Meniu Închide

Știrile dimineții: Republica Moldova a dezamăgit UE în ziua alegerilor

Conducerea Comisiei Electorale Centrale şi ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, trebuie să demisioneze pentru că au organizat prost alegerile prezidențiale, consideră eurodeputatul român, Siegfried Mureșan. „Toate cancelariile europene au aflat că pe teritoriul statelor lor cetățeni ai Republicii Moldova nu au putut vota”, a declarat Mureșan în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia.

Peste 680.000 de atacuri de tip cibernetic asupra site-urilor guvernamentale au fost înregistrate în ziua alegerilor din 13 noiembrie. Cea mai afectată a fost pagina de internet a Ministerului de Externe și a CEC, transmite deschide.md.

Premierul Pavel Filip a dodobrât„recordul” de aflare în funcţie înregistrat de trei foşti prim-minștri: Valeriu Streleţ, Chiril Gaburici şi Ion Sturza, scrie tribuna. Astfel, dacă va deține funcția de premier și anul viitor, Pavel Filip va intra în top cinci cei mai longevivi prim-miniștri din istoria Republicii Moldova.

Un lector universitar trebuie să primească un salariu minim de aproape 3.000 de lei, iar un rector – cel puțin 6.500 de lei. Acestea sunt prevederile unui proiect de lege care va fi examinat astăzi de Guvern. Astfel, salariile profesorilor care predau în instituțiile de învățământ superior ar putea fi majorate cu un coeficient de 1,5, informează publika.md

Președintele Republicii Moldova, Nico­lae Timofti, a sem­nat la sfârşi­tul lunii tre­cu­te un decret prin care l-a gra­ţi­at pe fos­tul magis­trat Ser­giu Bala­ban, con­dam­nat în 2013 la o amen­dă pena­lă, fără drep­tul de a ocu­pa fun­cţii în dome­ni­ul jus­ti­ţi­ei pe un ter­men de cin­ci ani. Ziarul de Gardă explică într-un articol amplu decizia lui Timofti și circmustanțele în care aceasta a fost luată.

România va rămâne principalul sprijin pentru Republica Moldova, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, sugerând că vor fi continuate toate inițiativele demarate cu scopul de a ajuta instituțiile și autoritățile locale din țară.„Nu avem momentan niciun motiv pentru care să credem că lucrurile se vor schimba fundamental acolo”, a spus liderulde la București după prezentarea rezultatelor scrutinului prezidențial din 13 noiembrie câștigat de socialistul Igor Dodon.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a revizuit prețul plafon de comercializare a produselor petroliere, micșorând prețurile la benzină și motorină. Astfel, în perioada 16-29 noiembrie, benzina, cu cifra octanică 95, va costa 15,93 lei per litru, iar motorina – 13,86 lei per litru, informează puterea.md.

Pentru astăzi, Banca Naţională a stabilit un curs de 21 de lei şi 59 de bani pentru un euro și 20 lei şi 05 bani pentru un dolar.Valoarea leului românesc este de patru lei şi 78 de bani, iar a rublei ruseşti de 30 de bani.
Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi scăzute și cer noros. Se vor înregistra maxime de +4.. +5 grade, iar pe timp de noapte vor fi -1.. -5 grade.

 

4 Comments

  1. Oleg

    UE se teme sa nu rupem relatiile din cauza lui Dodon pe care l-am primit din cauza Maiei care nu a satisfacut vointa poporului dar aPLDM =ului si alui Nastase Filat Topa. Asa ca nu frecati menta UE in continuare sustine Moldova.

  2. Constructiv

    Republica Moldova a dezamagit uniunea europeana in ziua in care au furat miliardul , in perioada cand banii oferiti de acestea nu ajungeau la destinatii dar erau impartiti intre membrii de partid si apropiatii lui Filat.

  3. Adevarul

    Rezultatul alegerilor prezidentiale nu a dezamagit pe nimeni, aceasta a demonstrat doar ceea ca electoratul pro-rus este mai responsabil decat cel pro-european

  4. Andrei

    Nu am vazut europenii dezamagiti ci mai degraba dezamagit e Lucinschi si Topa care au pus paravanul pro European in incercarea d ea s emai menitin ela putere ceea ce nu a mai mers. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.