Meniu Închide

Drama cântăreței Tina Turner a ajuns în Moldova. De ce multe femei acceptă violența

„Ce are dragostea de-a face cu asta” este filmul impresionant despre viața cântăreței Tina Turner, abuzată ani în șir de soțul ei, muzicianul Ike Turner, care i-a descoperit talentul și a lansat-o în muzică. Pelicula a fost proiectată la Chișinău în cadrul Săptămânii filmului „La Strada”, inițiativă care are drept scop conștientizarea fenomenului de violență asupra femeii și lupta împotriva agresivității.

„What’s Love Got to Do with It” este ecranizarea cărții autobiografice scrise de Tina Turner în anul 1986. Filmul a apărut în 1993 și a fost primit foarte bine de critici. Actrița Angela Basset s-a ales cu o nominalizare la Oscar pentru portretizarea Tinei Turner. Pelicula surprinde prin scenele explicite de violență și viol.

Sursa foto
Imagine din film. Sursa foto

Traumele din copilărie

Anna Mae Bullock este numele real al celebrei cântărețe. Fetița a avut dintotdeauna o voce specială, un timbru vocal deosebit și o energie debordantă. Părăsită de mama sa în copilărie, abia la vârsta adolescenței, tânăra este acceptată să locuiască împreună cu cea care i-a dat viață și sora sa. Anna Mae îl cunoaște pe Ike Turner într-un club de noapte. Cântă împreună o melodie, iar el rămâne fascinat de vocea sa și îi propune o colaborare. În scurt timp cei doi încep o relație în care rolurile au fost de la bun început stabilite. „Din prima seară ea l-a perceput ca stăpânul său. El a manipulat-o spunându-i că a fost abandonat de mulți oameni și a făcut-o să se simtă vinovată. Ați văzut că la început lucrurile nu mergeau prost. El a apelat la tehnici de manipulare pe care ea nu le-a înțeles. În plus, ea a acceptat din copilărie postura de victimă”, explică psihologul Lilia Gorgeag.

Violența economică

Tina Turner a fost abuzată de soțul ei ani la rând. Cei doi urcau împreună pe scenă și păreau fericiți, dar în spatele zâmbetelor se ascundeau certuri și scene de agresivitate. Cântăreața era apreciată de mii de oameni, dar umilită de bărbatul pe care îl avea alături. Ike era stăpân pe bani, pe trupă și chiar pe felul cum se îmbrăca sau se coafa artista. Filmul arată violența psihologică, emoțională, economică și fizică la care era supusă legendara artistă.

Sindromul „Stockholm”

Frica, neîncrederea în forțele proprii și neconștientizarea valorii sale o fac pe Anna Mae alias Tina Turner să tolereze violența în familie. Fiind îndrăgostită și hotărâtă să nu-l părăsească pe Ike, cum o părăsise mama ei, artista trăiește cea mai mare dramă și încearcă să se sinucidă. „Ea nu îl părăsește pentru că nimeni nu o susține. Mama ei îi spune că a găsit un bărbat bun și că trebuie să îl păstreze. Femeile au nevoie de susținerea celor din jur ca să scape dintr-o relație violentă. Dacă nu au susținere și ajutor ele se vor întoarce la abuzatorul lor. Este vorba și despre așa-numitul sindrom Stockholm care reprezintă o stare de atașament a victimei față de abuzatorul ei”, spune psihologul Lilia Gorgeag.

Sursa foto
Tina și Ike Turner. Sursa foto

Un divorț răsunător

Tina Turner găsește curajul să își părăsească soțul într-o seară, după o altă scenă de violență care a lăsat-o aproape desfigurată. Cântăreața pleacă din camera de hotel cu numai 36 de cenți în buzunar. Avea aproximativ 40 de ani. La procesul de divorț, ea nu cere partajarea averii, ci doar dreptul de a folosi numele fostului său soț, Turner. Artista își va relansa cariera de una singură și va deveni una din cele mai faimoase cântărețe din istorie, fiind supranumită „regina rock’n’roll-ului”. Filmul reprezintă o lecție de viață și o încurajare pentru femeile abuzate.

Pelicula „What`s Love Got to Do With It” a fost proiectat la cinematograful Odeon. Prin acest film, Centrul Internațional „La Strada” și-a propus să ofere o imagine clară asupra violenței împotriva femeilor și dreptul acestora la condiții de muncă decente.

Astăzi, părinții cu copiii lor au fost la Odeon unde au vizionat filmul „Cyberbully” (trad – Teroarea cyber), o peliculă despre pericolul hărţuirii online la care sunt supuşi adolescenţii. Vineri, 18 noiembrie, organizația „La Strada” prezintă filmul „Lilya 4-ever”, în care se vorbește despre traficul de ființe umane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.