Meniu Închide

Legendara actriță Stela Popescu s-a confesat publicului de la Chișinău

Actrița de teatru și film Stela Popescu își amintește cu emoții de locurile copilăriei, de coșmarul deportărilor în Siberia prin care a trecut tatăl său, dar și de activitatea de la teatrul de revistă care a făcut-o să fie iubită de oameni.

Celebra actriță a teatrului de revistă din România a revenit după 3 ani la Chișinău pentru o întâlnire cu publicul din Basarabia despre care spune că este mai cald decât românii care-i privesc de sus pe artiști. A povestit cu sufletul la gură despre copilăria grea și deportările care i-a marcat viața ei și a părinților săi. Născută în satul Chiperceni, raionul Orhei, a plecat din Basarabia pe când avea 6 ani doar cu mama, deoarece tatăl ei a fost deportat în Siberia. „Timp de 18 ani nu am primit niciun rând de la el. Credeam că e mort. Când s-a întors tata nu a dorit să povestească nimic prin ce a trecut, probabil că nu dorea să-și amintească sau avea frică. S-a căsătorit cu mama după 38 de ani”, își amintește actrița, care l-a adus pe tatăl său în România în anul 1977.

Târgul de Crăciun din Koln, Germania. Sursa foto
Stela Popescu. Sursa foto

„Nu poate să te iubească toată lumea, dar te iubește destulă lume”

A devenit actriță pentru că învață repede, știe să asculte, este punctuală și a fost atrasă de Teatrul din Brașov pe când era încă o copilă. „Mama îmi spunea că „parcă ești smulsă de gâște”. Eram un copil dezordonat. Mama îmi cosea păpuși din cârpe, le umplea cu lână, le făcea sprâncene, buze roșii, cosițe negre, dar eu jucam fotbal cu ele”, povestește Stela Popescu.

Ajunsă la onorabila vârstă de 81 de ani, Stela Popescu este sigură că frumusețea nu contează, iar pentru a fi bun trebuie să te dăruiești. „Bine să faci ceea ce-ți place, dar trebuie să trăiești bine din asta. Trebuie să fii necesar. Să aibă nevoie de tine. Frumusețea nu valorează. Urmăriți-vă copiii să intre pe făgașul care li se potrivește și vor fi fericiți. Oamenii talentați nu sunt ambițioși”, spune actrița, oferind sfaturi tinerilor care-și doresc o carieră în artă.

Talent, muncă și dăruire

Întrebată ce crede despre reunificarea României cu Republica Moldova, doamna comediei românești nu are mari speranțe că cele două state românești se vor uni. „E un soi de indiferență care zace de 26 de ani – atunci a fost momentul. În România tinerii se ocupă de alte lucruri. Tarom vinde bilete de avion București-Chișinău cu 200 de euro, dar în Spania plec cu 30 de euro”, explică Popescu.

Chiar dacă are 81 de ani, Stela Popescu se simte bine, continuă să lucreze la Teatrul „Constantin Tănase” din București și la Teatrul „Stela Popescu” unde pregătește copii pentru teatru și-i învață folclorul românesc autentic. A venit la Chișinău în cadrul întâlnirilor organizate de TVR Moldova. Artista a cântat, a făcut glume și a recitat monoloage despre femei cu frumusețe artificială. Actrița are în palmares mii de spectacole jucate pe scena teatrului de revistă împreună cu Alexandru Arșinel și Ștefan Bănică senior despre care spune că era original și avea un fel special de a spune textul. „Un mare actor de comedie. Actor cu atitudine, dar era fragil cu sănătatea”, așa îl descrie pe tatăl lui Ștefan Bănică junior.

În anul 2016, președintele Nicolae Timofti i-a conferit titlul onorific de „Artist al Poporului” pentru contribuția remarcabilă în domeniul culturii din România și Republica Moldova. La București, este deținătoarea Ordinului Național „Steaua României”.

Proiectul „Întâlnirile TVR MOLDOVA” presupune o serie de evenimente culturale, în cadrul cărora personalitățile de referință ale culturii spațiului românesc vor veni în fața publicului de la Chișinău pentru a purta discuţii de suflet în scena teatrului „Satiricus – I.L. Caragiale”. Organizatorii își propun ca aceste întâlniri să devină o frumoasă tradiție pentru publicul din Republica Moldova.

1 Comment

  1. Pingback:Președintele Timofti a fost decorat cu ordinul "Steaua României" - Românism

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.