Meniu Închide

Povestea camerunezului care a stat 4 ani în pușcărie la Cricova

Williams este un camerunez care și-a petrecut ultimii trei ani din viață în Penitenciarul nr. 4 – Cricova din Republica Moldova. Astăzi este ziua în care Williams ar putea ieși la libertate, dacă instanța de judecată decide să-l amnistieze și asta pentru că deținutul exotic a ispășit deja o treime din pedeapsă și are un „comportament pozitiv”, spun gardienii.

Williams discută cu reporterul moldNova, în biblioteca de la Penitenciarul nr.4 – Cricova FOTO: Sandu Tarlev
Williams, discută cu reporterul moldNova, în biblioteca de la Penitenciarul nr.4 – Cricova FOTO: Sandu Tarlev

Williams s-a născut într-un sat din statul Camerun, Africa. Mai apoi s-a mutat în capitala țării Yaounde de unde a emigrat în Franța. Acolo s-a împrietenit cu un moldovean care i-a propus să vină în Republica Moldova. Chiar dacă nu auzise niciodată de țara noastră, camerunezul a acceptat oferta și a venit în țară pentru a pune pe roate o afacere de falsificare a banilor. Camerunezul nu vrea să povestească mai multe despre ilegalitățile comise, pentru că „a fost rău și nu vrea să-și amintească de trecut”.

Un deținut instruit

Williams a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru falsificare de bani pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta povestește frustrat că moldoveanul l-a tras pe sfoară, i-a creat probleme și l-a lăsat de izbeliște atunci când poliția a deconspirat schemele de falsificare a bancnotelor. „Nu vreau să vorbesc mult despre asta, pentru că știu că am fost rău și nu vreau să-mi amintesc”, spune camerunezul într-o română stâlcită, dar inteligibilă și coerentă.

De altfel, deținutul vorbește la perfecție engleză și franceză, întrucât aceste două sunt limbile oficiale în Camerun, cunoaște și spaniolă, iar în penitenciar a învățat și limba română. „Nu este atât de complicată limba română, cel puțin nu la fel de complicată ca limba rusă”, afirmă Williams. El mai spune că se înțelege bine cu colegii de detenție și că, la rândul lui, se poartă frumos cu ei. „Dacă oamenii sunt buni și eu trebuie să fiu bun”, este deviza africanului.


CITEȘTE ȘI: Vlad Filat, la târnăcop sau cratiță? Cum își poate reduce zilele de temniță


Amnestiat pentru comportament pozitiv

Am vorbit cu Williams săptămâna trecută, iar el ne-a spus că dacă am fi venit mai târziu, nu l-am mai fi găsit în spatele gratiilor, întrucât astăzi ar putea fi amnestiat. Legea privind amnistia stipulează că un deținut poate fi eliberat înainte de termen dacă a ispășit o treime din pedeapsă și prezintă un comportament și o atitudine pozitivă. Gardienii spun că Williams întrunește toate condițiile și are șanse mari să fie eliberat chiar astăzi, în cazul în care judecătorii oferă un răspuns pozitiv.

FOTO: Sandu Tarlev
FOTO: Sandu Tarlev

„Vreau să ajung acasă. Nu mi-am văzut familia de șase ani. Trebuie să ajung acasă să o văd pe mama. Ea este grav bolnavă…Poate mâine o să aflu că nu mai este”, spune deținutul. Williams are 41 de ani și a lăsat în Camerun trei copii. Pe mezina familiei nu a văzut-o niciodată, întrucât s-a născut când el era deja închis. „Pe fetița mea o cheamă Daisy, dar eu îi spun «prințesa»”, mărturisește mândru camerunezul.

Camerunezul iubește zeama și borșul moldovenesc

Deținutul din Africa s-a adaptat repede la gastronomia tradițională și vorbește cu mult entuziasm despre sarmale, borș și zeamă. Ba chiar afirmă că este un maestru în a împleti sarmale. Pe lângă mâncarea pe care o primesc la cantina penitenciarului, prizonierilor li se permite să-și gătească masa din produsele aduse de rude. „Chiar ieri am mâncat mămăligă cu smântână. Îmi place borșul, zeama și mai ales varza cu carne. Când mă întorc acasă, trebuie să o învăț pe soția mea să facă sarmale”, spune convins Williams.

FOTO: Sandu Tarlev
FOTO: Sandu Tarlev

Tot discursul lui este despre „trebuie”. „Trebuie să ies de aici, trebuie să o văd pe mama, trebuie să muncesc să-mi întrețin familia”, repetă într-una camerunezul. Spune că s-ar mai întoarce în Republica Moldova, dar cu „legături normale”. „Mi-e rușine de ce am făcut, dar așa e viața. Acum am înțeles că înainte să faci ceva trebuie să te gândești bine. Așa îmi voi sfătui și copiii”, asigură Williams.


CITEȘTE ȘI: „A fi sau a nu fi” la pușcărie. Deținuții întemnițați pe viață joacă teatru


El mai crede că în Republica Moldova se face un vin foarte bun, dar se bea și multă vodcă. „Vodca este pentru oamenii nerespectuoși care beau și apoi fac scandal”, crede camerunezul care spune că vinul este mult mai rafinat și gustos.

FOTO: Sandu Tarlev
FOTO: Sandu Tarlev

În închisorile din Republica Moldova sunt deținuți 89 de cetățeni străini. Cei mai mulți sunt originari din Ucraina, Federația Rusă și România. Alți patru sunt din Armenia, doi sunt din Tadjikistan și Kazahstan, trei persoane sunt din Italia. Totodată, în țara noastră mai sunt închiși două persoane din Liban și Irak. Williams este singurul deținut din Camerun care își ispășește pedeapsa în Republica Moldova. În 2016 au fost eliberați din detenție 73 de cetățeni străini, iar alte cinci persoane au fost extrădate (Ucraina, România, Lituania, Franța și Austria).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.