Meniu Închide

Referendumul lui Dodon depinde de majoritatea parlamentară

Inițiativa de modificare a Constituției care să-i acorde puteri sporite președintelui Igor Dodon depinde de majoritatea parlamentară, ceea ce lasă foarte puțin spațiu de manevră pentru ajungerea la referendum.

Sediul Parlamentului de la Chișinău FOTO Sandu Tarlev

Președintele Igor Dodon a solicitat Parlamentului să inițieze revizuirea Constituției. Președintele consideră că merită atribuții mai largi în ceea ce ține de dizolvarea Parlamentului deoarece a fost ales prin vot direct și deci are o legitimitate mai mare. Pentru ca inițiativa lui Igor Dodon să-și înceapa viața de proiect de completare a Constituției acesta trebuie semnat de 34 din cei 101 parlamentari.

Fracțiunea socialiștilor are 24 de parlamentari astfel încât președintele Republicii și deputații socialiști trebuie să convingă încă 10 parlamentari de importanța inițiativei. Igor Dodon a anuțat într-o conferință de presă că așteaptă până pe 24 martie semnăturile pe proiect, altfel demarează procedura de revizuire a Constituție în baza inițiativei populare.

Modificarea Constituției în Parlament

Dacă proiectul este înregistrat în Parlament de către o treime din deputați atunci se începe procedura specială de adoptare a legii privind modificarea Constituției. Dezbaterea proiectului poate începe după ce trec 6 luni de la înregistrare, având avizul Curții Constituționale, avizul Guvernului, avizele comisiilor parlamentare și avizul Direcției juridice a Parlamentului dar nu poate depăși termenul de 1 an, deoarece astfel propunere se va considera nulă conform articolului 143 din Constituție. Astfel din momentrul înregistrării în parlament inițiatorul trebuie să identifice cele 68 de voturi (2/3 din deputați). Ultima modificare a Constituției, cea privind numirea Procurorului General de către Președinte, a fost susținută de 84 de parlamentari. Propunerea de modificare a Constituției poate ajunge nulă și în cazul în care este votată în prima lectură (Regulamentul Parlamentului permite adoptarea în prima lectură cu votul majorității deputaților prezenți la ședință), dar nu acumulează cele 68 de voturi pentru lectura a doua.

Modificarea Constituiei prin referendum

Igor Dodon a anunțat și modalitatea de revizuire a Constituție în baza inițiativei populare. Aceasta înseamnă că președintele sau Partidul Socialiștilor din Republica Moldova vor colecta minim 200.000 de semnături în susținerea inițiativei, câte 20.000 per raion, acoperind cel puțin jumătate din raioane. Totuși chiar și în acest caz data referendumului trebuie stabilită printr-o Hotărâre de Parlament. Conform Regulamentului Parlamentului, Hotărârile sunt adoptate cu votul majorității deputaților prezenți. Astfel într-un caz ipotetic în care sunt 55 de parlamentari prezenți la ședință, sunt suficienți 28 de deputați pentru ca să fie adoptată data referendumului. Condiția minimă este ca ședința să fie deliberativă, adică să fie înregistrați cel puțin 51 de parlamentari la ședință.

Până în momentul publicării articolului, președintele Parlamentului a declarat pentru Publika.md că nu va susține inițiativa lui Igor Dodon, șefii fracțiunilor parlamentare sau deputații neafiliați nu s-au expus pe marginea proiectului.

Conform Constituției Republicii Moldova cele mai importante probleme ale societăţii şi ale statului sunt supuse referendumului. Hotărârile adoptate potrivit rezultatelor referendumului republican au putere juridică supremă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.