Meniu Închide

Dați-le licențe de avocat deputaților, dacă pentru asta au venit în Parlament

Undeva, într-o lume paralelă, cei mai bravi, mai curajoși și mai bine intenționați feciori ai neamului se lansează în politică. În versiunea lui perfectă, funcționarul public, politicianul este o persoană cât se poate de împlinită.

E un om care, după ce a făcut carte până nu a mai încăput, după ce a muncit suficient cât să crească în ochii proprii și ai celor din jur, dar și să agonisească suficient, a simțit, la un moment dat, că vrea să întoarcă datoria – concetățenilor, țării, omenirii, la urma urmei. Dar nu neapărat și în Moldova. Aici poate fi bonton să-i dăruiești cumetrului un loc călduț în legislativ, în semn de recunoștință pentru o datorie iertată sau pentru „merite deosebite” în timpul campaniei electorale. Iar mai departe cumetrul se descurcă singur.

Recenta inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la avocatură a nemulțumit nu numai comunitatea avocaților, dar și un segment considerabil al opiniei publice. Proiectul presupune, între altele, dreptul de a obține licență de avocat, fără a susține examenul de calificare, persoanelor care dețin sau au deținut funcția de deputat și care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului și (atenție!) dispun de pregătirea profesională necesară de a exercita profesia de avocat. Cine va stabili măsura în care respectivii dispun de această pregătire nu e clar. La fel cum nu e clar nici de ce un om cu experiență vastă într-un anumit domeniu ar evita (s-ar teme?) să vină la examen ca la sărbătoare.

Astfel de inițiative se nasc în timp ce noile prevederi din legislația muncii, de rând cu reformele din domeniul educației (concepute, cu grijă, tot de comisiile parlamentare de resort) presupun că specialiștii care activează zeci de ani în alte domenii, neavând calificarea specifică, sunt oarecum limitați în drepturi când vine vorba să fie promovați în funcții mai importante.

O bibliotecară dintr-un sat moldovenesc sau chiar dintr-un centru raional este nevoită să facă studii de licență ori master în biblioteconomie sau tehnologii informaționale și comunicare, chiar dacă are deja o diplomă de studii superioare într-un domeniu adiacent și, pe de-asupra, vreo 20 de ani lucrați la biblioteca din sat. Altfel nu poate candida nicidecum la funcția de manager sau șef de oficiu bibliotecar raional, spre exemplu. Pe de altă parte, un simplu student nu poate promova o disciplină dacă a fost absent la mai mult de 25% din numărul de ore rezervate acelui curs. De ce n-am avea încredere în experiența bibliotecarei, trimițând-o să facă studii la 40 de ani? Și de ce le-am da deputaților licență de avocat neavând certitudinea că au „frecventat” cel puțin 75% din orele destinate ședințelor parlamentare, să zicem?

Și tot așa, nici băiețandrul ori fetișcana, ajunși la majorat și care conduc mașina tatei de pe la 13 ani, n-ar mai trebui să susțină, nici ei, examenul pentru a-și lua permisul de conducere, căci experiența lor valorează cât toată teoria și practica acumulate timp de 6 luni de școală auto.

Păi da, mai spun gurile rele, să nu se limiteze demnitarii noștri la un singur fel de licență, dacă tot au atâta experiență. Să îndrăznească să-și ia și diplomă de tractorist, agricultor, medic; să-și ia licență în orice domeniu de care s-ar fi îngrijit timp de 10 ani.

Nici chiar așa, domnilor. Dați-le licențe de avocat, dacă pentru asta au venit în Parlament. Poate doar cu condiția să le poată folosi, licențele, numai în folosul și spre binele cetățeanului de rând, prestând gratuit servicii juridice calificate. Vorba creștinului moldovean, pomană din pomană – se face rai.

4 Comments

  1. Oleg

    Cei din parlament zilnic lucreaza cu legi,practic ei si le elaboreaza. Dupa asa o parctica, cred ca este simplu sa lucrez in avocatura, stiind toate legile. Vrem specialisti profesionisti, pai de ce sa nu permita deputatii sa fie avocati.

  2. Andrei

    Nuștiu de ce toți trec cu vederea că trebuie să aibă 10 ani de activitate juridică, dacă compari cu 1,5 ani pentru cei ce obțin licența, mai ales de multe ori în mod fraudulos!

  3. Diana Popa

    Nu cred ca acum toti deputatii se vor apuca sa devina avocati. Vor fi poate citiva si daca nu vor demonstra ca pot fi niste avocati buni nu mai conteaza ca au dat sau nu examenul pentru a primi licenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.