Meniu Închide

Presa rusă continuă să manipuleze: Dodon va fi un „președinte pașnic”, iar Sandu va face unirea cu România

Jurnaliștii ruși scriu că în cazul în care următorul președinte al Republicii Moldova va fi ales socialistul Igor Dodon, atunci Federația Rusă va avea mai puține probleme în această regiune. În același timp, presa rusă scrie despre „pericolul dispariției Republicii Moldova ca stat”, arătând că ar exista posibilitatea unirii cu România.

Politologii ruși au atenționat și asupra problemei transnistrene de rezolvarea căreia va trebui să se preocupe viitorul președinte. Aceștia au criticat acordul ministrului Apărării, Anatol Șalaru, cu partea ucraineană de a crea un coridor verde pentru armata rusă și consideră că aceste acțiuni sunt un PR înainte de alegeri pentru al arăta pe Dodon un susținător prorus în problema transnistreană.

O nouă cotitură rusească a Moldovei

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt foarte importante pentru viitorul Uniunii Europene (UE) și Federației Ruse, recunosc autorii publicației Argumenti.ru. 

Importanța alegerilor este apreciată inclusiv datorită cotării semnificative a candidatului prorus pe care europenii îl consideră inamicul integrării Republicii Moldova în UE. Jurnaliștii de la Argumenti.ru sunt aproape siguri că Dodon va câștiga, deoarece acesta a fost susținut de circa 48 % de alegători în primul tur.

igor dodon
Igor Dodon, la briefingul de presă la sediul Partidului Sociliștilor, 30 octombrie 2016 FOTO: Sandu Tarlev

Aceștia notează că Occidentul este conștient că cetățenii Republicii Moldova s-au dezamăgit în UE. Mai mult, Germania a văzut că embargoul rusesc introdus de Moscova asupra produselor din Moldova au falimentat fermierii moldoveni. Totodată, germanii, potrivit jurnaliștilor ruși, amenință cu organizarea „revoluției portocalii”.

Ucraina este și mai mult îngrijorată de posibila întoarcere a Chișinăului către Moscova, deoarece Dodon practic a recunoscut că peninsula Crimeea aparține Rusiei și că este împotriva extinderii NATO, mai scriu aceștia. O altă idee care îi îngrijorează pe ucraineni în programul lui Dodon este propunerea de a oferi un statut special Transnistriei prin federalizare. Dacă acest lucru se va întâmpla atunci Moscova va mai avea încă un argument în plus pentru ca Rada Supremă a Ucrainei să oferă statut special Donbasului, iar ca efect, ulterior, vor dori și alte regiuni ucrainene același lucru. Totodată, puterea de la Kiev înțelege că rezolvarea pașnică a conflictului ucrainean ar provoca creșterea numărului de concurenți politici.

De asemenea, o victorie a lui Dodon, probabil, va permite deblocarea embargoului aplicat de Moscova, estimează ziariștii, iar pe viitor și fermierii ucraineni o să dorească același lucru. Ziariștii ruși consideră că în ultimele zile UE va încerca să mobilizeze toate forțele posibile pentru a nu admite victoria forțelor proruse în sudul Europei.

Votul lui Băsescu pleacă la Sandu

Agenția TASS scrie că unicul candidat al forțelor proeuropene, Maia Sandu, va face unirea Republicii Moldova cu România, dacă va deveni președinte. Jurnaliștii îl citează pe ex-președintele României Train Băsescu pe care ar fi făcut-o la postul public TVR.

Traian Băsescu și Maia Sandu FOTO: Facebook
Traian Băsescu și Maia Sandu FOTO: Facebook

Băsescu a obținut, săptămâna trecută, cetățenie moldovenească și a spus că o s-o voteze pe Maia Sandu în turul II. Totodată, agenția notează că puterea de la Chișinău preferă să nu reacționeze la asemenea propuneri din București. Doar Partidul Socialiștilor aflat în opoziție a criticat îndemnurile lui Băsescu, subliniază TASS.

Coridor verde pentru armata rusă din Transnistria

Presa rusă a atras atenția și asupra declarațiilor ministrului Apărării RM, Anatol Șalaru, despre faptul că acesta a ajuns la un acord cu omologul său din Ucraina în privința creării coridorului verde privind retragerea trupelor și armamentului rusesc din Transnistria.

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, la Summitul NATO de la Varșovia Sursa foto
Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, la Summitul NATO de la Varșovia Sursa foto

Experții ruși intervievați de agenția TASS au spus că propunerea de retragere a forțelor armate rusești din regiunea transnistreană este un PR al politicienilor din Moldova în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale. Utilizând retorica antirusească, în opinia lor, Chișinăul vrea să se asigure de suportul europenilor. „Astfel de decizii pot fi luate doar la un nivel politic înalt”, a explicat Alexei Podberzkin, conducătorul Centrului de Cercetare Politico-Militar pe lângă Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova.

Podberezkin consideră că această declarație nu a fost făcută întâmplător anume în ajunul turului II al alegerilor prezidențiale în care conduce liderul socialiștilor care pledează pentru restabilirea relațiilor cu Rusia. Acesta susține că elita politică moldovenească se teme că Dodon îi va trimite pe oligarhi la pușcărie și din cauza aceasta ultimii recurg la asemenea acțiuni.

De aceeași părere s-a arătat și președintele Academiei pe probleme geopolitice, Leonid Ivașov, care consideră că astfel Șalaru o ajută pe Maia Sandu care vrea să deschidă drumul Chișinăului către UE.

Conducătorul Centrului de Securitate al Institutului Internațional de Economie și Relații Internaționale, Alexei Arbatov consideră că astfel Chișinăul vrea ca Occidentul să preseze Rusia și să nu uită de problema transnistreană. Arbatov este de părere că Chișinăul și Kievul se „joacă cu focul” și astfel de acțiuni pot provoca consecințe nefaste.

Chișinăul și Kievul vrea să ațâțe electoratul moldovenesc

Chișinăul și Kievul au decis să readucă în spațiul public conflictul transnistrean pentru a-i ațâța pe alegătorii moldoveni împotriva candidatul Igor Dodon, care are intenții prietinoase în relații cu Rusia, consideră experții abordați de jurnaliștii publicației Rueconomics.ru. 

Adjunctul directorului Institutului de cercetări și pronosticuri strategice al Universității Prieteniei Popoarelor din Federația Rusă (UPPFR) Nikita Daniuk este de părere că acest plan moldo-ucrainean nu este realizabil și există doar în spațiul mediatic. Acesta consideră că atât Chișinăul, cât și Kievul vor să creeze tensiuni în spațiul mediatic și să-l prezinte pe potențialul învingător Dodon în calitate de simpatizant al Transnistriei proruse. Totodată, Daniuk a precizat că Dodon nu este un politician considerat sută la sută prorus, ci mai degrabă pro-Moldova, iar unicul lucru pe care îl deosebește de alții este faptul că el poate să meargă la compromis în relații cu Federația Rusă.

Nikita Daniuk opinează că planurile Ucrainei și a Moldovei nu au nici o perspectivă. Acesta crede că în cazul în care la șefia statului o să ajungă candidatul Maia Sandu, sunt șanse ca Republica Moldova să se unească cu România și astfel va dispărea ca stat, și respectiv în calitate de subiect în relații internaționale.

Depozitul de la Colbasna ar putea să șteargă Moldova de pe hartă

Ziarul Vzglead.ru consideră că acordul dintre Ucraina și Moldova sună la fel de straniu precum dacă ar apărea o asemenea înțelegere dintre Cambodjia și Coreea de Sud de a scoate armata americană din Coreea de Sud. Autorul articolului menționează că miniștrii de Apărare din Ucraina și Moldova au uitat să se asigure și de acordul Rusiei în cazul dat. Acesta consideră că Anatol Șalaru este aliatul Maiei Sandu și că astfel vrea să arate că forțele de dreapta au un plan de reglementare a problemei transnistrene.

Jurnalistul consideră că Șalaru și Poltorak (ministrul de Apărare al Ucrainei) se înșeală atunci când consideră că planul lor o va ajuta pe Maia Sandu să devină președinte, iar ulterior OSCE, ONU sau NATO vor face presiuni asupra Rusiei pentru a scoate armata din Transnistria, mai ales în situația când Ucraina este parte a procesului de reglementare a problemei transnistrene. Acesta susține că nici Șalaru, nici Poltorak nu au suficiente posibilități și puteri pentru a începe un nou conflict în Transnistria.

Acesta mai spune că victoria lui Dodon este posibilă, dar nu este garantată și amintește de alegerile din stânga Nistrului. O altă problemă, în opinia jurnalistului, este depozitul militar din Colbasna care are muniții vechi de aproximativ 20.000 de tone și că dacă va exploda, atunci nu o să rămână mai nimic din Moldova, Transnistria și regiunile apropiate din Ucraina.

Ziaristul susține că pentru rezolvarea problemei transnistrene este nevoie de noi politicieni atât la Chișinău, cât și la Kiev. Moldova face o greșeală atunci când încearcă separat să rezolve această problemă, concluzionează acesta.

Alternativa Moldovei

Directorul Institului de cercetări strategice și pronosticuri al UPPFR, Gheorghi Filimonov, susține că la alegerile prezidențiale Moldova nu pur și simplu alege între doi vectori de dezvoltare – Rusia și Europa – ci mai degrabă se pune problema existenței acestui stat, potrivit Svpressa.ru 

Acesta este sigur că forțele proromânești pot să ajungă la putere prin nerecunoașterea victoriei socialiștilor și pornirea scenariului asemănător celui care a avut loc pe Maidan. România vrea cu ajutorul SUA să se unească cu Moldova, iar această intenție poate fi confirmată, studiind documentul guvernamental „Republica Moldova – prioritate a politicii României”, notează Filimonov.

Fiind o republică parlamentară, rolul președintelui, totuși, este limitat, explică expertul rus. Doar că învingătorul la alegerile prezidențiale ar putea să provoace alegeri parlamentare anticipate în țară, precizează acesta.

Filimonov menționează că atât Maia Sandu, cât și Igor Dodon au experiența în calitate de miniștri, doar că în lupta actuala Sandu este susținută administrativ de putere și birocrații europeni. Acesta subliniază că numărul euroscepticilor în Moldova crește, iar odată cu aceasta și numărul celora care cred că Chișinăul nu are alternativă relațiilor cu Moscova.

Politica viitorului președinte

Bloggerul Alexei Orlov scrie în ziarul Zavtra că rezultatele alegerilor din turul II vor depinde de următorii doi factori importanți – voturile celor care nu au ieșit la scrutin și poziția oligarhilor, în mod special a lui Vlad Plahotniuc.

Acesta s-a arătat curios că Plahotniuc este prezentat în calitate de susținător al ambilor candidați și că această strategie este una rațională, deoarece oricine ar obține victoria la alegeri ar avea de câștigat.

Acesta susține că declarațiile lui Dodon și Sandu se vor ciocni de societatea aflată într-o fază antagonistă, dar și de problema transnistreană care nu a permis Moldovei să facă un pas decisiv prorusesc sau proeuropean. Orlov consideră că în cazul în care Dodon va deveni președinte, atunci acesta ar trebui să ia în considerare viziunile taberei prooccidentale și a celei proruse și să manevreze virtuoz între ele.

Cod Galben

În funcție de cine va câștiga alegerile prezidențiale în Moldova depinde ce probleme va avea Rusia în acest colț al spațiului post-sovietic, scrie tvc.ru

Adjunctul directorului Institutului țărilor CSI Vladimir Jarihin susține că Maia Sandu în calitate de președinte va promova politica prooccidentală în timp ce majoritatea populației se orientează spre est.

rsz_maia_sandu
Maia Sandu și câțiva din colegii săi de la PAS. FOTO profil Facebook

Jarihin susține că încă nu se știe ce se va întâmpla după alegeri. Acesta a atras atenția asupra vestimentației Maiei Sandu și a subliniat că aceasta a apărut la o conferință de presă în fular galben, iar colegii ei – cu panglici de aceeași culoare. Bloggerii au văzut o asemănare cu tehnologiile de pe Maidan, care la fel au utilizat panglici, a scris acesta. „Tehnologia care a fost utilizată în Ucraina ar putea să fie implementată și în Moldova. Iar în Chișinău oamenii știu să aprindă foc și de a da foc Parlamentului”, a rezumat Jarihin.

Cadoul de la FMI

Portalul de știri economice BFM.ru a atras atenția că Fondul Monetar Internațional a aprobat Programul de finanțare a Moldovei de circa 178 de milioane de dolari cu câteva zile înainte de alegeri, favoritul cărora este considerat candidatul prorus. Jurnaliștii au pomenit în articol de furtul miliardului din băncile moldovenești.

3 Comments

  1. Adevarul

    Pai si presa din Moldova o face bine, cea care o reprezinta pe Maia si care spune ca va lupta cu oligarhii dar ea colaboreaza cu ei, si care zice ca va uni soicetatea dar se intoarce cu spatele la batrani.

  2. Oleg

    Maia singura se linge cu Basescu care deschis a zis ca o voteaza si el vrea Unirea, apoi de ce se zoce ca manipuleaza Russia daca Maia singura sio face cu mina sa?

  3. Vali

    Romanu si romania sunt fratii pe cand rusul si Rusia sunt ocupantii si cei care au macelarit basarabeni, i-au trimis in lagare, i-au deportat ca pe vite prin toata Siberia, au distru cultura si limba romaneasca, de asta Dodon e diavolul ce nu trebuie votat. E diavolul ce-ti pune ocupantul la masa cu forta si te pune si pe tine sa-i pupi talpile ca altfel te impusca asa cum a facut secole de-a randul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.