Meniu Închide

„Lăpușnița”, încă o investiție sigură a României în Republica Moldova

ambasador-daniel-ionota-gradinita-carpineni

De investițiile românești în Republica Moldova se bucură sute de mii de persoane. Banii pe care Guvernul de la București îi oferă pentru construcția sau renovarea capitală a grădinițelor din țară sunt o investiție sigură în copiii moldovenilor – o recunosc și autoritățile de la Chișinău. De data aceasta, bucuria a ajuns în localitatea Cărpineni din raionul Hâncești, acolo unde 45 de copii frecventează noua grădiniță „Lăpușnița”.

Mircea Eșanu, directorul FISM, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și primarul s. Cărpineni, Ion Cărpineanu, în fața noii grădiniți reparate – „Lăpușnița” FOTO: Sandu Tarlev

Noua grădiniță reparată din banii oferiți de Guvernul României a fost deschisă miercuri în satul Cărpineni din raionul Hâncești, acolo unde 45 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 6,5 ani frecventează instituția. Grădinița „Lăpușnița” are acum acoperișul și sistemul de încălzire renovate, un interior reparat la standarde europene, iar pereții exteriori ai clădirii sunt izolați termic. De asemenea, din fondurile românești a fost reparată capital cazangeria, blocul alimentar și spălătoria, a fost procurat mobilier pentru întreaga grădiniță, aragaze, precum și mașini de spălat și uscat rufe. În curtea grădiniței au fost instalate și două scrâncioburi, cumpărate din aceleași resurse financiare, care au fost acordate prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

Inaugurarea grădiniței a avut loc în prezența reprezentantului României în Republica Moldova, ambasadorul Daniel Ioniță, și a directorului FISM, Mircea Eșanu. Aceștia au fost întâmpinați cu emoții de directoarea instituției, Irina Macaru, și doi copii îmbrăcați în costume naționale. Fețele bucuroase și senine ale copiilor l-au făcut pe ambasadorul României să le mulțumească pentru primirea călduroasă: „Mi-aș dori și eu să fiu copil”.

„Suntem încurajați de succese”

De fapt, aceasta nu a fost prima investiție a României în Republica Moldova în ceea ce privește finanțarea unei instituții preșcolare. Daniel Ioniță a remarcat acest lucru la Cărpineni, precizând că investiția pe care Guvernul de la București o face în viitorul acestei țări produce rezultate. Ambasadorul a subliniat faptul că Grădinița „Lăpușnița” este una dintre cele 832 de grădinițe finanțate din granturile oferite de executivul român, până acum fiind alocate 26 de milioane de euro.

„E o mare bucurie să vezi că investiția noastră este cheltuită cu folos. Clădirea, lucrările din interiorul acesteia și toate condițiile create la standarde cu adevărat europene sunt convins că vor fi utile pentru educatori și pentru toți cei care lucrează aici și vor avea o bună grijă pentru această resursă, de fapt unică în Republica Moldova – copiii. Noi ne gândim prin astfel de investiții să oferim un viitor mai bun, o speranță cetățenilor Republicii Moldova”, ambasadorul Daniel Ioniță.

Ambasadorul Ioniță s-a arătat convins că acest program va continua, după care a urmat un tur al instituției pentru a vedea pe viu rezultatele obținute.

După turul încăperilor renovate, oaspeții s-au oprit în una din grupele de copii, acolo unde aceștia sărbătoreau Mărțișorul și pregăteau cadouri pentru mamele lor. Ambasadorul s-a prins în acea atmosferă, povestindu-le copiilor legenda Mărțișorului și ajutându-i să confecționeze felicitări mamelor lor, îndemnându-i să pună și un pic de dragoste la confecționarea acestora. Copiii, la rândul lor, au pregătit un mini program artistic care a descins atmosfera, în care au dansat și cântat.

Ambasadorul României, Daniel Ioniță(centru), alături de directoarea grădiniței, Irina Macaru (stânga) și primarul s. Cărpineni (dreapta), Ion Cărpineanu, în una din grupele de copii FOTO: Sandu Tarlev
Excelența sa, domnul Daniel Ioniță, povestește copiilor legenda mărțișorului FOTO: Sandu Tarlev

De la clădire ruinată la grădiniță pentru copii

Directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu, a ținut să povestească despre cum această grădiniță a prins viață, fiind investită suma de 2,9 milioane de lei, inclusiv pentru dotările tehnice.

„Tot ce vedeți aici a fost construit din temelie. Anterior, pe această suprafață de pământ a fost o clădire care a stat în paragină circa 25 de ani, mai exact o școală primară, dar practic clădirea nu a putut fi renovată și a fost demolat totul până la temelie”.

„Pentru Guvernul României acest program reprezintă o contribuție modestă, însă importantă pentru viitorul Republicii Moldova pentru că investim în oameni, investim în copii, investim practic în viitorul acestei țări”, a adăugat Eșanu. De asemenea, directorul FISM a precizat că în săptămânile următoare urmează să aibă loc alte 30 de licitații pentru a fi lansate noi proiecte de renovare a grădinițelor din Republica Moldova.

Directorul FISM, Mircea Eșanu, ajută copiii să confecționeze felicitări de 8 martie FOTO: Sandu Tarlev
Felecitare de 8 martie, scrisă de către ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță FOTO: Sandu Tarlev

„Vreau ca pe poarta grădiniței să intre oameni mici și să iasă oameni mari”

Directoarea grădiniței „Lăpușnița”, Irina Macaru, ne-a vorbit despre importanța acestei instituții pentru copiii din localitate. „Noi ne bucurăm pentru că putem oferi posibilitatea copiilor din localitate care nu puteau frecventa grădinița din mai multe motive, mulți din ei fiind din familii social-vulnerabile”, a precizat Macaru. Directoarea ne-a spus că instituția preșcolară este preconizată și proiectată pentru găzduirea a 45 de copii, în prezent fiind trei locuri libere care urmează a fi suplinite.

Grădinița dispune de două grupe mixte cu copii de la 3 la 5 ani, 5-7 ani și una pentru șapte preșcolari. Din păcate, rămâne nerezolvată până la urmă problema cadrelor didactice. La grădinița din Cărpineni activează astăzi doar patru educatori, ceea ce îngreunează situația acestora, dar încearcă din răsputeri să îi facă față.

Satul Cărpineni se întinde pe trei dealuri, iar până în anul 2016 copiii de la marginea localității se deplasau pe o distanță de aproape 6 km pentru a ajunge la una din grădinițele existente. Astăzi, după renovarea „Lăpușniței”, distanța pentru unii dintre ei s-a redus la 2-3 km. Directoarea crede că în lipsa investiției Guvernului României în locul actualei instituții ar fi fost o ruină.

O sală de joacă cu intrare spre dormitor FOTO: Sandu Tarlev
Paturile din dormitorul copiilor FOTO: Sandu Tarlev

Investiții ce bucură sute de mii de persoane

Grădinița „Lăpușnița” din satul Cărpinei, raionul Hâncești, a fost complet renovată după ce a stat închisă timp de 16 ani. În total, pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, executivul de la București a alocat până acum 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Din acești bani au fost renovate 832 de instituţii preşcolare din țară, iar de acest lucru se bucură peste 200.000 de persoane – copii, părinţi şi cadre didactice.

La sfârșit de vizită, Daniel Ioniță, dăruiește copiilor un coș cu dulciuri și fructe FOTO: Sandu Tarlev

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.