Meniu Închide

Păpușile tradiționale au reînviat în Republica Moldova

Copilăria de altădată este readusă la viață de trei femei pasionate de confecționarea manuală a păpușilor din stofe. Realizate din țesături colorate și ațe, jucăriile educă sentimentul de grijă, responsabilitate și creativitate la fetițe.

Colecția de păpuși a Rodicăi Toma. FOTO: Arhivă personală
Colecția de păpuși. FOTO: Rodica Toma

Rodica Toma din orașul Ungheni a început confecționarea păpușilor personalizate din stofe naturale după ce a brodat ii pentru toată familia. „Păpușile mele sunt croșetate după o schemă personală, deoarece am vrut să fiu originală. Au bolfițe, năsuc, gene și bujori în obrăjori, ceea ce le dă viață păpușilor. Hainele sunt confecționate din stofe adunate de la ateliere de croitorie, prietene, cunoscuți și stofe din haine purtate. Nu folosesc stofe scumpe. Rareori cumpăr câte ceva”, spune femeia care are în colecție 20 de păpuși.

Păpușă îmbrăcată în costum național. FOTO: Arhivă personală
Păpușă îmbrăcată în costum național. FOTO: Rodica Toma

Dragoste pentru frumos

A început să fie pasionată de artă din fragedă copilărie. Pe atunci, Rodica se juca cu o păpușă mai mare decât ea cumpărată de părinți. „M-am jucat cu păpușile toată copilăria mea. Cu ele am învățat să cos, să tricotez, să brodez. Mi-au insuflat dragostea de frumos, de a crea lucruri noi. Chiar și sentimentul dragostei față de copii. O fetiță se crede mămica păpușii cu care se joacă. Eu păstrez primele păpuși ale fetițelor mele. Una, sărmana, și-a pierdut în timp părul și un ochi, dar am reușit să-i facem o perucă din ațe și ochi i-am modelat. În curând va împlini 24 de ani”, își amintește Rodica Toma, răsfoind prin amintirile din copilărie.

Păpușă primăvăratică. FOTO: Arhivă personală
Păpușă primăvăratică. FOTO: Rodica Toma

Confecționarea unei păpuși durează două zile, cu tot cu îmbrăcăminte, în funcție de angajamentele de la serviciu. Rodica are planuri de viitor. Intenționează să creeze păpuși în costume naționale din diferite țări, dar și prințese pentru fetițe. „Când simt că încep să mă plictisesc de unul și acelaș lucru, îmi caut unul nou cu o pasiune mai mare. Mi-am dorit să confecționez papușa cu ajutorul croșetei. Mi-am făcut un plan anume și după el deja le fac pe toate”, afirmă creatoarea, care de 10 ani este directoarea Casei Limbii Române „Mihai Eminescu” din Ungheni.

Familie cu aromă de ierburi. FOTO: Arhivă personală
Familie cu aromă de ierburi. FOTO: Lucia Roşca

Păpuși parfumate

Lucia Roșca din Chișinău face păpuși decorative cu aromă de mentă sau lavandă. Dorința de a confecționa păpuși textile vine de la bunica ei, care croșeta și țesea covoare. Prima jucărie confecționată a fost un iepuraș pentru feciorul său, acum cinci ani în urmă. Se inspiră din povești, desene animate și cărți poștale vechi. „Îmi place mult să creez personaje din povești – zâne, spiriduși și îngeri. Pentru îngeri am o dragoste aparte, cred în ei și așa imi imaginezi că arată. Păpușilor le spun „Inimoșii”, deoarece fiecare păpușă are o inimă cusută”, spune Lucia.

Păpuși cu aromă de flori. FOTO: Arhivă personală
Păpuși cu miros de flori. FOTO: Lucia Roşca

Meșterița lucrează doar cu stofe naturale din bumbac, lână și in, iar pentru a colora țesăturile folosește cafeaua. Pentru miros, păpușile sunt umplute cu flori colectate de ea și uscate în timpul verii. La o păpușă lucrează două zile sau o săptămână, în funcție de complexitate, stofă și accesorii.

Chiar dacă confecționează păpuși pentru copiii din Moldova și diasporă, Lucia spune că nu are o colecție de păpuși personală. „Eu sunt ca cizmarul fără cizme. Tot aștept ziua când voi face o păpușă pentru mine. Deocamdată, sunt fericită că pot aduce bucurie altcuiva”, afirmă păpușarul care aduce bucurie copiilor, dar și adulților.

Păpușa din cutia de pantofi. FOTO: Arhivă personală
Păpușa din cutia de pantofi. FOTO: Lucia Roşca

Ocupație pentru copii

O femeie din Chișinău, pe nume Liliana Ciobanu, meșterește păpuși tradiționale din stofe, ațe, carton, creion și accesorii. Liliana spune că pasiunea pentru păpuși s-a transformat într-o mică afacere, în care a investit talent, imaginație, răbdare și multă muncă. Ideea de a realiza păpuși i-a venit din nevoia de a sustrage copiii de la privitul televizorului. „După ce am văzut că copiii mei își petrec tot timpul liber în fața calculatorului, TV sau telefon, mi-am dat seama că trebuie să fac ceva despre care să-și amintească tot timpul cu plăcere. M-am gândit la realizarea unor păpuși inspirate din desenelor lor. M-am documentat pe internet, iar în rezultat am făcut împreună cu copiii primele două păpuși, într-un weekend, executate numai din textile naturale”, povestește mama a două fetițe.

Jucării, pe care le poți face împreună cu copilul. FOTO: Arhivă personală
Jucării pe care le poți face împreună cu copilul. FOTO: Liliana Ciobanu

Cum se confecționează o păpușă

Pentru a realiza o păpușă, Liliana spune că tehnologia nu este complicată, dar e nevoie de multă atenție, imaginație și simț estetic. „În primul rând, se realizează o machetă, pe care se fixează capul păpușii – format din două rulouri obținute dintr-un material textil umplut cu puf antialergic sau lână. Corpul păpușii începe cu copierea tiparului de carton pe un material textil. Se taie modelul desenat, se întoarce acest material pe față și se umple. Sunt patru straturi de material textil (pânza + două straturi tricot + pânza) ce formează învelișul păpușii. Urmează îmbrăcarea, o operațiune foarte importantă, deoarece fiecare model reproduce un vis al unui copil”, explică meșterița tehnologia de confecționare a unei păpuși.

Păpuși pentru copii. FOTO: Arhivă personală
Lelițe cu cosițe. FOTO: Liliana Cciobanu

La realizarea lucrărilor Ciobanu folosește funde, bretele, șireturi, nasturi, dantele și resturi de stofe naturale. Creatoarea aplică bucăți de pâslă pe tălpile păpușilor pentru a sta pe propriile picioare. Iar fiecare model este lipit pe o bucată de lemn vopsit. O păpușă costă 250 de lei moldovenești – mai puțin de 10 euro.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.