Meniu Închide

Le Monde: Năstase și Sandu nu se arată pro-occidentali pentru a nu fi asociați cu Plahotniuc

Candidații din partea opoziției, liderul Partidului DA, Andrei Năstase, și al PAS, Maia Sandu, ezită să evidențieze orientarea pro-occidentală din cauza că nu vor să fie suspectați de simpatie față de Vlad Plahotniuc, care vrea să arate că este un apropiat al autorităților de la Washington, pozând alături de secretarul american Victoria Nuland, scrie publicația franceză Le Monde Diplomatique.

Vladimir Plahotniuc și Andrian Candu, în dreapta FOTO Sandu Tarlev
Vladimir Plahotniuc și Andrian Candu, în dreapta FOTO Sandu Tarlev

Jurnaliștii francezi au publicat un material despre Republica Moldova în care descriu despre cum este dezbinată societatea între pro-europeni și pro-ruși, cum au ajuns la putere actuala guvernare, despre „jaful secolului”, lupta între clanurile oligarhice și despre cum Vlad Plahotniuc, care a fost omul din umbră al lui Vladimir Voronin și a ajuns un simbol al corupției.

Astfel, publicația notează că furtul miliardului din bănci, care reprezintă în Produsul Intern Brut, a dus la devalorizarea cu 30% a leului moldovenesc și la creșterea tarifelor la energie. În același timp, autoarea se referă la decizia Curții Constituționale care a permis alegerea președintelui de către cetățeni și nu de către deputați cum era anterior. În contextul prezidențialelor din Republica Moldova care vor avea loc pe 30 octombrie, în articol se face referire la candidații opoziției de la Chișinău, menționând că partidele care se opun guvernării nu a reușit să identifice un candidat unic pentru cursa privind alegerea președintelui. Astfel, liderul socialiștilor Igor Dodon a declarat pentru sursa citată că acest lucru s-a întâmplat din cauza că în cadrul opoziției sunt forțe de dreapta și de stânga.

„Ceilalți candidați ai opoziției, Andrei Năstase și Maia Sandu, de la partidul „Acțiune și Solidaritate”, ezită să evidențieze orientarea pro-occidentală din cauza că nu vor să fie suspectați de simpatie față de Vlad Plahotniuc, care vrea să arate că este apropiat al SUA. O fotografie în care acesta apare alături de secretarul de stat american Victoria Nuland a făcut înconjurul Republicii Moldova”, scrie Le Monde Diplomatique.

Referitor la aceasta, publicația franceză citează opinia unui expert în politici internaționale din cadrul unui institut de cercetare privind securitatea europeană, care a preferat să-și păstreze anonimatul. „De ce a fost nevoie ca americanii să se afișeze cu cel mai detestat om din Moldova? Plahotniuc este cel care guvernează de facto țara”, a subliniat expertul, menționând că în contextul relațiilor cu Rusia, nimeni nu a atras atenția la problemele din Moldova, iar Plahotniuc a fost văzut ca un element de securitate în regiune.

Potrivit presei franceze, poziționările geopolitice vor predomina bătăliile politice din campania electorală pentru alegerea preșeintelui din Republica Moldova. În același timp, sociologul Petru Negura a declarat pentru Le Monde Diplomatique că problema în eliminarea sistemului oligarhic nu este în Plahotniuc, dar în faptul că Republica Moldova este vulnerabilă, iar mâine oricare alt oligarh îi poate lua locul.

6 Comments

  1. Andrei

    Cică așa se scuză nastase ca face aliante in triughiuri rosii cu Dodon si Usatii? Sau poate Maia se scuza ca s-a legat cu Topa? Moldova un circ politic continuu. dar daca ceilalti se rusineaza votam Plahotniuc caci el promite o Moldova integrata in UE.

  2. veaceslav

    nu se arata pro occidentali pentru ca nu sunt asa… unul a zis ca pune batista pe tambal cu euro integrarea, alta cerea de la FMI sa nu dea bani, adica sa lase moldovenii sa moare de foame…

  3. Daniel

    Atunci cînd sauasociat și participat cu Usatîi și Dodon la proteste sa văzut că atît Năstase cît și Maia Sandu sau vîndut Kremlinului! Eii nu vor să audă de occident!

  4. Sorinel

    Dupa citeva milioane de dolari aruncate pentru PR-ul lui Nastase de Platon in SUA . Milioanele au fost aruncate si in Franta da? Oare de ce ar trebui sa reactionam la aparitia unor jurnalisti care isi vind serviciile fix ca congresmani din Washington. Cum sa mai spus suntem mintiti tot din bani nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.