Meniu Închide

A treia dezbatere electorală dintre Maia Sandu și Igor Dodon: Între subiecte concrete și preferințe sexuale

Cea de-a treia dezbatere dintre candidații la Președinția Republicii Moldova, Maia Sandu și Igor Dodon, s-a evidențiat prin discuții despre viața privată a acestora. Dezbaterea electorală de la postul de televiziune TV7 a fost prima din actuala campanie în care cei doi au fost plasați față în față.

Dezbaterea electorală de la TV7 dintre Maia Sandu și Igor Dodon FOTO profilul de Facebook al liderului PSRM
Dezbaterea electorală de la TV7 dintre Maia Sandu și Igor Dodon FOTO profilul de Facebook al liderului PSRM

Cum am fost obișnuiți, prima întrebare la care au fost rugați să răspundă cei doi candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova a fost de ce merită să devină șeful statului.

Cine va intra pe ușa de la Președinție

„Am pornit în cest proiect politic pentru ca să demonstrez că este loc și pentru oameni onești, ca să aducem oameni onești întâi în politică, după care în instituțiile statului. Și putem face acest lucru începând de la Președinție. Deschidem ușa la Președinție și prin această ușă vor intra în instituțiile statului oameni corecți și cinstiți, buni profesioniști, curajoși, care să lucreze în interesul dvs.”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu. Aceasta a subliniat că schimbarea clasei politice poate avea loc prin „scoaterea corupților de la guvernare”, începând cu reforma Procuraturii. „Atunci când o să scoatem instituțiile statului din comă, pentru că ele sunt astăzi în comă, vom începe să vorbim despre proiecte de țară, despre o economie puternică și condiții de trai mai bune pentru toți”, a mai spus Sandu.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a amintit mai întâi de protestele antiguvernamentale de la începutul anului și despre obiectivele pentru care au pledat socialiștii împreună cu manifestanții: alegerea directă a președintelui și alegeri parlamentare anticipate. „Guvernarea oligarhică a făcut un pas înapoi – a cedat unul din aceste obiective (…) Încă nu am obținut atingerea celui de-al doilea obiectiv, dar pentru mine, ca viitor președinte al țării, alegerile anticipate sunt unul din instrumentele de eliberare a țării de acest clan corupt oligarhic”, a declarat Dodon. Socialistul a ținut să sublinieze că nu a fost în ultimii 7 ani parte a guvernării, arătând cu degetul spre contracandidatul său, Maia Sandu, care a fost în guvernare (2012-2015), iar acum – susținută de guvernare. „Foarte des, mulți dintre voi ați votat răul mai mic – așa s-a distrus Chișinăul când ați votat pentru Chirtoacă. Să nu faceți aceeași greșeală acum, pentru că este aceeași abordare (…)”, a conchis liderul PSRM.

Între subiecte concrete și preferințe sexuale

Dezbaterea electorală de la TV7 a fost moderată de analistul politic Andrei Popov, fost viceministru de Externe (2009-2013) și fost ambasador al Republicii Moldova în Austria și Slovacia. Acesta a înlocuit-o pe jurnalista Natalia Morari la insistențele lui Igor Dodon care a avertizat în ajun că nu va participa la emisiune dacă moderatorul nu va fi schimbat. „Daca TV7 nu va propune un alt moderator, neutru, care nu este partinitor politic, putem lua decizia de a nu participa la aceste dezbateri”, a scris liderul PSRM cu câteva ore înainte de dezbaterile electorale.

Andrei Popov a menționat că își dorește dezbaterea unor subiecte concrete, dar mai întâi le-a cerut celor doi să spună despre lucrurile bune pe care le vede în contracandidatul său. „Eu o cunosc pe dna Maia Sandu din 2005 (…) Unu: am considerat-o tehnocrată. Doi: are o experiență anumită în ceea ce ține de colaborarea cu partenerii de dezvoltare. Este o doamnă, este un lucru bun – noi am promovat doamnele în Guvern”, a spus Igor Dodon.

„Mi-ar fi fost mai ușor să răspund la această întrebare înainte de aceste alegeri pentru că am avut o părere mai bună despre oponentul meu. Am descoperit niște lucruri mai puțin frumoase în această campanie. Nu știu ce aș mai putea să spun de bine. Poate doar că își iubește familia – este singurul lucru pozitiv”, a răspuns Maia Sandu.


CITIȚI ȘI:  A doua dezbatere Maia Sandu – Igor Dodon: lovituri cu garda jos


Au continuat discuțiile despre lucrurile mai puțin cunoscute despre candidați – experiența de studii, familia din care provine și preferințele sexuale. Ambii candidați au spus că provin din familii în care mama a fost profesoară, iar în prezent se află la pensie și care primesc o sumă mizeră din partea statului.

Andrei Popov a ținut să precizeze ce a avut în vedere socialistul Igor Dodon atunci când la prima dezbatere electorală a făcut aluzie că Maia Sandu ar face parte din grupul minorităților sexuale, deoarece nu are copii și nici nu este căsătorită. „Asemenea suspiciuni aveți față de toate doamnele necăsătorite sau care n-au copii?”, l-a întrebat moderatorul. „A fost o întrebare de concretizare în ceea ce ține de susținerea acordată de aceste minorități în campania electorală și tot”, a răspuns Igor Dodon. „Domnul Dodon tot face aluzii, li se par lui subtile, dar sun bădărănești. Și vreau să-i spun că mie îmi plac bărbații, dar cei care nu spun minciuni și care nu bârfesc. Și slavă Domnului în Republica Moldova asemenea bărbați există”, a intervenit liderul PAS.

Discuția a continuat în același stil. „Doamna Sandu, eu nu știu cum să mă apropii de acest subiect, dar trebuie să-l abordez. Am fost în satul Trifești și îl întreb pe domnul Fiodor Ivanovici ce știe despre dna Maia Sandu. El îmi spune că nu știe mai nimic. «Știu că a închis școlile și mai știu că lumea vorbește că e lesbiană»”, a spus moderatorul. Maia Sandu a replicat că e vorba despre informații false distribuite de socialiști în pliante denigratoare, subiect ce a fost sesizat la Comisia Electorală Centrală. „Dl Dodon a ales să lupte cu mine prin minciuni. Noi vrem să trăim bine, nu mai vrem politicieni care produc ură în societatea noastră”, a replicat liderul PAS.

2 ani de la Acordul de Asociere și reforma în Educație

Socialistul Igor Dodon a spus că în acești 2 ani s-a demonstrat că lucrurile merg prost în țară – atât la capitolul atragerii ivnestițiilor, cât și la cel privind combaterea corupției. Acesta nu a spus dacă avea să fie mai bine dacă Republica Moldova nu semna acordul, dar a precizat că „nu trebuia să se grăbească”.

Maia Sandu a vorbit despre reformele în Educație. Aceasta a subliniat că acestea oricum trebuiau făcute. „Datorită acestora mi-am făcut capital politic. Un lucru pe care nu l-am reușit este să creștem salariile profesorilor. Nu poți crește calitatea învățământului fără salarii bune (…) Acum înțelegem că bani sunt, dar se scurg prin robinetele corupției. Noi trebuie să închidem aceste robinete, prin combaterea corupției”, a menționat acesta. La acest subiect a intervenit Igor Dodon, menționând că reforma a fost „dezastruoasă”, deoarece 5.000 de profesori ar fi rămas pe drumuri. „Eu consider că bacalaureatul nu trebuie să fie obligatoriu, ci opțional. Toți copiii trebuie să absolvească liceul”, a spus liderul PSRM.

Furtul miliardului, schemele corupționale din economia națională, relația cu Federația Rusă, precum și cine este omul lui Plahotniuc au fost alte teme abordate în emisiune.


CITIȚI AICI REZUMATUL PRIMEI DEZBATERI DINTRE MAIA SANDU ȘI IGOR DODON


„Noi facem alegerea între un om onest și altul care a făcut parte din sistem și acum încearcă să ne povestească altceva. Din discuțiile naostre puteți să înțelegeți cine spune adevărul și cine nu (…) Ați văzut că toate acuzațiile care mi le aduc nu sunt la mine și la acțiunile mele, ci cu referire la multe alte nume. Asta înseamnă că ei sunt lași și că le este frică, iar Dodon este ultima armă a lui Plahotniuc”, a declarat Maia Sandu la finalul dezbaterii.

„(…) Ca și voi, în fiecare dimineață îmi duc copiii la școală. Ca și voi îmi doresc ca ai mei trei feciori – dă Doamne să am și o fată – să trăiască aici în Moldova. Împreună dacă vom fi sunt ferm convins că acest lucru se va întâmpla”, a conchis la rândul său liderul PSRM, Igor Dodon.


OPINIE: Maia Sandu versus Igor Dodon: o remiză cu gust amar

4 Comments

  1. Adela

    Din neamul nostru s-o ridicat mari Oameni si avem inca potential in tara mai sunt tinere´maldite care au mostenit genuri bune dardin pacate acu ce se zic gemenii tot gemeni ramin si genele lor nu se schimba fie Soroca sau Antalia daca schimbam ordinea numitorului ce folos doar suma nu se schimba..

  2. Oleg

    Alo Moldova noi avem nevoie de aceste 2 papuse la presedinte? De ce avem multe intrebari la Dodon si Maia? Oare nu e cert ca nici unul nu se gindeste la popor si doar la votul nostru si cum sa para mai curatel. Boikotam alegerile decit cu Maia lui Filat mai bine nici cu Dodon.

  3. Constructiv

    Si totusi nu am inteles pina la urma Maiei ii plac barbatii destepti si pentru sex sau doar sa discute cu ei, ca pe mine ma intereseaza preferintele ei sexuale ))

  4. Adevarul

    Eu nu inteleg cum Maia odata ce nu are familie sa stie ce e aia familie si ce sa faca pentru ale imbunatati modul de trai al acestora?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.