Meniu Închide

Cum poți redirecționa 2% din impozitul pe venit pentru o organizație neguvernamentală

Persoanele care doresc să redirecționeze 2% din impozitul pe venit către organizațiile neguvernamentale și cultele religioase, vor putea redirecționa acești bani începând cu anul 2017.

Fiecare angajat are un salariu brut conform contractului de muncă și unul net pe care-l primește pe card în fiecare lună. Diferența dintre aceste două salarii reprezintă taxe și impozite plătite în bugetul statului, inclusiv impozitul pe venit. Nu orice organizație poate beneficia de această prevedere, doar cele care au mai mult de un an de la înființare și care pot dovedi că au achitat toate obligațiile fiscale. Organizațiile care doresc să intre în acest program trebuie să depună un dosar la Ministerul Justiției pentru a fi incluse în lista oficială, iar după cel mult 2 ani de la primirea banilor trebuie să depună un raport în care să arate ce au făcut cu aceste fonduri.

Care este procedura de finanțare a ONG-urilor

În perioada fiscală 1 ianuarie-25 martie 2017, cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea de a redirecționa 2% din impozit unei asociații care desfășoară activități de utilitate publică. Redirecționarea este gratuită și simplă, doar că persoanele trebuie să meargă la Inspectoratul Fiscal de Stat (FISC), unde-și au viza de domiciliu, pentru a depune Declarația pe venit pentru anul 2016. Acest drept se realizează în perioada când persoanele fizice depun Declarația privind impozitul pe venit la FISC. În declarația pe venit, începând cu anul 2017, va fi o subsecțiune dedicată celor 2%, în care contribuabilul persoană fizică scrie doar codul fiscal al ONG-ului pentru care ofere 2% din impozitul său.

15135923_1721664151484991_4692638967731005491_n
FOTO: facebook.com/ 2% în Republica Moldova

Lista ONG-urilor însoțită de codurile fiscale va fi făcută publică, începând cu luna ianuarie 2017, de Ministerul Justiției al Republicii Moldova, după ce organizațiile non-guvernamentale și cultele religioase se vor înregistra în lista beneficiarilor Legii 2%.

Secțiunea din declarația pe venit este opțională și poate fi îndeplinită de orice persoană care a obținut venituri din cel puțin un salariu. Adică, la FISC, pot merge și cei care primesc salariu doar dintr-un loc de muncă. Dreptul la redirecționarea celor 2% le revine doar persoanelor fizice care nu au datorii la bugetul de stat pentru perioada anterioară, menționează Ilie Chirtoacă, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Persoanele juridice nu au dreptul să redirecționeze bani din impozitul pe profit.

Cum vor fi folosiți banii

După încheierea perioadei fiscale, Ministerul Finanțelor procesează declarațiile pe venit și calculează suma din impozitele pe venit pentru anul 2016. „Aceștia sunt bani publici. Decizia îți aparține ce faci cu ei. Din păcate nu este un formular separat. Fiecare poate veni la FISC să completeze această declarație. Minsiterul Finanțelor calculează suma totală pentru fiecare ONG în parte. Suma o virează pe contul Trezoreriei, iar acesta face transferul pe contul ONG-urilor. Banii ar trebuie să ajungă până în luna septembrie 2017. După care, ONG-urile au la dispoziție 2 ani să cheltuie banii. Anual, ONG-urile trebuie să prezinte raportul public, unde să scrie pe ce și cum au fost cheltuiți banii”, explică Ilie Chirtoacă. Consilierul juridic mărturisește că „dacă banii nu sunt redirecționați, aceștia ajung în bugetul public. Tu decizi unde merg banii munciți, e un fel de democrație participativă avansată”.

ONG-urile care doresc să benficieze de finanțare

Precizăm că dreptul de a primi finanțare din banii publici au asociațiile obștești, fundațiile și cultele religioase care desfășoară acțiuni în beneficiul publicului (ateliere de creație, cantine sociale, școală duminicală etc), și nu pentru membrii organizației sau a bisericii. În perioada 5-29 decembrie 2016, organizațiile non-guvernamentale și cultele religioase, care vor să beneficieze de desemnări procentuale, trebuie să depună cerere de înregistrare în lista beneficiarilor Legii 2% la Ministerul Justiției de la Chișinău. ONG-urile pot beneficia de acest mecanism dacă activează de cel puțin un an, nu au datorii la bugetul public național pentru perioadele anterioare și desfășoară activități sociale, morale, culturale sau de caritate, însă toate îndreptate spre folosul societății.

ONG-urile trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere că nu au susținut și, pe perioada valorificării surselor obținute în urma desemnării procentuale, nu vor susține activitatea unui partid politic, a unei organizații social-politice sau a unui candidat la alegerile prezidențiale și locale.

Așa numita „Legea 2%” a fost adoptată de Parlament cu întârziere, motiv pentru care perioada de înregistrare în lista beneficiarilor se face în luna decembrie 2016. Pe viitor, organizațiile vor depune solictările în perioada 1–30 septembrie a fiecărui an, iar organizațiile deja incluse în lista beneficiarilor desemnării procentuale vor fi transferate automat, în cazul în care nu a fost solicitată excluderea, printr-o cerere scrisă.

8 Comments

  1. Sorina Macrinici

    Autoarea a greșit titlul articolului. Cele 2% nu se donează, dar se direcționează către ONG-uri. Donația reprezintă actul prin care se dau banii proprii. Cele 2% sunt banii care ajung la buget, iar nouă ni se dă dreptul să-i direcționăm către anumite organizații.

    • Natalia Munteanu

      Nu. Redirecționarea celor 2% din impozitul pe venit se face pentru ONG și culte religioase.

  2. Istoc Ionela

    O societate poate redirectiona 2% din impozitul pe venit daca este plătitoare de impozit pe venit si nu platitoare de impozit pe profit?

    • Natalia Munteanu

      Persoanele juridice nu pot redirecționa 2% din impozitul pe venit. Legea este doar pentru persoanele fizice care donează în folosul ONG-urilor și cultelor religioase.

  3. Marina

    Buna! Spuneți – mi va rog dar în asociațiile de părinți înregistrate la fisc ce activează în școli și grădinițe se pot gestiona aceste 2?

    • Natalia Munteanu

      Bună ziua, Marina. Toate ONG-urile pot beneficia de Legea 2%, dar trebuie să se înregistreze în calitate de beneficiar al legii 2% la Ministerul Justiției. Întrebați cum și când la Ministerul Justiției, însă, din câte știu, deja s-a terminat înregistrarea pentru perioada fiscală din anul 2018. Din toamnă o să puteți să vă înscrieți pentru perioada fiscală din anul 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.