Meniu Închide

Nathaniel Kowalsky, despre cât de stilate sunt femeile din Guvern. „Moda este pentru cei puternici”

Nathaniel Kowalsky este un tânăr care se regăsește în cel puțin trei posturi – cea de fashion editor, stilist și fotograf, toate făcând parte din cel mai pregnant și strălucitor domeniu – cel al modei. Acesta explică ce impact are moștenirea sovietică asupra stilului vestimentar al moldovenilor, cum funcționează industria frumuseții în Republica Moldova și cât de stilate sunt femeile ministru din Guvern.

Nathaniel Kowalsky. Sursa foto

Conceptul de industrie fashion în Republica Moldova pare a fi o utopie. Moldovenii nu-și permit să se îmbrace bine fiind constrânși financiar și psihologic. Moștenirea sovietică se răsfrânge și asupra stilului vestimentar. În opinia stilistului, așa se face că nu putem scăpa de coafura și machiajul învechit, colanții cu imprimeuri ciudate, fuste exagerat de scurte sau mulate sau alte tendințe care în Europa nu sunt deloc apreciate. „La noi încă se lucrează la capitolul frumusețe și modă. Clientul este cel care dictează. Clientului din Moldova nu-i poți dicta moda așa cum se face ea în Europa. Dacă cei care cumpără vor anume așa, atunci faci și tu așa, pentru că doar astfel vei vinde”, explică Nathaniel.

Ideea contează mai mult decât produsul

Nathaniel Kowalsky se trage din strămoși polonezi, a studiat artă și pictură la Piatra-Neamț, iar de la 16 ani muncește în această sferă a artei. Este organizator de evenimente și și-a petrecut adolescența participând la competiții internaționale de gastronomie, iar într-un final a schimbat culorile, texturile și gusturile din farfurie pe cele de pe podiumurile de modă. Acum este fashion editorul propriei reviste online și stilist. Tânărul explică ce face de fapt un stilist. „Designerii de nișă mă contactează când au o idee de colecție. Discutăm despre colecție, adăugăm detaliile, dezvoltăm proiectul vestimentar și îl prezentăm pentru producție. Când hainele sunt gata creăm un look book. Eu sunt cel care alege modelul, combin piesele vestimentare, aleg pantofii, accesoriile, machiajul, coafura, fotograful, ambianța”, explică Nathaniel.

Nathaniel Kowalsky. Sursa foto

Tânărul mărturisește că preferă să lucreze cu designerii de nișă, mai puțin cunoscuți publicului larg, pentru că au un stil individual. „Sunt creativi și creează pentru un public mai restrâns, nu pentru mass-market. Da, hainele lor sunt mai scumpe, prețul pornind de la 1.000 de lei, dar cred că merită. Numai designul hainei cât costă!”, exclamă Nathaniel.

Acesta afirmă că ideea este cea care contează și valorează mai mult decât produsul în sine.

Moda se simte

Nathaniel spune că moda mai mult se simte și mai puțin se studiază. „Poți avea multe studii în domeniu, dar să nu simți ceea ce trebuie să simți. Unii creează pur și simplu produse, nu fac modă. Trebuie să știi să transmiți moda”, mai spune acesta.

Tânărul este o prezență extravagantă pe străzile din Chișinău, iar privirile curioase ale trecătorilor nu mai sunt pentru el deranjante. „Pentru că am părul alb. Să știi că cel mai des lumea se uită atunci când n-am căciula pe cap. Dacă-s îmbrăcat ciudat, dar am căciulă pe cap, e bine. Dacă-mi scot căciula, automat toate privirile se întorc spre mine. Mi-am decolorat părul cu doi ani în urmă”, spune Nathaniel.

Și pentru că unii părinți și-ar lua la rost copiii pentru că umblă cu părul decolorat, părinții lui Nathaniel i-au apreciat look-ul. „Tata chiar mi-a zis că arăt fain!”, povestește entuziasmat stilistul.

Acesta spune că în Republica Moldova tendințele ajung cu o întârziere de ani buni. „Ce se face acum în Europa sau SUA la noi va ajunge peste 10 ani. De exemplu, neonul, care a fost în vogă acum 10 ani, la noi a apărut abia acum. Mulțimea din Moldova se îmbracă destul de prost, dar există factori și motive care justifică această tendință. Motivul financiar, cel ce ține de educație și cultură. Oamenii nu-și permit să fie ei înșiși. Au stereotipuri privind îmbrăcămintea și sunt limitați de societate”, crede fashion editorul.

Nathaniel Kowalsky. Sursa foto

„Putem combina orice, dar într-un mod deștept”

Nathaniel regretă faptul că moldovenii nu și-au educat în timp și simțul estetic, rămânând fideli tendințelor învechite. „Îmi displace să văd femei machiate strident, cu ochii fardați în culori închise își mai pun și un ruj roșu sau coafurile cu mult tapaj. Eu optez pentru look-uri estetice”, spune stilistul.

Nathaniel Kowalsky. Sursa foto

Tânărul confirmă ideea că moda este o branșă în care se experimentează mult, iar stilurile pot fi ușor combinate în funcție de imaginația fiecăruia. „Putem combina stilul sport cu cel clasic, de exemplu, dar deștept! Pantalonii clasici evazați i-am putea combina cu adidași. În schimb, pantalonii clasici de tip slim nu prea merg cu adidașii. Ar fi prea mult accent pe încălțăminte”, atenționează stilistul. Acesta spune că acele look-uri „dezordonate” pe care le vedem tot mai des în reviste și pe site-urile de specialitate sunt de fapt foarte analizate și îngrijite. „Da, te poți îmbrăca neglijent, dar totodată îngrijit. Poți să arunci pe tine niște haine largi și o geantă foarte mare atâta timp cât ai părul curat și hainele curate. Machiajul trebuie să fie unul natural”, sfătuiește Nathaniel.

Monica Babuc, cea mai stilată ministră

Politicienii și funcționarii publici trebuie să aibă un stil vestimentar cuminte și îngrijit. Nathaniel spune că ministrul Culturii, Monica Babuc, este un exemplu pozitiv pentru celelalte doamne care fac politică sau dețin funcții importante în stat. La polul opus se poziționează ministrul Educației, Corina Fusu, care nu impresionează plăcut prin opțiunile sale vestimentare mult prea colorate pentru statutul pe care îl are. „ Aceste exerciții de imaginație ale Corinei Fusu nu se fac la birou. Aceasta poartă multe berete colorate, colanți și haine colorate. Aceste ținute sunt potrivite pentru ieșiri în oraș, la cafenele, nu pentru conferințe de presă și întâlniri oficiale. Își poate permite culori, dar închise. Un albastru închis sau bordo se acceptă”, consideră Nathaniel.

Nathaniel Kowalsky. Sursa foto

Despre Vogue, Chanel și tocurile pătrate

Styling-ul semnat de Nathaniel a ajuns și în revista Vogue Italia. Revista organizează concursuri la care se pot înscrie stiliștii și fotografii. „Eu creez look-ul, iar fotografa Maria Chi face pozele. Lucrările noastre, create în această componență, au fost selectate de 7-8 ori pentru a apărea în Vogue”, povestește tânărul.

Nathaniel Kowalsky. Sursa foto

Acesta dezvăluie faptul că în magazinele de brand din capitalele europene se intră extrem de greu și doar dacă ai făcut o programare prealabilă. „În Paris, când am vrut să intru în magazinul Chanel, mi s-a spus că trebuie mai întâi să mă înregistrez și să specific scopul vizitei. În plus, celor care intră în butic li se oferă mănuși și bahile. Poți atinge hainele doar dacă porți mănuși. Unele haine nu pot fi atinse deloc, cu atât mai puțin probate”, spune Nathaniel. Cu toate că industria fashion este una mercantilă și superficială, rămâne a fi o lume fantasmagorică, iar persoanele care și-au creat un nume în domeniu ajung să fie divinizate. „La Săptămâna Modei de la Milano am întâlnit-o pe Anna Wintour (fashion editor Vogue SUA – n.r), am vrut să fac o poză cu ea, dar nu am avut curaj să mă apropii”, mărturisește amuzat Nathaniel.

Acesta recomandă femeilor să renunțe la tocurile foarte înalte de 15 cm și să se orienteze către platforme și tocurile pătrate. „Nu sunt adeptul tocurilor înalte. Acestea sunt incomode și nu le mai vedem pe podiumuri. Acum se poartă mult tocurile pătrate. Găsim modele superbe la Miu Miu, Prada, Chloe”, precizează Nathaniel Kowalsky.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.