„U Cehov” este printre puținele localuri din Chișinău unde se mănâncă raci proaspeți, carne de porc ca la cehi și murături moldovenești.
Localul este atrăgător, are un decor central-european: tablouri, fotografii, mesaje în limba cehă, felinare, obloane și draperii în carouri la ferestre. Am avut parte de o atmosferă plăcută cu muzică și chiar dacă în restaurant erau mulți oameni, aceștia nu erau gălăgioși. Meniul propune foarte multe feluri de bucate preparate după rețete tradiționale cehe și toate sunt însoțite de sosuri. La „U Cehov” se pot bucura atât carnivorii, cât și vegetarienii. Carnea de porc a venit la pachet cu două tipuri de sos picant și foarte puține murături. Cei care vor mai multe legume crude sau măcar preparete, trebuie să le comande aparte, altfel se aleg cu două linguri de varză murată și călită în ulei încins la un ciolan de porc care cântărește aproximativ un kilogram.
Taverna racilor
Am cerut raci, peștișori și urechiușe de porc pentru bere. Racii fierți cu sare sunt proaspeți și se comandă la kilogram. Astfel, poți mânca raci pe săturate. Aici am mâncat singurul rac din viața mea, nu pot să zic că mi-a displăcut, dar nici nu am rămas impresionată de gustul lui. De la raci se mănâncă numai carnea din coadă și din clești. Carnea este albă, cu gust dulce, ușoară și aromată. Toate bune și gustoase, peștișorii trași prin făină de porumb și prăjiți sunt asortați cu un sos din usturoi aromat și cremos. Sosul nu este picant. Urechiușele de porc sunt fierte și tăiate în felii subțiri – cu aspect gelatinos și nu se prea simte gustul cărnii de porc.
După ce-am mâncat racii, am comandat două ciolane de porc la cuptor, care ne-au fost aduse cu două linguri de varză murată și un castravete murat, ceea ce e foarte puțin pentru asemenea cantitate de carne grasă. Unde mai pui că varza murată era călită în ulei, astfel cantitatea de grăsimi saturate crește. Grăsimile saturate sunt principalii vinovați de ridicarea nivelului de colesterol în sânge. Sosurile care însoțeau carnea de porc sunt gustoase și colorate, preparate din diverse condimente și mirodenii.
Bucătărie cehă, fără bere din Cehia
La capitolul bere din Cehia, că doar am mers într-un local specific bucătăriei cehe, în restaurant nu prea este de unde alege. Se știe că cehii au un adevărat cult al berii, motiv pentru care am ținut să le degustăm băutura. Chelnerița ne-a spus că doar berea Krusovice este cehă, mirată că nu știam, parcă toți care trec pragul acestui loc trebuie să cunoască acest detaliu. O halbă de bere Krusovice costă 45 de lei, iar 5 litri de acceași bere costă 400 de lei. În realitate, deservirea lasă de dorit, chelnerii nu sunt foarte amabili, nu știu să prezinte meniul clienților și au impresia că toți știu unde au intrat și ce au ei în bucătărie. Nici tacâmurile nu se aduc la timp, te lasă să mănânci cu mâna – se spune că așa e acceptabil pentru berării. Am avut impresia că nu înțelegeau ce vrem de la ei. Fidelizarea clienților este un aspect cheie în strategiile de marketing, însă nu și la „U Cehov”.
Am mai gustat înghețată și cheesecake, care nu diferă de oricare alt desert de la Chișinău. Nu am înțeles care este desertul specific Cehiei. Pentru două bile de înghețată albă asortată cu dulceață de vișine am plătit 30 de lei, iar o felie de cheesecake costă 70 de lei. Mai aveau strudel cu mere, tiramisu și prăjitură cu ciocolată.
Dacă ajungeți la „U Cehov”, precizez că trebuie să rezervați o masă în prealabil, altfel nu găsiți nimic liber. Prețurile nu sunt mici, nu fiecare își poate permite să mănânce acolo, dar luând în considerare că personalul nu este foarte atent la necesitățile clienților, nu-și merită banii.
Eu nu sunt fanul bucatelor grase, prăjite și a sosurilor, dar nici a berii, motiv pentru care nu mai ajung pe la localul de lângă Circul din Chișinău.