Meniu Închide

Știrile dimineții: Câțiva deputați au decis să adere la PPEM condus de Iurie Leancă

Președintele Grupului Popular European din Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi, a declarat pentru tribuna.md că o parte din deputați a decis să adere la Partidul Popular European din Moldova (PPEM), condus de Iurie Leancă. Potrivit lui Ghilețchi, o altă parte se abține, însă toți deputații din acest grup sunt uniți și vor colabora cu PPEM.

Liderii opoziției, Andrei Năstase și Maia Sandu, au înaintat noi revendicări în cadrul protestelor care au avut loc ieri. Potrivit ipn.md, este vorba despre demisia in corpore a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului și eliberarea șoferului microbuzului, reținut după protestele din 17 septembrie și care se află acum în arest la domiciliu. (Imagini de la protestele de ieri.)

Agenții economici își perfectează electronic, începând de ieri, 1 octombrie, declarațiile vamale de tranzit T1 pentru posturile vamale, anunță sputnik.md. Serviciul Vamal a subliniat că eliminarea documentelor pe suport de hârtie va reduce semnificativ durata de vămuire și staționare în punctele de trecere a frontierei.

Mold-street.com scrie că Frontera Resources Corp, care va explora resursele de gaz și petrol în Republica Moldova prin intermediul companiei-fiică, a înregistrat în prima jumătate a acestui an pierderi de 11,4 milioane de dolari, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut. Totuși, cotația acțiunilor Frontera a crescut la bursă de 6 ori.

După numărarea a 2,2 milioane de voturi, 90% dintre acestea sunt pentru independența Cataloniei față de Spania. Potrivit curentul.md, liderul provinciei spaniole, Carles Puigdemont, a anunțat ieri victoria secesioniștilor după referendum.

În același timp, deschide.md scrie că soția lui Puigdemont este o româncă din Vaslui. Marcela Topor este numele ei. Aceasta ar putea deveni prima doamnă din noua țară, dacă regiunea va deveni independentă.

Cel de-al treilea maraton internațional a adunat peste 17.000 de participanți, iar cei mai buni au obținut medalii. La eveniment au participat copii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ce-a de-a șaptea ediție a Festivalului sarmalelor și plăcintelor a avut loc, ieri, 1 octombrie, la Chișcăreni, Sângerei. Potrivit canal2.md, bucatele au fost pregătite de cele mai iscusite gospodine din sta, a cântat ansamblul „Țărăncuța”, iar meșterii populari și-au prezentat lucrările.

Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi un curs oficial pentru euro de 20,74 de lei, cu 6 bani mai mare decât ieri, iar pentru dolar – de 17, 61 de lei. Leul românesc poate fi tranzacționat cu 4,52 de lei, hrivna ucraineană – cu 66 de bani, iar rubla rusească – cu 30 de bani.

Meteorologii anunță că nu vor fi astăzi precipitații, dar temperaturile vor fi scăzute. Astfel, cerul va fi  variabil, iar mercurul va oscila în termometre în timpul zilei între +13 și +17 grade Celsius, iar în timpul nopții valorile vor varia între +3 și +7 grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.