Banii oferiți de Banca Europeană de Investiții pentru dezoltarea infrastructurii și procurarea materialului rulant ar putea să nu mai ajungă la Calea Ferată a Moldovei din cauza că întreprinderea nu are cu ce gaja împrumutul.
Ministerul Transporturilor și Infratructurii Drumurilor a prezetat proiectul unei Hotărâri de Guvern prin care anunță că există riscul ca cele 20 de milioane de euro oferite sub formă de credit de către Banca Europeană de Investiții să nu poată fi utilizate pentru modernizarea Căii Ferate a Moldovei (CFM). Astfel, după ce contractul cu BEI a fost semnat pe 26 septembrie 2016, CFM urma să primească 20 de milioane de euro pentru a renova infrastrcutura feroviară și pentru a procura material rulant. Suma reprezintă o parte din investițiile totale de 50 de milioane de euro alșe CFM în dezvoltarea întreprinderii și asigurarea cu locomotive noi.
CFM nu poate gaja împrumutul de la BEI
Astfel, restul banilor au fost oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și FIN. Din totalul sumei, doar 5 milioane de euro sunt obținuți de către CFM sub formă de grant, restul finanțării reprezentând împrumuturi. Totuși, pentru ca investițiile să fie realizate, este necesar ca întreprinderea să garanteze că banii vor fi rambursați prin gajarea anumitor bunuri, ceea ce este imposibil pentru CFM. Potrivit documentului prezentat, „obiectele și alte bunuri ale transportului feroviar care asigură nemijlocit procesul de transportare și executare a lucrărilor de intervenție și repunere în funcțiune nu sunt supuse deetatizării și privatizării”. Prin urmare, reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor anunță că în lipsa unor active pe care le-ar putea gaja, CFM nu poate implementa proiectul de restructurare.
Solicitare cu „derogare de la lege și titlu de excepție”
Pentru a ieși din blocaj, ministerul cere Guvernului să adopte decizia prin care să prezinte Parlamentului un proiect de lege care va prevede ca prin derogare de la lege și cu tilu de excepție, CFM să poată folosi ca gaj pentru a obține creditul de la BEI locomotivele cumpărate din contul împrumuturilor totale oferite de către cele trei instituții de finanțare . Creditul este parțial garantat de Ministerul Finanțelor, iar CFM urma ca în aprilie să inițieze licitația privind procurarea a zece locomotive noi. Astfel, autoritățile susțin că în cazul în care CFM nu va obține dreptul de a folosi ca gaj locomotivele, proiectul privind modernizarea întreprinderii ar putea fi stopat.
CITIȚI ȘI: Șef de la CFM, cu 125 de terenuri. Averile și salariile grase ale celor care conduc întreprinderea cu pierderi de milioane de lei
Menționăm că angajații CFM au ieșit în acest week-end în stradă pentru a cere achitarea restanțelor salariale de peste 130 milioane de lei. „Restanțele salariale sunt „moștenite”, iar actuala administrație depune eforturi pentru lichidarea acestora în termerni reali. Criza economică, și anume descreșterea exporturilor, duce inevitabil la micșorarea drastică a circulației pe liniile de cale ferată. Situația este afectată nemijlocit și de factorul geopolitic”, se arată într-un comunicat al întreprinderii care reacție la solicitările manifestanților.
CFM a înregistrat în anul 2015 pierderi de peste 105 milioane de lei.