Meniu Închide

Mitropolia Moldovei a început bătălia pentru sufletele sectanților și necredincioșilor

Mitropolia Moldovei, supusă Patriarhiei Ruse, a decis că a venit timpul să lupte cu schismele, sectanții și cu necredința în rândurile celor 96% de credincioși ortodocși, instituind un sector sinodal responsabil de această misiune.


Totodată, Mitropolia Moldovei este nemulțumită de Legea Cultelor, pe care o cataloghează ca fiind „prea permisivă”, deoarece o comunitate mică de oameni poate să înregistreze un cult religios în Republica Moldova.

rsz_img_5788-1024x768

Cearta părintelui Rață cu Martorii lui Iehova

Sectorul Sinodal pentru Activitate misionară, antisectară și antischismatică a fost înființat pe 11 februarie de Mitropolia Moldovei. Înființarea acestui sector a stârnit imediat nemulțumirea mai multor culte din cauza cuvântului „sectă”.

Președintele acestui sector, părintele Iulian Rață, parohul bisericii „Sfânta Treime” din satul Lucășeuca, a fost menționat în anul 2010 într-un raport al ambasadei SUA cu privire la libertatea religioasă în Republica Moldova. (http://www.state.gov/) Atunci, Ambasada SUA a scris despre părintele Rață că acesta a agresat verbal două adepte a cultului Martorii lui Iehova din satul Lucășeuca în 2009, le-a obstrucționat activitatea și le-a promis că va dezrădăcina cultul Iehovist în satul său. Cele două martore ale lui Iehova au depus plângere la procuratură, însă judecătoria raionului Orhei a respins-o. Părintele Rață spune însă că nu a înjurat pe acele două adepte ale cultului Martorii lui Iehova, ci a citat din Biblie un verset mai dur, pe care femeile l-au luat drept o expresie injurioasă.

„Am avut mai multe dosare penale care au fost pornite de Martorii lui Iehova. Toate acele dosare au fost pline de minciuni. În primul rând m-au învinuit că ar aș fi încercat să-i calc cu mașina, dar cred că nici un preot nu-și pune scopul să facă așa ceva! În al doilea rând, am fost învinuit că le spun cuvinte injurioase, eu însă am vorbit cu niște citate din Biblie! În al treilea rând am fost învinuit de faptul că am îndemnat lumea să-i bat cu pietre. Atunci am zis aduceți-mi oamenii pe care i-am îndemnat să arunce cu pietre în voi!”, declară părintele.
Cert este că părintele îi cunoaște la față și după nume pe toți cei 13 adepți ai cultului Martorii lui Iehova și pe cei doi atei din satul în care slujește, pentru că un bun păstor, spune părintele, trebuie să-și cunoască turma.

rsz_img_5787

Premisa sectorului și definiția sectei

„Necesitatea creării acestui sector a pornit de la premisa că în sfârșit a venit timpul ca Biserica Ortodoxă să facă față cultelor neoprotestante care, în opinia bisericii majoritare, duc o activitate prea vastă în Republica Moldova, în timp ce Biserica Ortodoxă a fost axată, în mare măsură, pe reparația și construcția locașurilor de cult și mai puțin pe predicarea cuvântului lui Dumnezeu. Sinodul a înțeles în sfârșit că a venit timpul ca preoții să se apropie de oameni. „Noi o să mergem chiar și în stradă, la spitale, internate, azilurile de bătrâni, pe acolo unde cuvântul lui Dumnezeu răzbate mai greu”, explică părintele Iulian Rață.

Sectorul își propune să deschidă un site pe care să fie plasată informația despre toate cultele care, în opinia bisericii majoritare, sunt secte și schisme. Pe site-ul ortodox.md există deja o secțiune aparte dedicată sectelor din Republica Moldova unde sunt incluse cultele creștine neortodoxe. Aceste culte sunt: Martorii lui Iehova, baptiștii, penticostalii, mormonii, adventiștii, scientologii, New Age și ateii. Chiar dacă acestea funcționează în baza Legii privind cultele religioase, Biserica Ortodoxă le consideră secte pentru că „s-au desprins de biserica mamă” – aceasta fiind definiția pe care o dă termenului de sectă Sectorul Sinodal al Mitropoliei Moldovei.

Vadim Bulgac, pastor la Biserica Speranța ce aparține de cultul Baptist, are o altă definiție pentru cuvântul sectă. Din punctul de vedere al Bisericii Baptiste, secta este un grup de oameni care activează contrar legii statului, un grup de oameni care formează o comunitate religioasă care s-a izolat de alte comunități în stat, și de cele mai multe ori se formează în jurul unui lider autoritar, este foarte atentă la cei ce vin în interiorul sectei, utilizează metode de manipulare, are o învățătură de tip închis și pretinde că este singura mișcare religioasă adevărată.

rsz_img_5762

Sfânta Maică Matronă nu va părea în catalogul sectelor

O sectă religioasă poate apărea chiar și în interiorul unui singur cult. De exemplu, Asociația „Sfânta Maică Matronă” și-a creat faima prin protestele împotriva Legii nediscriminare, introducerea pașapoartelor biometrice și a buletinelor cu numărul de identificare din 13 cifre, a doborât Menora evreiască instalată în centrul capitalei cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca. Asociația a fost calificată drept una sectară chiar de Andrei Kuraev, fost funcționar în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Kuraev l-a calificat pe președintele asociației, preotul Anatolie Cibric, un lider sectant. Mai mult, Cibric, chiar dacă declară că pașapoartele biometrice sunt diabolice, acesta este posesorul unui pașaport biometric al Federației Ruse.

În același timp, părintele Iulian Rațăde la Mitropolia Moldovei declară că Asociația „Sfânta Maică Matronă” nu va fi inclusă în lista cu secte. Potrivit preotului, ideile pe care le promovează „Sfânta Maică Matronă” sunt bune, deoarece merg împotriva homosexualismului. Preotul însă recunoaște că unele idei ale asociației sunt năstrușnice, însă chiar și așa, Mitropolia Moldovei nu intenționează să o califice drept sectă. „Noi nu susținem radicalismul, ci ortodoxia autentică. În acel moment când noi depășim hotarele sfinților părinți, când ne poziționăm peste Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova sau Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, aceasta este o problemă. Însă nu vom califica drept Asociația Sfânta Maică Matronă drept sectă”, subliniază părintele Rață.

Părintele Iulian Rață:

„Îmi pare rău că accentul s-a pus atât de mult pe cuvântul sectă. Pe noi ne interesează în primul rând să-i îmbisericim pe a-i noștri, care sunt creștini numai cu numele. Patriarhul Kirill foarte frumos spunea când și-a început mandatul că scopul lui principal este îmbisericirea creștinilor. Din cei 96% de creștini ortodocși din Moldova doar 5-10% participă activ la slujbele religioase”.

Preoții au împărțit 2500 de pliante ortodoxe în Chișinău

Sectorul sinodal își propune să-i instruiască pe preoți în așa mod ca aceștia să iasă cu predici în stradă. Această activitate a început deja. Mai mulți preoți ortodocși, în frunte cu preotul Iulian Rață au împărțit în luna aprilie 2.500 de pliante pe străzile Chișinăului. Acțiunea a avut scopul de a „familiariza locuitorii capitalei cu valoarea inestimabilă a Ortodoxiei, cu termenul Ortodox, dar și cu Misiunea Bisericii Ortodoxe în contemporaneitate. În materialele distribuite se precizează:  Ortodoxia este marșul omului către Făcătorul lui, către îndumnezeire. Îl conduce pe om la dezvoltarea lui deplină întru Hristos şi pentru Hristos. Ortodoxia nu este numai teologie, este totodată și adevărată psihologie, și umanism autentic, și sociologie. Este un diamant care reflectă prin toate laturile adevărul”. Preoții vor mai merge și la aziluri de bătrâni, tabere de vară pentru copii și spitale.

Sectorul Sinodal a apărut prin decizia Bisericii Ortodoxe din Moldova din 11 februarie 2016, zi în care vechile departamente mitropolitane au fost reorganizate în sectoare sinodale. Acest sector a fost organizat după modelul unei structuri similare din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Statistica credincioșilor

Ultimele date cu privire la numărul de creștini din Republica Moldova sunt oferite de recensământul populației din anul 2004. Acum 12 ani 3.158.015 de moldoveni s-au declarat creștini ortodocși ceea ce înseamnă 93,34% din populație. Biserica Baptistă numără numără 32.754 de adepți, iar penticostalii și adventiștii au la un loc puțin peste 22.000 de adepți. Din numărul total al populației țării, peste 5.000 de oameni s-au declarat creștini de rit vechi, adică raskolnici. Tot atâţia numără şi adepţii Bisericii catolice din ţară. Aproximativ 30.000 de oameni s-au declarat reprezentanţi ai altor confesiuni, ateii constituie în jur de 50.000 de persoane.

rsz_img_5783

Legea cultelor, prea permisivă

Problema gravă pe care o identifică preotul Rață în ceea ce privește activitatea cultelor neortodoxe este Legea cultelor, care, în opinia părintelui este prea permisivă, pentru că le oferă dreptul de exemplu celor 13 Martori ai lui Iehova din localitatea sa să înființeze un lăcaș de cult. „Mă deranjează această lege deoarece că orice cult poate fi înregistrat la cererea a 100 de persoane, sau la nivel de sat, dacă sunt 10 persoane, acest cult poate fi înregistrat”, subliniază Iulian Rață.

Biserica Baptistă consideră însă că intrând într-o luptă antisectară, Mitropolia Moldovei va păși pe un teren minat, pentru că actele normative, legea cultelor nu favorizează biserica majoritară într-un fel sau altul. „Biserica Ortodoxă va câștiga doar dacă va pune accentul pe predicare și educare în rândul ortodocșilor care nu practică învățătura ortodoxă ”, consideră păstorul Vadim Bulgac. Chiar preotul Iulian Rață l-a asigurat pe păstorul Bulgac că Sectorul sinodal nu-și propune să intre într-o luptă antisectară, ci să lupte în primul rând cu necredința în rândul credincioșilor ortodocși. Acest fapt, de altfel, părintele Iulian Rață l-a menționat și pentru Moldnova.

Statistică și divorțuri

Barometrul Opiniei Publice care se realizează de două ori pe ani începând cu anul 2000 a măsurat încrederea populației în „instituțiile statului” pe primul loc situându-se de fiecare dată Biserica cu scoruri care variază între 70% și 90%, depășind cu mult asemenea instituții precum mass-media, armata sau președinția.

Pastorul Vadim Bulgac vede însă o altă față a monedei, atunci când vine vorba de statistică. Potrivit pastorului, există o statistică ce bate în primul rând în Mitropolia Moldovei. „Circa 96% din populație se declară ortodocși, și totodată avem 62% de divorțuri pe țară. În care confesiune au loc aceste divorțuri? În Biserica Evanghelică sau în Biserica Baptistă divorțurile sunt sub 1%. Ne dăm seama că această statistică bate în primul rând în Biserica Ortodoxă”, concluzionează Vadim Bulgac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.