Biserica medievală din Căușeni va fi restaurată cu ajutorul unui grant în valoare de 150.000 de dolari acordat de Ambasada SUA de la Chișinău.
Proiectul de restaurare și salvgardare a monumentului arhitectural din Europa de sud-est, unic în țara noastră, este la prima etapă, care vizează cercetarea arheologică a cimitirului din preajma bisericii, finalizarea lucrărilor de proiectare a elementelor de arhitectură bisericească și a sistemului de ventilare, a sistemului de control al umidității, temperatura, rețelele de alimentare cu apă, canalizarea pluvială și drenaj, iluminare în interior și exterior, amenajarea teritoriului, consolidarea zidăriei și preconsolidarea frescei murale.
Lucările de restaurare vor dura aproximativ 4 ani și vor fi implementate de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova, care a câștigat grantul oferit de SUA, cu susținerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova.
Restaurarea monumentului istoric
Un monument istoric medieval nu reprezintă o simplă clădire sau un simplu obiect, care poate fi restaurat de orice specialist în construcții și pictură. Consilierul municipal Ion Ștefăniță, director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, nu este încrezut că în Moldova există specialiști pe consolidarea picturilor murale. Acesta știe însă că la Ministerul Culturii, în anul 2014, a fost coordonat un proiect de restaurare a picturii murale cu un grup de italieni, unde a participat și arhitectul Eugen Bâzgu.
„Dacă vor face italienii, pot avea încredere, pentru că ai noștri nu cred că au abilități. E important ca acest Centru, atunci când vor selecta executantul lucrărilor, să dea curs unei echipe care are abilități, un CV bun pe intervenții de acest fel, executant cu practică. Dacă Centrul va avea scopul de a bifa realizarea unui proiect, atunci eu voi avea multe întrebări. Pot fi integrate echipele noastre, așa cum a fost la Cetatea Soroca, iar ai noștri vor prelua experiența. Proiectul de restaurare este împărțit în patru etape. Acum e doar un început. Eu știam că restaurarea costă 20 milioane de lei. Am fost ieri la Căușeni, situația picturilor e gravă, cade jos, trebuie consolidată, însă e nevoie de specialiști buni. Evident că picturile pot fi aduse, restaurate și valorificate”, a comentat Ion Ștefăniță intenția autorităților.
Comoara medievală de la Căușeni
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este o bijuterie a epocii medievale din Basarabia. Potrivit cercetărilor istorice, edificiul arhitectural semi-îngropat în pământ datează din secolele XVII-XVIII, însă nu se știe cu exactitate anul construirii. Legenda spune că biserica a fost îngropată în pământ, deoarece tătarii au permis construcţia unei biserici creştine cu condiţia ca ea să nu depăşească înălţimea unui ostaş pe cal cu suliţa în mână.
Grosimea pereţilor este de un metru, iar pereţii sunt pictaţi în fresce murale specifice mănăstirilor din Ţara Românească. Potrivit unei înscripţii de pe peretele exterior, în limba greacă, opera de artă aparţine pictorilor zugravi Stanciul Radu şi Voicu. Pictura datează din anul 1763. În altarul bisericii se află două ferestre mici îndreptate spre răsărit, dimineaţa razele soarelui pătrunzând prin aceste geamuri formează o cruce.
În anul 2012, soţia ambasadorului SUA în Republica Moldova a vizitat biserica şi a decis să aloce 15.000 de dolari pentru schimbarea acoperişului. Biserica este închisă pentru turişti.
Singurul lăcaș sfânt cu pictură murală
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un monument unic și pentru că e acoperit în interior cu o frescă fenomenal de frumoasă. Investirea de către partenerii de dezvoltare în patrimoniul cultural înseamnă nu numai spiritualitatea noastră, dar și dezvoltarea economică a țării, cred angajații Ministerului Culturii.
„Refacerea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, la fel ca și amenajarea unor locuri precum Cetatea Sorocii, Hanul lui Manuc-Bey, refăcute prin proiecte transfrontaliere europene, înseamnă un aflux de turiști, care vin să ne viziteze, să ne cunoască și să investească în economia țării”, a afirmat Monica Babuc, ministrul Culturii, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului.
Finalizarea acestui proiect va pune în valoare culturală, educativă, turistică și economică obiectul de patrimoniu din Europa de Sud-Est. Biserica din Căușeni poate astfel să se transforme într-un muzeu veritabil, care va deveni un factor cultural în cele mai diverse activități locale, naționale, dar și internaționale.