Meniu Închide

Șevciuk nu este sigur că „deputații” de la Tiraspol vor aderarea la Rusia

Transnistria are doar o singură cale – apropierea de Rusia, „deputații” au acum unica șansă de a îndeplini voința cetățenilor privind aderarea la Rusia, însă nu este clar dacă ei sunt de acord cu aceasta, a  afirmat liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, în cadrul unui interviu pentru ziarul rus Izvestia.ru

Evgheni Șevciuk este unul din candidații pentru funcția de „președinte” al regiunii separatiste transnistrene. Principalul contracandidat al acestuia este considerat actualul șef al „legislativului” de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Șevciuk a trasat calea Transnistriei

Șevciuk a afirmat, în cadrul interviului, că este convins că dezvoltarea Transnistriei depinde de apropierea de Rusia. „Totodată, în pofida tuturor problemelor și obstacolelor interne, altă cale decât apropierea de Federație Rusă la noi nu există. Acesta este poziția mea principială în calitate de președinte și cetățean”, a subliniat șeful administrației ilegale de la Tiraspol.

Evgheni Șevciuk. Foto: Zurab Djavahadze/TASS
Evgheni Șevciuk. Foto: Zurab Djavahadze/TASS

Acesta a amintit de decretul din 7 septembrie prin care a solicitat copierea legislației Federației Ruse și implementarea acesteia în regiune. Șevciuk a explicat că documentul reprezintă un  apel către „parlamentari” pentru a începe realizarea rezultatelor referendumului care a avut loc zece ani în urmă. Rezultatele referendumului au arătat că majoritatea transnistrenilor s-au pronunțat pentru „sprijinirea independenței față de Moldova și aderarea la Federația Rusă”. Chișinăul nu a recunoscut rezultatele acestui referendum.

Liderul nerecunoscut din stânga Nistrului consideră că nu este necesar de organizat un nou referendum cu aceeași tematică deoarece „opinia poporului nu s-a schimbat” și că despre acest fapt arată sondajele sociologice. Șevciuk însă nu este sigur că și deputații din Tiraspol sunt de aceeași părere. „Timpul va arata dacă s-a schimbat opinia majorității parlamentare cu privire la aceasta problemă”, a menționat Evgheni Șevciuk.

Referitor la problema transnistreană, el a declarat că poate fi soluționată doar în baza voinței poporului. Președintele nerecunoscut al Transnistriei a amintit în cadrul interviul și despre propunerea sa către Chișinău privind o „separare civilizată după exemplul Cehiei și Slovaciei”.

„Transnistrenii ar trăi de trei ori mai bine, dacă n-ar fi izolați”

Șevciuk a recunoscut că situația economică în regiune este una foarte complicată, izolarea regiunii este cauza principală a stopării dezvoltării economice. „Economia regiunii transnistrene depinde foarte mult de exportul produselor pe care îl realizează agenții economici din stânga Nistrului – de la materiale textile până la legume și fructe. Așezarea geografică a regiunii îi permite să exporte atât în Vest cât și în Est. Exporturile regiunii au loc în condiții dificile din cauza „blocadei”, iar potențialul industrial și al producerii este utilizat în proporție de circa 30%. Dacă ar fi anulate restricțiile și ar fi eliminat blocajul, fiecare transnistrean ar fi putut să trăiască de trei ori mai bine”, a estimat Șevciuk.

Acesta a adăugat că principalul partener financiar al regiunii rămâne Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.