, laptopuri chiar dacă unora tare li se „încleie telefoanele de mână” pentru că noi repede vă vom depista și veți fi pedepsiți conform legii”, susține Valeriu Vladiuc, inspector a Biroului Siguranță Copiii.
Elevii Colegiului Ecologic din capitală au aflat cum să fie în siguranță
În discuție a intervenit și directorul colegiului, Alexandru Mariț, care a dat asigurări că și administrația instituției luptă cu furtul de telefoane. „Da, și Iphone să nu fure. Noi avem camere de supraveghere în cămin și cunoaștem totul ce fac studenții” a intervenit în discuție directorul colegiului, Alexandru Mariț, ceea ce a provocat zâmbetul elevilor.
Oamenii legii le-a mai spus tinerilor să aibă grijă de bunurile personale și să nu lase telefoanele fără supraveghere în clase, în cămine, la baie când își spală mâinile sau în altă parte. Potrivit lui Valeriu Vladiuc, au fost deja înregistrate șase cazuri privind furtul telefoanelor în cămine. „Fiți atenți. Cumpărați o broască mai bună sau una nouă la ușă camerei din cămin. E posibil ca unii studenți să aibă aceeași cheie și să pătrundă în camera voastră și să vă extragă din lucrurile personale”, a atenționat Vladiuc.
„Alții făceau ca „Spiderman”, fiind în stare de ebrietate”
De asemenea, polițiștii s-au referit și la vinul adus acasă de elevii de la țară, sfătuindu-i pe aceștia să-l consume în cantități moderate, amintind că și „medicii recomandă câte un păhărel de vin”. „Am avut studenți din aceștia care aduceau vin de acasă, au băut cu vecinul, își aduceau aminte de vreun cuvânt spus cu vreo trei săptămâni în urmă și se luau la bătaie. Alții făceau ca „Spiderman”, fiind în stare de ebrietate s-au cățărat la etajul 2-3 și au căzut de la balcoane”, a povestit polițistul.
Inspectorul a mai ținut să le spună tinerilor că țara are nevoie de profesioniști și că este necesar să studieze și să nu creadă că le va fi mai ușor la lucru dacă „îl au pe moșul sau nenea”. Elevii Colegiului Ecologic au mai fost sfătuiți să nu dea cu împrumut aur sau telefoane, să fie mai deștepți și mai șmecheri decât infractorii, iar domnișoarele au fost îndemnate să nu se urce în automobile conduse de persoane străină pentru că riscă să fie violate.
De asemenea, polițiștii le-au vorbit tinerilor despre pericolul care vine de la comunicarea prin intermediul rețelelor sociale. „A fost un caz când un băiat și o fată s-au cunoscut virtual. Ulterior, el i-a cerut să-i împrumute 5 000 de lei și să dea banii unui prieten de a-l său, promițându-i că îi va restitui banii. Ea a dat banii din casă, dar nici nu știa măcar cui. Știa că îl cheamă Ionel și doar atât”, a menționat Valeriu Vladiuc.
I-au furat încălțămintea
Totuși, dacă pe parcurs elevii nu au adresat nicio întrebare, la finalul întrunirii un băiat s-a apropiat de polițist. Acesta s-a plâns că i s-a furat recent o pereche de ghete din camera sa. „Va veni împreună cu diriginta sau cu altcineva deoarece are 15 ani și nu poate depune o plângere de unul singur. I-au furat încălțămintea, au văzut că e nouă și le-au plăcut. De obicei, obiectele furate se găsesc repede în cămin”, a explicat Valeriu Vlaicu celor prezenți ce trebuie de făcut în acest caz.
El a mai adăugat că activitățile de instruire se fac în prima lună de învățământ pentru a reduce riscul elevilor să adopte un comportament riscant.
După „lecția” polițiștilor, administrația Colegiului I-a întrebat pe levi dacă o să fie cuminți: „Da!”, au răspuns în cor cei prezenți.