Meniu Închide

Câteva metode eficiente de eliminare a furtului de conținut la Chișinău

George Damian

Consiliul de Presă din Republica Moldova a lansat campania ”PLAGIATUL este FURT!” în încercarea de a limita cazurile de preluare neautorizată a conținutului editorial. Campania își propune să facă publice cât mai multe cazuri de acest gen pe care să le supună oprobriului public.

Sunt destul de pesimist cu privire la efectele practice ale unei astfel de campanii, practica aceasta este atât de răspândită în Chișinău încât nu mai prea există rușine. Expunerea publică a cazurilor de furt de conținut va avea cel mult ca efect noi supărări între jurnaliști de genul ”eu am furat conținut acum, dar și Vasilică a furat anul trecut, pe el de nu-l băgați în lista rușinii?!?”

Există însă modalități mult mai practice și mai eficiente pentru combaterea furtului de conținut editorial în mediul online. Prima ar fi depunerea unei plângeri la poliție, deși aici există mai multe probleme, cea mai importantă fiind durata unei astfel de anchete. Una dintre cele mai eficiente căi de combatere a plagiatului online este eliminarea articolelor furate din rezultatele căutărilor pe Google. Aici puteți depune o cerere prin care solicitați ca Google să elimine din rezultatele căutărilor sale articolul furat. Recunosc, este o măsură drastică, însă mi se pare pe măsura faptei, autorul furtului nu va mai beneficia de traficul generat de Google pentru respectivul articol, iar un editor al unei pagini web care este astfel sancționată de mai multe ori își va vedea produsul scăzând din ce în ce mai mult în căutările Google.

Dacă pagina care afișează articole furate rulează un program de publicitate de tip Google AdSense se poate depune aici o plângere prin care semnalați încălcarea dreptului de autor. Rezultatul va fi o scădere a veniturilor din publicitatea AdSense a editorului care câștigă bani folosind conținut furat. O a treia măsură pentru eliminarea conținutului copiat fără autorizare este apelul la compania ce găzduiește pagina care a făcut așa ceva. Aici poți identifica cine este compania găzduitoare. Tot ce trebuie să faci este să trimiți un e-mail în care să explici ce articole au fost furate și să ceri eliminarea lor. Companiile de găzduire a paginilor de web nu se prea joacă atunci când vine vorba de drepturi de autor și în majoritatea cazurilor fie blochează situl până la eliminarea conținutului reprodus fără autorizare, fie elimină ele paginile în cauză.

Bineînțeles, dacă vor fi puse în aplicare metodele expuse mai sus vor apărea multe supărări între jurnaliștii din Chișinău, dar sunt sigur că nu vor mai exista chiar atât de multe cazuri de preluare neautorizată a conținutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.