Meniu Închide

Știrile dimineții: Noul șef al Moldovagaz va fi o mare „surpriză”

Sursele de la Guvern ale publicației economice Mold-street.com au spus că noul șef al Moldovagaz va fi un „candidat surpriză”.

Publicația a scris că actualul președinte al întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz, Alexandru Gusev, deja de aproape un an nu apare la oficiu. Oficial, Gusev continuă să fie președinte al întreprinderii, doar că acesta este anchetat în câteva dosare legate de scheme frauduloase de 100 de milioane de lei. Autoritățile au încercat de mai multe ori să-l demită, însă fără succes, deoarece Gazprom nu a permis acest lucru și nici nu a acceptat candidaturile propuse de Chișinău. Totodată, contractul lui Gusev expiră în decembrie. „Aveți răbdare. În scurt timp veți afla cine este noul șef al Moldovagaz. Va fi o mare surpriză!”, au declarat sursele publicației de la Guvern.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor va fi lichidată, scrie Unimedia, cu referire la șeful instituției, Ion Ștefăniță. Statul ar economisi 580.000 lei în urma lichidării, însă Republica Moldova nu va mai avea o structură care va monitoriza și restaura monumentele istorice. Reprezentanți ai Guvernului încă nu au confirmat informația.

Editorialistul Igor Volnițchi susține într-un articol publicat pe Tribuna.md că reforma sistemului de pensii este cea mai necesară reformă de care are nevoie Republica Moldova pentru că s-ar afla în pragul unei crize sociale și economice profunde. Volnițchi numără și principalele cauze care au determinat o astfel de stare a lucrurilor: creșterea numărului pensionarilor și descreșterea numărului celor care plătesc defalcările la Fondul Social, exodul masiv al populaţiei, lipsa unei lupte eficiente cu fenomenul achitării salariilor „în plic”.

„Dacă lucrurile rămân neschimbate, în scurt timp vom avea foarte mulţi pensionari, dar nu va avea cine să le plătească pensia. Oamenii pur şi simplu vor muri de foame. Suntem în pragul unei catastrofe sociale şi aici mai puţin contează dacă actuala guvernare a înţeles acest lucru singură şi încearcă să întreprindă anumite acţiuni sau ne impune FMI-ul, care uneori dă impresia că înţelege mai bine decât noi care e situaţia reală din ţară”, a scris Volnițchi.

Președintele nerecunoscut al regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuk, ar putea câștiga alegerile din stânga Nistrului, potrivit unui nou sondaj realizat de compania rusească „Global Socium Consulting”, transmite Europa Liberă. Sondajul îl creditează pe Evgheni Șevciuk cu 52,9% dintre voturile respondenților, în timp ce Vadim Krasnoselski ar urma să acumuleze 30,4%. Anterior, o altă companie rusească – VȚIOM – îl arăta pe Vadim Krasnoselski ca și câștigător al alegerilor cu un scor aproape dublu față de Evgheni Șevciuk.

Ambasada României la Chișinău va organiza în Republica Moldova o serie de evenimente și manifestări dedicate Zilei Naționale a României, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ambasadei.

Astfel, joi, 1 decembrie, la Biserica Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău va avea loc un Te Deum, la care va participa ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Acesta va fi prezent de asemenea la spectacolul organizat de Teatrul de Revistă „Ginta Latină” cu prilejul Zilei Naționale a României. În seara zilei, tradițional, Ambasada României va organiza o recepție.

Pentru astăzi, Banca Naţională a stabilit un curs de 21 de lei şi 51 de bani pentru un euro, 20 de lei şi 26 de bani pentru un dolar american și patru lei şi 76 de bani pentru leul românesc. Hrivna ucraineană valorează 79 de bani și rubla rusească, 31 de bani.

Meteorologii anunță temperaturi maxime de +1…+4 grade Celsius în zona de centru a Republicii. Vântul va sufla din sud-vest cu o viteză de 3-9 m/s. Presiunea atmosferică va fi normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.