Meniu Închide

Demagogia care va dăinui în anul 2018. Ce ne pregătesc politicienii în noul an

protest

Anul 2018 va fi unul foarte complex pentru Republica Moldova și cetățenii săi. În primul rând este vorba despre un an electoral, un an în care se va implementa un nou sistem electoral – cel mixt – când cei 101 deputați vor fi aleși pe liste de partid și circumscripții. Reprezentanții PSRM și PD se arată siguri că vor câștiga alegerile din 2018, iar opoziția parlamentară și extraparlamentară însă se gândește ce strategie să dezvolte.

protest
Placardă „Noi nu cedăm”. FOTO: Sandu Tarlev

PSRM crede că va câștiga, dar e conștient că PD e puternic

Pentru liderii Partidul Socialiștilor este evident că alegerile parlamentare vor fi câștigate de acesta. Dacă nu vor reuși să câștige majoritate parlamentară clară, atunci cu siguranță vor obține cel mai mare număr de voturi, cred membrii PSRM. De fapt, asta s-a întâmplat și după alegerile parlamentare din 2014, când PSRM a obținut cele mai multe mandate – 25.

Deputatul socialist Bogdan Țârdea este convins că în anul 2018 se va da o luptă decisivă pentru viitorul Republicii Moldova și amintește despre sondajele de opinie în care trei partide sunt prezentate ca fiind capabile să treacă pragul electoral: PSRM, PAS și PD. „PSRM apare în mai multe sondaje drept câștigătorul absolut și va putea forma Guvernul. Partidul Maiei Sandu va lua 20-25% și Partidul Democrat care chiar dacă are un rating de 6% evident își va dubla sau chiar va tripla rezultatul electoral din contul mass-media, resurselor administrative”, a comentat Țârdea când l-am întrebat cum văd socialiștii desfășurarea anului electoral 2018. Bogdan Țârdea ne sugerează însă să nu facem concluzii preliminare, deoarece până la alegeri mai este un an, iar în acest timp indicatorii electorali se pot schimba. Ratingul Maiei Sandu este în scădere, PL și PN sunt în zona de 2-3% și nici nu crește, rating-ul PSRM se află, potrivit socialistului, în zona 45%. „Observăm că PD nu pierde timpul, pornesc proiecte de miliarde de lei, încearcă să emită niște reforme, show-uri cu combaterea corupției, încearcă să arate performanțe în domeniul integrării europene. Eu aceste performanțe, în afară de 100.000 de euro cu 28 de condiții, nu vedem mari avânt în această direcție”, a mai spus Țârdea.

PSRM vrea referendum

Întrebat ce planuri au socialiștii pentru anul viitor, parlamentarul a răspuns că PSRM are de gând în 2018 să inițieze procesul de organizare a unui referendum pentru trecerea la republică prezidențală. El afirmă că au deja 500.000 de semnături în acest sens. Republica prezidențială ar transfera responsabilitatea guvernării pe umerii instituției prezindențiale, iar acest fapt ar ameliora situația, consideră socialiștii. De fapt, colectarea de semnături este mai curând o campanie de sensibilizare, pentru că nimeni nu va realiza un referendum în acest sens. PSRM vrea doar să arate că are o soluție. De altfel, organizarea referendumului pentru republică prezidențială va fi unul dintre mesajele de lansare în campania prezidențială.

PL nu are o strategie, dar crede că PD va urmări cu orice scop să rămână la putere

Pentru Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL, este de la sine înțeles că în anul 2018 va continua stăruința PD-ului de a-și consolida puterea în stat. „Dacă mă întrebați pe mine personal, eu consider că anul 2018 va fi extrem de complicat pentru R. Moldova, având în vedere că este unul electoral, având în vedere că Partidul Democrat a preluat toată puterea în anul 2017 în contrasens cu toată încrederea pe care a primit-o de la cetățeni în anul 2014. Atunci electoratul a votat pentru o eventuală coaliție PL, PLDM și PD”, a comentat fruntașul liberal.

Munteanu crede că alegătorul din Republica Moldova are o intenție de vot diferită de cea pe care o urmărește PD-ul. Din acest punct de vedere, PD-ul va face tot ce îi stă în puteri pentru a-și realiza scopurile. „Vor continua acțiunile din 2017, care nu întotdeauna erau proprii unui stat de drept”, a explicat liberalul. Această practică va duce la blocarea sau trecerea în espectativă a mai multor proiecte investiționale în Republica Moldova, iar statul va fi nevoit să se descurce cu propriul buget. „De fapt, bugetul va fi cheltuit pentru necesități electorale, pentru a vopsi ochii electoratului și a arăta că așa va arăta Republica Moldova”. Valeriu Munteanu ne-a mai spus că PL nu are deocamdată o strategie electorală.

Democrații, încrezători în forțele proprii

La rândul său, deputatul democrat Sergiu Sârbu, tot el secretar al fracțiunii parlamentare a PD, ne-a spus că formațiunea pe care o reprezintă va continua lucrurile pe care le-a început deja în 2017. Ar fi vorba despre „crearea condițiilor pentru climatul investițional și de afaceri; căutarea soluțiilor pentru majorarea salariilor; reformarea guvernului va fi dusă până la bun sfârșit prin reformarea agențiilor guvernamentale; va continua controlul parlamentar privind executarea actelor normative” – această listă ar fi putut continua la nesfărșit.

„Alegerile vor avea loc la sfârșitul anului, dar noi avem de muncit până la alegeri: salarii, pensii, Acord de Asociere, condiționalități, avem de implementat strategii începând cu statul de drept și terminând cu reforma anticorupție”, a adăugat Sârbu. Democratul privește încrezător spre șansele partidului la alegerile din 2018. „Am trecut deja prin diferite perioade politice și electorale, am văzut multe multe sondaje. Noi știm care sunt capacitățile partidului de mobilizare, de organizare, care sunt posibilitățile și cât de mult muncim, de aceea eu vă asigur – PD va ajunge în Parlament”, a concluzionat deputatul.

Amintim că alegerile parlamentare din anul 2018 ar urma să aibă loc la sfârșitul toamnei. Cei 101 de deputați vor fi aleși astfel: 50 în baza circumscripțiilor uninominale, iar 51 în baza unei circumscripții naționale. Cele uninominale s-au împărțit după cum urmează: 11 pentru Chișinău, 2 pentru Bălți, 2 pentru Găgăuzia, 1 pentru bulgarii dinTaraclia, 3 pentru diaspora și 2 pentru regiunea transnistreană.

Anterior, moldNova.eu realizat un grafic la temă: am luat rezultatele alegerilor parlamentare din anul 2014 și le-am rearanjat conform noilor circumscripții uninominale la nivel de secție de votare, ceea ce ne-a permis să vedem ce partid a obținut cele mai multe voturi în actuala împărțire a hărții electorale a Republicii Moldova. Am lăsat în afara calculelor cele 2 circumscripții uninominale din Transnistria și cele 3 din diaspora. Rezultatele le vedeți aici:

INFOGRAFIC Pe cine avantajează votul uninominal?

Nota redacției: Ne-am dorit să discutăm și cu liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, ca să aflăm cum vede aceasta anul politic/electoral 2018 și ce acțiuni/planuri/intenții are partidul pe care îl conduce pentru următoarele 12 luni. Ne-am dorit să avem comentariul Maiei Sandu, ca lider al principalului partid extraparlamentar care are șanse să treacă în următorul Legislativ, potrivit rezultatelor sondajelor de opinie. Responsabilul de la serviciul de presă al formațiunii ne-a spus ieri că Maia Sandu este ocupată toată ziua și că putem să discutăm cu ea azi, 28 decembrie, „oricând între 9:00 și 11:00”. Toate apelurile noastre de azi au rămas fără răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.