Ministerul Mediului a propus un proiect de lege care prevede interzicerea importurilor a tuturor produselor care conțin organisme modificate genetic, proiect ce ar putea intra în vigoare din anul 2018. În timp ce reprezentanții ministerului sunt convinși de reușitele acestei legi, cei de la ANSA sunt mai sceptici.
Este vorba despre interzicerea medicamentelor, produselor alimentare și furajelor pentru animale care vor avea în componență mai mult de 0,9% organisme modificate genetic. Ala Rotaru, șefa Direcției Resurse Naturale și Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, a susținut că acest document este important, deoarece va duce la dezvoltarea produselor autohtone.
„Proiectul de lege va stopa, de exemplu, pătrunderea porumbului crescut din organisme modificate genetic pe piața Republicii Moldova. În prezent, acesta nu este controlat așa cum se cuvine la vamă”, a menționat Rotaru.
Reprezentanta ministerului mai spune că deocamdată nu există laboratoare în Republica Moldova care ar evalua riscurile produselor modificate genetic.
Laboratoarele vor fi acreditate în curând
Ala Rotaru a susținut că dacă proiectul de lege va fi aprobat, Ministerul Agriculturii și cel al Sănătății împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor elabora documentele legislative până în anul 2018. „Legislația va permite integral să fie stabilit un model de autorizație și cerințe pentru autorizarea tuturor produselor”, a susținut Ala Rotaru.
Produsele modificate genetic vor fi etichetate
Aceasta a mai spus că agentul economic va trebui mai întâi să anunțe Ministerul Mediului printr-o notificare despre produsul pe care dorește să îl comercializeze. Mai apoi cererea va fi examinată de Comisia Națională pentru Securitatea Biologică. „Asupra cererii se vor expune savanți, specialiști ai Ministerului Agriculturii și ANSA. Se va consulta literatura și experiența altor state. Doar după aceasta se va face o notificare către agentul economic și se va stabili care gene vor fi admise și care nu”, a menționat Ala Rotaru. Aceasta a mai adăugat că odată cu intrarea în vigoare a inițiativei legislative, produsele modificate genetic vor fi etichetate și vor fi mai ieftine în comparație cu produsele nemodificate.
„Timp de 15 ani laboratoarele nu au fost acreditate”
La rândul său, Dumitru Rusu, șeful Direcției Control Semincer din cadrul ANSA, a menționat că inițiativa este bună, doar că șanse sunt cam puține ca legea nouă să funcționeze mai bine decât cea veche.
„În Republica Moldova din anul 2001 până în 2016 a funcționat legea privind securitatea produselor. Timp de 15 ani laboratoarele nu au fost acreditate. Și acum în câteva zile, săptămâni acestea vor funcționa după standardele internaționale? Să nu aibă aceiași soartă de izbândă ca și legea anterioară”, a comentat Dumitru Rusu.
Funcționarul a precizat că laboratoarele nu sunt performante, deoarece duc lipsă de bani și specialiști. „Noi nu avem un sistem de laboratoare bine determinat care să evalueze riscurile și cantitatea admisă de standardele internaționale de 0,9% pentru produsele modificate genetic. Pentru moment pe teritoriul Republicii Moldova verificări se fac în baza documentelor și a laboratoarelor fără acreditare”, a mai spus Rusu.
Dumitru Rusu a susținut că proiectul de lege urmează să fie discutat cu Academia de Științe a Moldovei și societatea civilă. Aproximativ peste 2-3 săptămâni proiectul va fi trimis comisiei spre examinare și înaintat în ședința de plen a Parlamentului.
Importăm soia din Brazilia
Oficialul a mai menționat că pe piața internă a Republicii Moldova sunt circa 3.000 de varietăți de soiuri care sunt cultivate și incluse în catalogul de plante al țării. „În catalogul de plante al Republicii Moldova nu sunt incluse soiuri modificate genetic. Cu părere de rău, soia noastră pe care o cultivăm nemodificată genetic o exportăm, iar pe cea modificată o importăm de peste hotare, mai ales din Brazilia”, a susținut acesta.
De la Agenția pentru Protecția Consumatorului ni s-a spus că instituția nu deține laboaratoare și că doar ANSA poate să ne ofere informații despre cum pot fi protejați consumatorii și ce controale sunt efectuate.