Meniu Închide

Doi furnizori de căldură, în pragul unor datorii de milioane. Securitatea energetică este în pericol

CET-Nord și Termoelectrica ar putea înregistra în scurt timp datorii de milioane de lei din cauza că nu au bani pentru a cumpăra păcura oferită de Agenția Rezerve Materiale în 2009 când Gazprom a stopat livrarea gazelor naturale.

Tariful la căldură va crește în prag de iarnă FOTO> Sandu Tarlev
Tariful la căldură va crește în prag de iarnă FOTO: Sandu Tarlev

Ministerul Economiei a propus un proiect prin care cere modificarea unei hotărâri de Guvern din anul 2009 pentru a da răgaz furnizorilor de energie termică ca să plătească pentru păcura pe care au primit-o atunci din rezervele de stat. Acest lucru s-a întâmplat după ce în 2009 Rusia a stopat livrarea gazelor prin Ucraina, acuzând Kievul de faptul că fură din gazele exportate în statele UE. În condițiile în care Republica Moldova avea atunci rezerve de gaze naturale pentru 24 de ore, întreprinderile de stat au trecut la arderea păcurii pentru a produce agent termic și pentru a nu lăsa consumatorii în frig în plină iarnă. CET-Nord și Termoelectrica au primit în acest sens de la Agenția Rezerve Materiale 112 tone, respectiv 840 de tone de păcură, însă nu au mai restituit Agenției aceste cantități, iar termenul-limită expiră în mai puțin de două de săptămâni, adică pe 12 decembrie 2016.

Datorii de zeci de mii de lei în fiecare zi

Astfel, Ministerul Economiei menționează că Agenția Rezerve Materiale stabilește penalități pentru fiecare zi de întârziere, iar cele două întreprinderi de stat din sectorul energetic nu pot să plătească pentru păcura pe care au utilizat-o fiindcă nu au bani.

Potrivit autorităților, CET-Nord și Termoelectica nu pot obține veniturile necesare din furnizare, deoarece mulți consumatori nu pot achita la timp pentru agentul termic. Chiar și așa, dacă cele două întreprinderi ar decide să cumpere acum cantitatea de păcură obținută în 2009 pentru a o returna Agenției, atunci nu vor mai avea resurse necesare pentru achitarea datoriilor față de Moldovagaz. Prin urmare, în cazul în care nu va fi prelungit termenul-limită privind restituirea păcurii de către cei doi furnizori, Termoelectrica va acumula zilnic în primele 20 de zile datorii sub formă de penalități de 44.520 de lei, iar în fiecare zi după această perioadă penalitățile vor fi de 66.780 de lei.

Astfel, Termoelectrica s-ar putea trezi în plin sezon de încălzire, chiar în primele 20 de zile ale anului viitor, cu datorii de 885.000 de lei. În același timp, CET-Nord ar putea acumula datorii față de Agenția Rezerve Materiale în primele 20 de zile de 118.720 de lei sau penalitatea va fi de 5.936 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Ulterior, datoria ar crește în fiecare zi cu 8.904 de lei.

Termoelectrica
S.A. „Termoelectrica” FOTO: Sandu Tarlev

Securitatea energetică, în pericol

„…În scopul neadmiterii afectării securității energetice a țării, Ministerul Economiei a elaborat proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea modificărilor ce se operează în Hotărârea Guvernului din 20 ianuarie 2009”, argumentează reprezentanții Ministerului Economiei. Astfel, autorii proiectului solicită ca termenul-limită privind restituirea cantităților de păcură către Agenția Rezerve Materiale de către CET-Nord și Termoelectrica să fie amânat până la sfârșitul anului 2019.

Menționăm că datoriile Termoelectrica față de Moldovagaz sunt de 2,5 miliarde de lei, iar ale CET-Nord – de 216 milioane de lei.


CITIȚI ȘI: Termoelectrica: Două condiții pentru ca în Chișinău să existe apă caldă pe tot parcursul anului


Tarifele la energia termică au fost majorate în septembrie cu 8,2%, iar în 2017 ar putea urma o nouă ajustare a acestora. Proiectul Ministerului Economiei a fost publicat pe 16 decembrie și va fi supus dezbaterilor până pe 30 decembrie curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.