Meniu Închide

Efectele alegerilor din România asupra Republicii Moldova

George Damian

PSD a marcat o victorie decisivă la alegerile locale din România și natural apare întrebarea: ce efect are acest lucru asupra relației cu Republica Moldova?

Răspunsul la întrebare este simplu: nu vor exista schimbări majore în relația București – Chișinău. De multă vreme conflictele politice de la Chișinău sunt exportate la București sub diverse măști și cu intenția evidentă de a stârni confuzie (traseul invers este la fel de valabil). Temele propagandistice din campaniile electorale au tendința să fie transformate în teze ale acțiunii politice, exagerările devin adevăruri.

De exemplu PSD este prezentat drept ”partid pro-rus” care este gata în orice moment să renunța la angajamentele internaționale ale României – apartenența la NATO și Uniunea Europeană. Astfel că invariabil apare temerea că o victorie a PSD va aduce la pachet ”cedări” ale României în relația cu Republica Moldova. Am sesizat în spațiul virtual inclusiv bucurii răutăcioase de genul argumentației: PSD este un partid de corupți care vrea să demoleze Direcția Națională Anti-corupție – temutul DNA – deci corupția se va reîntoarce în România, pe cale de consecință Chișinăul nu are de ce să privească spre București (”nici unirea nu mai este o soluție!”).

Din fericire în România au început de mai multă vreme să se dezvolte niște anti-corpi care au avut drept rezultat configurarea unor linii clare în relația cu Republica Moldova. Să le enumerăm, ca să știm care sunt: posibilitatea de redobândire a cetățeniei române; un număr suficient de burse pentru studenți; libertatea de circulație peste Prut; sprijin pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană; sprijin în fața amenințărilor directe (instabilitatea economică de natură producă efecte catastrofale, amenințările regionale specifice). În actualele condiții este un maxim a ceea ce poate face România pentru Republica Moldova – și cel mai important lucru este că au fost schimbate mai multe guverne la București și toate aceste linii de acțiune au rămas valabile. Poziția României față de Republica Moldova este stabilă și previzibilă, indiferent de culoarea politică a guvernării.

Bineînțeles, nu toată lumea de la Chișinău este fericită cu situația aceasta. Mulți dintre cei activi în spațiul public din Republica Moldova ar dori să capitalizeze relația cu România în interes personal sau al grupării pe care o reprezintă – însă la București s-au format anti-corpii care sunt capabili să elimine astfel de erori.

4 Comments

  1. dumitru j

    De cind PSD e partid pro-rus? Ce-i cu prostiile astea in acest articol? PSD face parte din familia politica europeana, asa ca de renuntari la angajamente in fata UE si NATO nici vorba nu poate fi

  2. Denis Rusu

    PSD face parte din familia social-democrata si este un partid foarte asemanator cu PDM, doar ca unii moldovenii inca n-au constientizat ca anume acest partid poate scoate tara din haos si dezastru. Felicitari social-democratilor si sper ca Moldova se va bucura de o conducere la fel social-democrata si pro-popor.

  3. Mihai

    1. As spune ca cetatenii pro-UE sunt cei mai socialisti, vor ca un grup de politicieni care nu sunt alesi de ei sa le decida soarta de la mii de km departare si sa reglementeze totul in viata lor, ori asta nu-i altceva decat o intoarcere in timp la modelul bolsevic si renuntarea la libertate si a responsabilitatii individuale.

    2. Unirea se face pentru romanism, nu pentru bani sau pomana, cine nu intelege asta nu va avea parte de niciuna.

    3. Partidele mari de „stanga” sunt 99,99% aservite strainilor, cele liberale, „de drepta”, din Romania, sunt 101% aservite strainilor si formate din oameni care au lucrat toata viata la stat. Din aceasta perspectiva cei care cel mai probabil se vor opune unirii cei mai mult sunt cei de la PNL, PDL si PMP, pentru ca nu vor dori niciodata unire decat daca li se va comanda acest lucru, si nu stiu cate tari din Europa, America de Nord sau Asia si-ar dori o Romanie mai puternica. Daca vreti unire trebuie sa va cereti drepturile de romani fara a va baza pe UE sau pe minciunile celor asa-zisi „de dreapta”, nu sunt altceva decat socialisti vopsiti.

    4. Orice politician sau persoana privata care spune ca „Moldova” e al doilea stat romanesc sau care pretinde ca apara statalitatea acestui pseudo-stat nu doreste unirea si n-ar trebui votat de romanii din pseudo-statul „Republica Moldova”.

    5. Daca lucrurile merg prost fii sigur ca TU esti in mare parte responsabil pentru ce se intampla si pentru ce ti se intampla, nu altii.

  4. Roman Popov

    La aceste alegeri in Romania a invins social-democratia, cum a scris si Plahotniuc in mesajul sau de pe facebook. Dreapta politica s-a dovedit a avea candidati slabi in timp de stanga politica a avut candidati apreciati inalt de alegatori. Cum se va rasfrange direct acest vot al romanilor in Republica Moldova ramane de vazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.