Meniu Închide

Replici memorabile ale umoristului Gheorghe Pârlea

Actorul Gheorghe Pârlea a fost unul din cei mai cunoscuți umoriști, iar colaborarea sa cu Gheorghe Urschi a dat naștere celui mai de succes cuplu de comedianți din țară. Glumele sale ilustrau și evidențiau absurditatea și specificul societății moldovenești.

În scenetele și monologurile sale Gheorghe Pârlea aborda în mod ironic subiecte din politică, sănătate, prietenie, prezentând caractere din diferite pături sociale. MoldNova a făcut o selecție a replicilor memorabile povestite de marele actor.

Gheorghe Pârlea în timpul unui spectacol. FOTO: captură video
Gheorghe Pârlea, în timpul unui spectacol FOTO: captură video

Fragment din sceneta „Beția”

Mă apucă beția în cele mai nepotrivite momente când trebuia să fiu cel mai treaz! Când trebuia să dau examenele de absolvire pentru clasa a 7-a eram tufă… Și nu le-am dat. Când trebuia să mă ia în armată, eram cuc! Și iar nu m-au luat. Când trebuia să mă însor, eram criță… da m-o luat! Și acum își mănâncă coatele… Nu, că uneori le mănâncă și pe ale mele, nu-i problemă…

Fragment din sceneta „Obiceiuri noi”

Frumoasă nuntă, frumoasă nuntă! Atâta că vorniceii îs cam mititei, parcă-s pui prăjiți de cloșcă…

Fragment dintr-o scenetă în care Gheoghe Pârlea interpretează un preot și este acostat de o femeie.

Cine aicea-i popă?! Cine iartă? Tu ori eu?!”.

Alo, da! Ce-i cu tine, zăludo? Azi e vineri, e păcat mare! Ei, și-n celelate zile e păcat, dar azi e păcat și mai mare!

Fragment din sceneta „Frații”

Gheorghe Pârlea interpretează un cetățean din Zimbabwe care afirmă că poporul din Republica Moldova este frate cu cel din statul african: „Exportul principal al nostru este păpușoiul adică cucuruza și vaca-vaca. Asta înseamnă un preparat farmaceutic, vaca-vaca! Este un stimulent pentru bărbați. Bei capsule de vaca-vaca și te faci buhai național”.

Umoriștii Gheorghe Pârlea și Gheorghe Urschi. FOTO: captură video
Umoriștii Gheorghe Pârlea și Gheorghe Urschi. FOTO: captură video

Fragmente din alte programe artistice

Amu nu demult au apărut niste teroriști care împușcă la extremiști. Dar vedeți neavoastră, acești teroriști sunt foarte tinerei, ei nu pot ochi ca lumea, oameni buni. Ei deseori împușcă pe alăturea. Da alăturea te poți întâmpla dumneata ori dumneata ori dumneata ori Doamne ferește – eu! Da mie asta îmi trebuie?

Eu multe lucruri nu înțeleg. Iaca eu nu înțeleg cântecul ista a vostru Limba Noastră iaca moare. Da nu mai moare! De ce voi vă bucurați că rușii învață câte oleacă moldovenește. Dacă ei învață înseamnă că ei n-au de gând să plece. De ce vă bucurati, eu nu înțeleg?! Și încă ceva… Vă rog, nu mai criticați atâta Parlamentul că nu asigură minimul pentru voi, păi ei abia asigură maximul pentru dânșii! Parlamentul încă-i tânăr, el n-are niciun an de zile și se mai scapă din când în când. Nu te superi pe un copil până la un an că nu se cere pe oliță, păi el e mititel. Iaca dacă Parlamentul va fi mare si se va scăpa iaca atunci va fi oioioi!!!

Un comediant înnăscut

Cunoscutul actor şi umorist Gheorghe Pârlea s-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 4 februarie, la vârsta de 72 de ani. Artistul a murit din cauza complicaţiilor provocate de diabetul zaharat, maladie de care suferea de mai mulţi ani. Din acelaşi motiv, în 2015 a suferit o intervenție chirurgicală în urma căreia i-a fost amputat un picior.

Preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a menţionat că Gheorghe Pârlea a jucat un rol primordial în promovarea teatrului de revistă. „A fost unul dintre fondatorii teatrului de miniaturi de la Televiziunea Moldovenească, alături de Gheorghe Urschi. Gheorghe Pârlea face parte din acea generaţie de actori care a promovat comedia şi care a demonstrat că ea are dreptul să stea alături de celelalte genuri de artă”, a remarcat Alexandru Grecu, citat de Moldpres.

Astăzi, Gheorghe Pârlea a fost petrecut pe ultimul drum cu lacrimi de regret, dar și aplauze pentru întreaga sa activitate culturală. Actorul a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.