Consideră că în viață e important să știi ce vrei, să ai vise și să nu forțezi lucrurile, deoarece totul se întâmplă atunci când trebuie – acestea sunt sfaturile oferite de Andrei Cebotari pentru tinerii moldoveni care își doresc o carieră în țară sau în străinătate.
Andrei Cebotari este un tânăr din Chișinău care și-a început cariera în calitate de cameraman la o televiziune din Republica Moldova. După 10 ani lucrați cu pasiune în domeniul fotografiei și producției video, s-a trezit într-o dimineață și a zis că vrea să plece la Londra. A ajuns în Marea Britanie cu 1.000 de lire în buzunar – bani care nu ajung nici pentru o lună. „Am progresat până la vârsta de 25 de ani, iar de 4 ani sunt la Londra. A fost greu. Eu știam, dar trebuia să înmulțesc cu zece greul pe care-l înțelegeam. Este greu să te angajezi la Londra. Mulți forțează lucrurile, dar nu trebuie. E important să ai vise, să alergi spre ele, și totul vine de la sine”, spune Andrei Cebotari.
Mituri despre moldoveni
Altă problemă a conaționalilor noștri este capacitatea scăzută de integrare și miturile false. „Nu toți moldovenii se pot integra. Trebuie să fii deschis. În general oamenii din estul Europei se deosebesc de ceilalți. Aceștia nu-și cer iertare, nu se salută și nu zâmbesc. Nu știu de unde s-a luat că moldovenii sunt muncitori, lucrează bine și mult – astea sunt mituri. Moldoveanul e lenos, orgolios, mândru și supărăcios, ceea ce nu este bine. E foarte greu să te acomodezi la un sistem anumit. Nu aveam idee de credit scor, de chestii sociale, cât de greu e să-ți faci cont și să obții numărul național. Nu am fost ajutat de nimeni, singur am găsit. Cunosc mulți oameni care s-au întors în Moldova. Trebuie să fii tare de caracter. Îmi place anotimpul ploios și friguros. Nu plouă chiar în fiecare zi așa cum se spune”.
Londra este un oraș colorat, unde trăiesc în pace și armonie oameni din toate colțurile lumii, iar engleza e o limbă de legătură, ci nu una de bază așa cum cred mulți. „Londra trebuie acceptată așa cum este. Dacă nu îmbrățișezi orașul și opui rezistență atunci devine neplăcut. Am crezut că voi auzi engleza peste tot, dar aici fiecare grup etnic vorbește în limba maternă”, povestește moldoveanul. Cele mai multe locuri de muncă se găsesc în construcții și IT – unde se plătesc salarii mari. Pentru a trăi în Londra e nevoie de 150-200 de lire doar pentru produse alimentare.
Câte limbi știi, de atâtea ori ești om
La prima vedere Marea Britanie este o opțiune de câștig pentru mulți emigranți moldoveni, însă în realitate lucrurile nu sunt chiar atât de ușoare. Angajatorii cer experiență de muncă în Anglia, iar cunoașterea limbilor străine este un mare avantaj. „M-a ajutat cunoașterea limbii ruse. Expediam câte 40 de CV-uri pe zi, timp de 6 luni. Răspunsul a venit de la Google. M-am angajat ca regizor de emisie datorită limbii ruse, în special pentru departamentul Youtube. După care am lucrat 6 luni la Sony Pictures pentru Rusia. Acum lucrez producător, coordonez cu resursele umane și financiare ale clienților, pentru companii de renume internațional. În Marea Britanie se spune că „fiind producător e ca și cum ai merge pe o bicicletă, doar că bicicleta se află în iad, dar tu ești în flăcări”. Nici o zi nu este la fel, iar asta îmi place la nebunie. Eu întotdeauna am făcut doar ceea ce-mi place. Tot ce ține de artă și video mă pasionează”, menționează Andrei cu bucurie.
L-am întrebat pe Andrei ce înseamnă să reușești în Marea Britanie, ce fel de angajați caută englezii și de ce unii izbutesc, iar alții nu. „Trebuie să ai experiență și să lucrezi cu pasiune. Dacă stai de la oră până la oră și te gândești cum să pleci acasă – nu te vor angaja. CV-ul este evaluat de către roboți care caută după cuvinte cheie. Un recrut nu cheltuie mai mult de 6 secunde pentru un CV. Etapa următoare e interviul de angajare cu psihologii. Pe ei e foarte greu să-i minți. Ultima etapă e convorbirea cu viitorul tău director”, povestește tânărul despre etapele de selecție a personalului.
La cules cireșe
Andrei Cebotari este sigur că nu revine în Moldova. „Când vin acasă nu-mi place lumea. Înțeleg că e osândită și chinuită, dar mulți moldoveni nu pot discuta matur și serios. Ei când vorbesc mai mult te iau peste picior. Toți cred că cunosc absolut tot. Orice ai spune consideră ca e irelevant”.
Viața printre străini este dificilă, iar Andrei nu se sfiește să ne vorbească deschis despre greutățile prin care a trecut. În primele cinci luni a trăit într-un cămin, un fel de hostel, unde locuiesc mai multe persoane. Din lipsă de bani, acesta era nevoit să se ascundă de administratorul căminului atunci când venea să adune plata pentru chirie. „Ca să nu mor de foame mai furam noaptea mâncare de la ceilalți. Noroc de un cireș din grădină. Toată vara am mâncat cireșe. Nu recomand nimănui să mănânce doar cireșe. Fugeam pe fereastră atunci când venea intermediarul să strângă banii pentru chirie. Timp de 2 luni nu am avut bani, dar el nu mă putea da afară. Nu mă puteam angaja că nu aveam numărul personal”, îmi spune Andrei, râzând în hohote când își aduce aminte de peripețiile sale.
Planuri de viitor
Am încercat să aflu care a fost impactul asupra personalității lui și modul în care l-a schimbat străinătatea. „Eu nu eram responsabil. Când am ajuns în Londra, într-o perioadă foarte scurtă de timp m-am maturizat și am devenit responsabil. Mutarea are un impact benefic sau malefic. Eu am învățat să înot când am fost aruncat în apă”, declară Andrei. Acesta lucrează intens. Nu prea are timp liber, dar uneori în weekend preferă să iasă cu motocicleta în afara orașului și se plimbă prin pădure.
Londra e incredibil de rapidă. Stai afară, pur și simplu, și obosești, simți că ești implicat în tempoul orașului. Toți se grăbesc undeva, adaugă Andrei Cebotari. Tânărul basarabean mi-a spus că vrea să se facă regizor de film. „Eu trebuie să fac filme și gata. Un regizor sau un producător realizează filme, deoarece are de transmis un mesaj și vrea să educe lumea. Ei chiar vor să spună ceva lumii”, a încheiat Andrei. Acesta a ținut să le spună tinerilor, care doresc o carieră, „să viseze mult și măreț, să meargă în direcția care trebuie, dar să nu forțeze lucrurile”.
Cred ca tinerelul asta nu prea stie cine sunt oamenii din tara sa . Doresc s-ai spun ca oamenii sunt ca oamenii din multe tari , sunt si in toate celelalte tari oameni ca cei enumerati de ins. Crescut in oras nu poate sa vorbeasca despre toata populatia tarii. Insul trebuie educat si cred ca n-a crescut pina la aceia ca sa educe pe altii.
Buna ziua doua femei -una buna si un a rea.
„Insul” a distilat concluzii din experiența personală – a sa, nu a altora, ci cea trăită de dânsul – și s-a împărtășit cu aceste concluzii. Așa și a spus – din ceea ce a vazut, iar el a stat să observe, moldovenii sunt orgolioși, supărăcioși, șamd… Judecând după reacțiile din comentarii, a avut dreptate.
La englezi este o vorbă – Let’s agree to disagree. E un marcher al civilizației.
bună…chiar o sa încerc sa va contrazic…am crescut la tara și trăit la oraș dar am 80% aceeași părere cu acest tânăr…într-o tara străină noi am ajuns sa avem mai mari privilegii decât acolo unde niam născut…și pot sa spun suta la suta k poporul nostru nu știe respecte,nu știe sa facă ceva bun măcar pentru viitorul copiilor lor…la noi se simte agonia asta după bani ceea ce statul demult nu le satisface aceste necesități primordiala fără de care nu poți trai..Un străin îți zimbește știind k ești străin și nici măcar nu ai idee ce vb el pe cind un moldovean mai km nu tiar scuipa în ochi…
Serios? Chiar asa, zau, in plina zi de Martisor?
Tinere, oameni lenesi, mandri si suparaciosi sunt peste tot in lume. Coboara pe pamant, socializeaza cu lumea, participa la evenimente in diaspora, fii mai deschis si mai bun, ajuta si tu la randul tau, daca vrei sa fii ajutat, caci, vorba ceea: Bine faci, bine petreci. Si-atunci, o sa vezi ca nu mai sunt moldovenii chiar asa cum spui, iar cand o sa vii acasa, o sa-ti placa si lumea, si tara, si nu o sa te mai ia nimeni peste picior, pentru ca te vor gasi mai pozitiv in gandire si mai matur. Ai dreptate in unele aspecte, dar nu generaliza si nu ii pune pe toti in aceeasi oala. Avem oameni minunati atat in Moldova, cat si peste hotare, si lasa tu miturile pentru tine. Las’ sa fie intervievati cei care au peste 10, 15, 18 ani peste hotare si cunosc bine lucrurile, nu tu cu ai tai 4 ani la Londra.
Aculina si Olesea, fiecare are dreptul la opinie. Sunt de acord cu Andrei. Poate acolo in adinc va identificati ca „lenos, orgolios, mândru și supărăcios” si incercati sa va convingeti ca nu este asa. O zi buna tuturor.
Dumitre, sigur ca avem dreptul la opinie, fără îndoială…
Dar fiecare din noi vede lumea prin ochii și inima sa…
Nu e neapărat sa te identifici cu leneșii ca sa reactionezi la asa vorbe…suntem mii de moldoveni în lumea mare dintre care foarte multi sunt realizați profesional.
Și cei de acasă fac treaba.suntem școlarizați în MD…
Si eu, și Andrei și miile de moldoveni am plecat în lumea mare la maturitate, cu scoala, facultatea, meseria, experienta de acasa…Andrei s-a angajat în baza experientei din MD, eu la fel și muuuulti…muuuulti alții….Scheletul și forma personalității le avem formate…acuma doar le facem culoare…
Cu drag pu voi, moldovenilor, de 1 martie!
Așa cred si eu.
Bravo Andrew! Sa Nu mai furi cirese. Successes mai departe
De leneși poate nu e vorba dar vreau să zic ceva moldoveanul cu moldovean în țări străine mare prietenie nu fac,doar în cazul care au nevoie de ceva că după nici nu te mai bagă în seamă de teamă să nu fie intrecuti de careva. Ăsta e adevărul din păcate.
corect spus…Un moldovean proaspăt venit într-o tara străină,k fiecare cum am venit și nuștii undei nordul și undei sudul vine altul după tine…te întâlnești,vorbești dar Dak ii zic la Ink nu știi nimic din regulile lor,nu știi limba și nai mașină acel moldovean nici nu-ți mai cere numărul de telefon km poate ne mai întâlnim…El cauta cum se zice la noi”vogodi” din cineva k un ceai poate să-l bea și singur acasă nui neapărat sa mai iasă cu tine
..
ce se aseamana se aduna!!! a dat peste oameni ca el!!! sa stiut a fi mai deachis nu atragea miniosi si orgoliosi sau suparaciosi ca el!!!! eu am in jurul meu,in America o mulțime de moldoveni toti harnici, toti veseli.
succes!!
Asa e neamul moldovean. Uitativa si luați exemplu chiar de la africani,CIT de uniți sunt, cum tin unul la altul. De ce oare noi nu suntem asa! Lenosi nu as spune, dar cu sufletul cinos da. Si e mai rau ca generația de azi e mult mai invidioasa. Deci,genetic, nu se schimba aproape nimic .
Andrei, tu nu ești moldovean, nu ai realizat prin munca succesul tău?Mândri-hmmm…nu fac moldovenii tot felul de muncitori indiferent de specialitate/facultate?
Adevărul ca suntem mai scumpi la zâmbet…
Imi pare rău că ai avut ghinionul sa stringi tot gunoiu în jurul tau…
Sa nu zici ca englezii sau alte minorități nu au lenosi sau…
În Norvegia sun multi moldoveni care au reușite, iar romanii au fost numiți „ca cea mai integrataminoritate în Norvegia în 2016”. De remarcat faptul ca basarabenii noștri sunt cei mai multi înregistrați cu acte românești….
Fosnea ai mare dreptate.Asa mi s-a intimplat si mie de nenumarate ori si devin si eu asa cu timpul.Dar in general nu numai moldovenii .Toata lumea s-a schimbat.Rar cind iti sare cineva in ajutor.De aceea si Andrei a trecut prin greu.Pentru ca moldovenii nu se sustin si nu se ajuta cum o fac armenii,indienii,chinejii.E corect ca moldovanul e orgolios si fricos dar nu e chiar asa lenos.
Media din R.M. nu ar trebui da gaseasca spatiu pentru astfel de opinii, daca se mai considera una responsabila. Nu poti sa cultivi o constiinta sociala integra de pe pozitiile unora care urasc cultura poporului in care s-a nascut. Daca a avut curaj sa fure cirese la Londra, de ce nu are curaj si inteligenta sa respecte cultura poporului in care s-a nascut neconditionat, responsabil? Nu pare sa fie o opinie analitica, sau de critica constructiva.
Vai, îndemni la cenzura presei? La construcția „unei conștiințe sociale integre”, doamne iartă-mă? Bom-ba-nula?)
Câți ani ai, tinere, de vorbești în limbaj de lemn ca comuniștii de odinioară? Cică „opinie analitica, sau de critica constructiva.” Ptiu.
Nu, nu e bine așa, nu e bine deloc.
Iar articolul e bun pentru că e de actualitate – persistă mitul că moldovenii îs cine știe ce harnici, acest mit e toxic și e întreținut cu veselie de guvernarea „ce cultivă conștiință socială” cu o mână, furând cu cealaltă.
Andrei are perfecta dreptate…moldovenii, nu toti, sunt lenosi, orgoliosi nemaivorbind si mindri de nimic. Bravo Andrei, bafta tie!
Bravoooooo Fosnea ai dreptate e adevarat ce ai spus despre moldoveni, si Andrei a spus adevarul despre noi, ca sintem mindri, fodul si toate cele lalte dar de cultural nic nu mai zic nimic fiindca chiar cind vin acasa si vorbest frumos cu oameni,unde nu teai duce la magazine, la piata…… te privesc parca lei fi datori siti raspund agresiv,din pacate e adevarat .
Sunt total de acord cu acest tanar. Pana a ma muta in strainatate imi parea ca moldovenii sunt victime ale saraciei. Dar nu, asta e o atitudine, moldovenii nu stiu sa isi asume responsabilitatea ci paseaza mereu pe politicieni. Invidiosi, plini de trufie si aroganta, le place lauda, asteapta haleava mereu, nepoliticosi si prost educati. Asta sunt moldovenii.
Noi cand am emigrat in state, la inceput trăiam cu moldoveni, lenosi si mândri! Cand esti intr-o tara in care nu prea poti sa-ti alegi prietenii esti cumva obligat sa suporti mofturile si răutățile altora daca vrei sa „ai pe cineva” s-au mutat aia ca le era greu si ca ei nu merita sa muncească atât ca au facut scoala si acasa parintii le-au gasit de lucru…. apoi am gasit alt moldovean, care in orele de lucri se ascundea in depozite sa doarma, mare Rușine am tras si cu el… dupa care o „prietena” care ma suna in fiecare saptamana ca are nevoie de ceva, si apoi in fiecare zi…
ajuns sa-mi faca orarul ca tot ii trebuie ajutor, desi o primise cineva sa locuiască gratis, ia dat masina si ia platit scoala, am auzit doar vorbe urate, si era tot nemulțumita si neracunascatoare persoanei celeia! Am
Ajuns la concluzia sa stau cat mai departe de moldoveni, ca is nesimțiți, aroganți, lenosi si răutăcioși , vorbesc numai de rau si critica pe toata lumea si cat ar putea sa se folosească de altii, cand am încetat sai ajut nu a mai sunat nimeni sa vada ce fac! Astfel 3 ani am evitat contactul cu moldovenii! Pana am intilnit un grup de „altfel de moldoveni” muncitori , cinstiti si educati! Acum am cei mai buni prieteni pe care chiar ii consider familia mea! Am inteles ca sant 2 tipuri de moldoveni: cei care nu vor sa se schimbe si duc moldovenismul peste tot cu ei si cred ca ei is cei mai șmecheri si ii pot folosi pe ceilalti! Si sant Moldoveni-oameni de aur, cei care ne duc vestea de popor harnic si cinstit in toata lumea! Sant foarte fericita ca am ajuns sa cunosc astfel de oameni si imi sunt prieteni! Nu disperați daca intilniti doar misogini, sant si moldoveni adevărați doar ca e mai greu de gasit, ei de obicei is la munca sau isi vad de treburile lor.
Natalia,sunt atit de mult de acord cu tine.sunt la Londra de zece ani,ma starui sa nu am de afacere cu moldovenii,sunt rai,invidioshi,cu toate ca am ajutat o multime de persoane cu acte,chirie,bani care uita sa-i intoarca,dar….am chitiva prieteni moldoveni…jos palaria…pozitivi,educati,frumoshi in toate.fiecare gaseshte cercul de oameni corespunzator celor shapte ani de acasa
Acest articol e la fel de obiectiv fata de diaspora noastra asa cum Dodon e obiectiv fata de planul integrarii cu Uniunea Europeana. Studiez si lucrez in Germania, si moldovenii pe care ii cunosc de aici au capacitate scazuta la toleranta lor fata de saracie. Totodata au capacitate redusa in aroganta. Cu totii trecem prin greutati in strainatate, cineva mai mult ca altii, deja depinde de pregatirea ce o facem inainte sa plecam din propria tara. Trebuie de abtinut de la idei categorice gen „moldoveanul e lenos, etc.„ pentru ca statistic nu poti demonstra acest lucru. Mai mult ca atat, e dificil de apreciat ce constituie cu adevarat munca grea. Nu pot invinui o persoana ce lucreaza la depozit ca duce lipsa de ambitie, si sa aduc lauri numai unei persoane ce lucreaza intr-o firma de consulting. Atit timp cat toti ducem acelasi struggle pentru supravietuire, toti suntem egali. Iar daca cineva decide ca e mai bine in Moldova, atunci nu face parte din aceeasi liga, deci nu avem ce sa comparam si sa judecam.
p.s. Si daca te intorci acasa si toate conversatiile tale cu prieteni sau random moldoveni sunt copilaroase dupa parerea ta, atunci pur si simplu ai shitty friends. Don´t blame the horses if you´re the one stepping in their shit
Nu cred ca e relevanta opinia ta ca moldoveanul e lenos, orgolios si mindru de altfel e o generalizare si stereotip la fel cu harnic. Toti moldovenii practic au trecut prin mari dificulati cind au emigrat. La fiecare istoria e diferita dar nu e miere pentru nimeni intr-o tara straina, altii s-au descurcat nefurind mincare si fugind fiind in aceleasi conditii ca si tine.Succes but don’t feel entitled!
Hope the guy went back to those who he had stolen food from-just to apologise and thank them-they were working hard for their bread ,had no time to dream big-like you.
They are lazy …,but they helped you in some way.
Good luck to
Don’t think you are a big difference from them….