Peste 6.000.000 de lei alocate ilegal din bugetul de stat nu au mai fost rambursate de fostul deputat liberal-democrat Pantelei Sandulachi, deși au trecut 5 ani de când trebuia să o facă. Oamenii legii au anunțat în aprilie 2015 că nu pot recupera banii de la Pantelei Sandulachi, deoarece procedura de executare a fost întreruptă din cauza litigiului privind datoriile pe care le avea acesta la banca Investprivatbank aflată în proces de lichidare. O decizie recentă a Curții de Apel Chișinău arată că cele aproape 400.000 de euro acordate în mod ilegal lui Sandulachi drept despăgubiri nu vor fi întorși în timpul apropiat statului.
Fostul deputat Pantelei Sandulachi a fost obligat în 2012 de Curtea Supremă de Justiție să ramburseze statului aproape 400.000 de euro sau circa 6.250.000 de lei, bani oferiți drept despăgubiri chiar a doua zi de Ministerul Finanțelor, motivul achitării acestor prejudicii fiind faptul că guvernarea comunistă i-ar fi fabricat două dosare. Potrivit anticorupție.md, executorul judecătoresc Roman Talmaci a spus că procedura de executare referitor al recuperarea banilor de la Sandulachi a fost întreruptă din cauza că acesta se află în litigiu cu Investprivatbank de unde a luat credite, iar după o decizie finală „vor fi stabilite următoarele acțiuni”. În același timp, fostul deputat PLDM a promis că va întoarce banii, iar acum muncește în acest sens pentru că suma a fost investită în sectorul real al economiei.
Sandulachi a acționat în judecată BNM
Astfel, Curtea de Apel Chișinău a publicat în martie curent o decizie în care arată că Pantelei Sandulachi a acționat în august 2014 în judecată Investprivatbank și Banca Națională a Moldovei. Fostul reprezentant al Parlamentului acuză aceste instituții de mai multe nereguli și încălcări ale legislației. Astfel, el acuză lichidatorul Investprivatbank că a gestionat incorect sumele de 500.000 de lei, 800.000 de lei, 146.204 de lei și 963.331 de lei plătite drept penalități din creditul de 5.300.000 de lei achitat în 2010.
Fostul deputat a cerut printre altele ca lichidatorul să prezinte documente confirmative prin care el l-a informat oficial despre faptul că sumele de 500.000 de lei, 800.000 de lei și 1.109.535 din datoria de 5,3 milioane de lei, rambursați înainte de scadență „au fost însușite de lichidatori doar pentru acoperirea unor penalități, nefiind utilizate la destinația strictă indicată de plătitor în ordinile sale de plată și susținută oficial de lichidator prin acord”.
Fostul deputat consideră că a fost furat de BNM
Potrivit informației prezentate în decizia judecătorească, Sandulachi a mai cerut să-i fie prezentat și „motivele de fapt și de drept” în baza cărora din cei 5,3 milioane de lei achitați de datornic înainte de termenul de scadență, doar 1,4 de lei „au fost utilizați la destinația indicată de plătitor – achitarea creditului și de ce nu a fost folosită toată suma strict pentru închiderea creditului de 3,75 milioane de lei și a dobânzii aferente: a fost o decizie asumată de lichidator sau s-a acționat la indicațiile BNM (de la cine, sub ce formă și conținutul acestora)”.
Prin urmare, fostul deputat a solicitat să-i fie prezentați cine sunt beneficiarii acestor bani despre care subliniază faptul că ar fi fost gestionați incorect. Pantelei Sandulachi a precizat că a cerut de la lichidatorul Grigori Olaru aceste informații, însă a primit un răspuns evaziv și spune că astfel i-a fost încălcat dreptul la accesul la informație. Astfel, deputatul cere ca Banca Națională a Moldovei să-i achite prejudiciul material de 8.216.700 de lei cauzat de „acțiunile defectuoase ale lichidatorilor desemnați de instituție”.
Magistrații: Argumentele fostului deputat PLDM sunt inadmisibile și irelevante
Drept răspuns, judecătorii de la Curtea de Apel au declarat că Sandulachi ar fi primit răspuns la toate cele solicitate și că sunt înscrisuri care ar demonstra acest lucru, iar cerința este neîntemeiată. Referitor la acuzațiile privind faptul că lichidatorul sau BNM ar fi utilizat după bunul lor plac creditul rambursat, magistrații au precizat că există înscrisuri anexate la dosar prezentate în certificatul prezentat firmei Picador Grup pe care o deține și prin intermediul căreia au fost luate creditele care arată modul în care au fost repartizate sumele care reprezintă datoria, precum și note de contabilitate și de plată care ar confirma cele menționate. Astfel, reprezentanții Curții de Apel au calificat argumentele lui Pantelei Sandulachi ca fiind irelevante și inadmisibile, „dat fiind faptul că acesta prezintă eronat circumstanțele cauzei și consecințele legale ale acestui fapt”. Prin urmare, judecătorii au respins solicitările acestuia, iar decizia poate fi atacată în termen de 2 luni la Curtea Supremă de Justiție.
Menționăm că fostul deputat liberal-democrat a scăpat și de dosarul penal deschis de procurorii anticorupție, oamenii legii afirmând că nu au suficiente probe, și deși presa a scris în 2015 că Centrul Național Anticorupție a reluat cazul, șefa serviciului de presă a instituției, Angela Starinschi, a precizat pentru moldNova că nu a existat un astfel de dosar în cadrul CNA.
Amintim că judecătorii au decis că Pantelei Sandulachi a primit ilegal despăgubirile-record de la stat, de circa 400.000 de euro, iar suma pe care ar fi trebuit să o încaseze era de 1.000 de euro. Din cele peste 6 milioane de lei, Sandulache a rambursat statului doar 300.000 de lei. Potrivit mold-street.com, Sandulachi era în 2015 al doilea cel mai mare datornic la stat în baza unor titluri executorii, suma fiind de 8,1 milioane de lei.