Meniu Închide

Recensământul populației. Când Statistica din Chișinău va termina numărătoarea cetățenilor

Recensământul populației și al locuințelor din 2014 va fi publicat integral până la sfârșitul lunii martie 2017, a declarat marți, 8 noiembrie, directorul general al Biroului Național de Statistică (BNS), Vitalie Valcov. Acesta a precizat că până în prezent statisticienii au finalizat introducerea datelor din chestionare și că a rămas prelucrarea acestora.

Sediul BNS FOTO moldNova
Sediul BNS FOTO moldNova

Procesul de colectare a datelor recensământului a fost precedat de o serie de demisii ale șefilor de la BNS. Anterior, în presă au apărut și date preliminare ale recensământului privind limba vorbită și identitatea etnică, însă BNS a negat veridicitatea acestora. În total, pentru procedurile de prelucrarea a datelor colectate, BNS a primit circa 8 milioane de lei pentru a remunera personalul angajat în acest scop.

4 milioane de chestionare

Vitalie Valcov a spus că la 1 noiembrie 2016 au fost introduse datele din 4.145.812 de chestionare de toate tipurile. Acesta a precizat că până la finele anului 2016 statisticienii sunt obligați să finalizeze validarea datelor.

Vitalie Valcov, Director General al Biroului Național de Statistică
Vitalie Valcov, director general al Biroului Național de Statistică FOTO moldNova

Șeful Direcției statistici demografice și recensământ al populației, Valentina Istrati, a explicat cum are loc verificarea corectitudinii răspunsurilor intervievaților. Chestionarele se completează doar în baza declarațiilor cetățenilor, iar colectorii nu pot verifica veridicitatea răspunsurilor.

Astfel, la etapa de validare specialiștii verifică dacă răspunsurile cetățenilor sunt în concordanță cu alte date prezentate de aceștia.

„Procentul acesta de minciuni este foarte mic. De obicei, lumea răspunde sincer și chiar dacă nu întotdeauna, noi avem aceste legături logice care ne arată dacă a spus adevărul. El, de exemplu, poate să ne spună că nu are studii superioare, dar undeva a zis că are un doctorat și asta nu se leagă. Dacă nu ai studii superioare nu poți face doctorat”, a explicat procesul Istrati.

Valentina Istrati a spus că până la finele anului urmează să fie codificate informațiile privind clasificarea ocupațională și activităților economice ale populației din Republica Moldova. Aceasta a precizat că lucrările vor începe de pe data de 15 noiembrie, specificând că această operațiune cuprinde un volum mare de lucru.

Termenul final – 31 martie 2017

Recensământul din 12-25 mai 2014 a fost organizat în baza Legii 90 din 26.04.2012, conform căreia rezultatele finale ale numărătorii populației trebuie prezentate în termen de 27 de luni de la organizare, respectiv pe 25 august 2016.

Valentina Istrati, Directorul Direcției Statistică Demografică și Recensământul Populației.
Valentina Istrati, directorul Direcției statistică demografică și recensământul populației FOTO moldNova

Valentina Istrati susține că din cauza că în lege a fost publicată data exactă de începere a recensământului acest a provocat anumite neclarități în privința termenului limită.

„Conform recomandărilor internaționale diseminarea rezultatelor trebuie să se încadreze în 27 de luni de la anul de referință al recensământului. Dacă luăm anul de referință decembrie 2014, atunci avem 31 martie 2017. Conform legislației noastre, așa s-a decis, data recensământului a fost pe 12 mai 2014 și asta a provocat o mică confuzie. Data recensământului a fost 12 mai 2014 și conform legislației noastre trebuia să ieșim cu rezultate în august 2016”, a explicat Istrati.

Aceasta a precizat că în prezent BNS a început procedura de modificare a legislației pentru a o apropia de standardele internaționale.

Următorul recensământ va fi organizat mai devreme. Vor fi utilizate tabletele

Deși încă nu cunoaștem rezultatele recensământului din 2014, directorul BNS a spus că statisticienii din Chișinău deja se gândesc la viitoarea cercetare în cadrul căreia vor fi utilizate tablete.

Conform planului preliminar, următorul recensământ ar trebui să fie finalizat până în anul 2024. Vitalie Valcov vrea, la rândul său, ca acesta să fie finalizat până în 2021 pentru a se sincroniza cu efectuarea recensământului din Uniunea Europeană și alte țări dezvoltate din lume.

Acesta a spus că BNS planifică deja din 2017 să înceapă pregătirile pentru efectuarea recensământului populației și locuințelor.

Statistica demisiilor

Anul acesta au demisionat doi directori generali ai BNS. Lucia Spoială a plecat de la șefia instituției în luna februarie, fiind înlocuită cu economistul Marin Gospodarenco. Ultimul și-a dat demisia, la rândul său, în luna mai și a fost înlocuit cu Vitalie Valcov, fost director al BNS în perioada de guvernare a Partidului Comuniștilor.

Recensământul din 2014 lasă statistica din Chișinău fără directori

Rezultatele preliminare ale recensământului din 2014 au fost făcute publice pe 31 decembrie 2014, când s-a anunțat că populaţia Republicii Moldova este sub 3 milioane de oameni (2.913.281), printre care 11,29% (329.108) plecaţi peste hotare. Conform datelor BNS, 48,41% sunt bărbaţi şi 51,58% femei.

Sediul central al Biroului Național de Statistică
Sediul central al Biroului Național de Statistică FOTO moldNova

Înainte de publicarea datelor preliminare oficiale ale BNS, redacțiile din Chișinău au primit de pe o adresă neoficială un anunț în care se arăta că 40,3% din cei recenzați au declarat că vorbesc limba română, în timp ce 38,4% au declarat că vorbesc limba moldovenească, iar 13,2% – limba rusă. Totodată, din populația totală, la recensământ 56,8% s-au declarat moldoveni, 23,2% s-au declarat români, 7,6% ucraineni și 5,46% rusi – informații care contrazic flagrant recensământul din 2004, care a înregistrat doar 2% etnici români.

În baza sesizării depuse de Biroul Naţional de Statistică privind difuzarea rezultatelor false ale recensământului populaţiei de anul trecut, Inspectoratul General de Poliţie (IGP) a pornit pe 29 ianuarie 2015 urmărirea penală pe faptul falsului informatic. Biroul Naţional de Statistică a infirmat că ar fi remis astfel de date.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.