Din februarie 2015 Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și-a modificat procedurile și mulți basarabeni care își redobândiseră cetățenia română s-au trezit peste noapte că nu își pot reînoi actele.
Este vorba despre copii celor care și-au redobândit cetățenia română înainte de anul 2015. Acești copii au primit certificate de naștere ale României în baza cetățeniei părinților și de asemenea și-au perfectat acte de călătorie. Însă din februarie 2015 autoritățile de la București au refuzat să reînoiască pașapoartele acestor cetățeni români: Direcția Generală de Evidență a Persoanelor a început să solicite Autorității Naționale pentru Cetățenie confirmarea dacă aceste persoane au primit cetățenia română. Răspunsul a fost negativ – copii au primit certificatele de naștere în baza cetățeniei părinților lor, însă acum li s-a solicitat să parcurgă etapele redobândirii cetățeniei române de la început. Portalul Moldova.org a semnalat această problemă încă din vară și recent a prezentat o amplă listă cu persoane care s-au confruntat cu această dilemă birocratică și problemele care le-au fost create (detalii aici).
I-am întrebat pe reprezentanții partidelor care au liste de candidați în circumscripțiile deschise în Republica Moldova cum văd rezolvarea acestei situații.
Deputatul PMP Eugen Tomac a interpelat Guvernul României în această chestiune, răspunsul autorităților de la București poate fi citit aici. „Am convocat Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne la Parlamentul de la București, le-am dat termen să găsească o soluție. Soluția cea mai simplă e emiterea unei Ordonanțe de Guvern, care să reglementeze acest aspect, astfel încât cetățenii, care sunt sancționați pe nedrept, să nu mai fie obligați ca să-și refacă actele parcurgând procedura de redobândire a cetățeniei române. Eu am sesizat cele două entități și le-am cerut să soluționeze cât mai repede problema. Am primit răspuns că ei sunt în plin proces de soluționare a problemei, documentul este în lucru. Trebuia să se rezolve deja. Au trecut mai bine de două luni, dar premierul Cioloș se preface că nu înțelege, a evitat dialogul pe acest subiect. Eu sunt convins că viitorul Guvern, cu Traian Băsescu premier, va avea pe ordinea primei ședințe acest subiect și-l va rezolva. Nu este voință politică”, a declarat deputatul Eugen Tomac.
Senatorul liberal Viorel Badea atenționează părinții să îi includă și pe copii atunci când pregătesc documentația pentru obținerea cetățeniei române. „Practic faptul că acești tineri au obținut un document românesc obligă statul român să-i pună în regulă, iar documentele pe care le au deja trebuiesc prelungite. Dacă a fost vina statului român în aceste neînțelegeri atunci statul român trebuie să repare această chestiune cât mai curând. Practic trebuie să intervenim cu o modificare a legislației, astfel încât să fie puși în regulă toți cei care au întâmpinat această problemă. Nu este o chestiune complicată”, afirmă candidatul diasporei pentru un loc în Senatul României din partea Partidului Național Liberal.
„Este o problemă care trebuie să fie reparată neîntârziat, pentru că în momentul în care autoritatea unui stat a dat un pașaport sau un document prin care se atestă cetățenia unui alt cetățean, statul este cel care trebuie să continuie acest demers”, consideră Viorel Badea.
Veaceslav Șaramet, candidat PSD pentru Camera Deputaților a Parlamentului României din partea diasporei spune că această problemă pleacă de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) și că cel mai probabil este o interpretare a legii. „Sper totuși să nu fie rea-voință. În primul rând trebuie să se clarifice foarte clar la nivelul funcționarilor publici din cadrul ANC cum se aplică legea cu privire la acordarea cetățeniei. Legea spune clar că dovada cetățeniei înseamnă adeverința de cetățenie, buletin sau pașaport. Nu poți să-i retragi omului cetățenia dacă el deține unul din aceste acte. Tot legea spune că minorul primește automat cetățenia odată cu părintele său. Sunt niște interpretări în lege care trebuie să fie clarificate. Cred că este o problemă care se rezolvă destul de repede”, susține tânărul care vrea să reprezinte interesele moldovenilor în Parlamentul României.
Generalul Ion Costaș din Chișinău care candidează pe listele diasporei al partidului Alianța Noastră România la alegerile legislative din 11 decembrie a spus că nu cunoaște în detalii problema, însă susține că este nemulțumit de modul în care decurge procesul de redobândire a cetățenii române pentru moldoveni. Generalul consideră că aceste elemente birocratice trebuie de eliminat cât mai rapid. Costaș susține că problema redobândirii cetățenii române trebuie să fie rezolvată prin constituție și prin lege eliminate aceste probleme. „Nu prin dispoziția Guvernului, dar prin lege care va fi semnată de Senat și parlamentari”, și-a explicat punctul de vedere Costaș.
Radu Mihail unul din candidații partidului Uniunii Salvați România (USR) pe listele Diasporei, la fel, a spus că nu cunoaște că există o asemenea problemă. Radu Mihail a precizat că vrea să se informeze dacă aceasta problemă este de sistem și să vadă dacă rezolvarea acesteia ar putea fi găsită în Parlament. Totuși, acesta a specificat că cetățenii români trebuie să beneficieze de servicii normale din partea administrației. „Eu ce pot să promit. Noi dacă vom ajunge în Parlament vom forța Guvernul să fie eficient și administrația să fie eficientă. Este singurul lucru pe care-l avem în gând și asta se rezolvă în primul rând în România, și se va răsfrânge asupra tuturor cetățenilor români oriunde ar fi ei”, a afirmat Radu Mihail.
La redactarea acestui articol au contribuit Natalia Munteanu, Doina Stimpovschii și Vasile Gancev.