Meniu Închide

Soluții pentru Primărie – Cum să traversăm strada în siguranță în Chișinău

După ce acum 2 ani Primăria Chișinău a aprobat patru schițe-model de organizare a trecerilor pentru pietoni pe teritoriul municipiului, subiectul continuă să fie dezbătut în Capitală. Cel mai mult se discută despre necesitatea iluminării acestora pe timp de noapte, pentru a reduce astfel numărul accidentelor rutiere. Însă indiferent care ar fi soluțiile pentru care ar opta chișinăuienii sau autoritățile, în final acestea se implementează pe jumătate sau deloc din cauza aceluiași motiv: insuficiența banilor.

Pietoni din Chișinău traversează Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău FOTO Sandu Tarlev

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) din Chișinău a elaborat recent un proiect prin care propune autorităților locale mai multe soluții pentru reducerea accidentelor rutiere pe trecerile de pietoni și îmbunătățirea acestora. Printre acestea se numără iluminarea trecerilor de pietoni, construcția refugiilor pietonale sau instituirea vitezei limită de 30 km/h pe zone extinse ale orașului. Aceste soluții au fost discutate în cadrul unor audieri organizate în sediul Primăriei Capitalei.

Autorii au sugerat că iluminarea trecerilor de pietoni ar fi cea mai eficientă alternativă pentru îmbunătățirea trecerilor pietonale. „Analizând datele Poliției de patrulare constatăm că un număr mai mare de accidente este înregistrat în intervalul orelor 16:00-20:00. Totodată, în anul 2011, 61% din numărul persoanelor decedate au fost tamponate în intervalul 18:00-6:00. Absoluta majoritate a trecerilor de pietoni din municpiu nu are iluminare proprie, ci benficiază doar de iluminare stradală”, a constatat autorul studiului, expertul IPRE Stanislav Ghilețchi.

„Este necesară marcarea adecvată a trecerilor de pietoni”

La audieri au fost prezenți mai mulți consilieri municipali, activiști civici și un reprezentant al Primăriei Chișinăului, de la Direcția generală transport și căi de comunicații.

Consilierul Veceslav Bulat a menționat că alternaliva iluminării trecerilor de pietoni este cea mai eficientă și ar trebui să fie precedată de marcarea adecvată a acestora. „La inițiativa amenajării trecerilor de pietoni trebuie să ținem cont de calitatea vopselei pentru că respectiva se șterge după prima ploaie”, a remarcat Bulat. Tot acesta a criticat atitudinea unor chișinăuieni pentru că nu respectă bunurile publice: „Înțelegem că locuim într-o societate care nu prețuiește bunurile publice și dacă o să punem niște lămpi, probabil că vor dispărea în următoarea seară”, crede alesul local.

„Limitatoarele măresc efectul de emisie CO2”

Sergiu Ungureanu, expert în energetică, a criticat decizia autorităților de a instala „atât de multe limitatoare de viteză”: „În niciun oraș european nu găsești atâtea limitatoare la o așa distanță scurtă și cred că este un abuz din partea autorităților”. Potrivit acestuia, aceastea măresc efectul de emisie CO2, otrăvind oamenii. „Noi avem statistici referitor la câți oameni mor din cauza accidentelor la trecerile de pietoni, dar nu avem o statistică despre câți oameni au murit din cauza bolilor pulmonare, canceroase sau cardiovasculare care sunt provocate de aceste emisii, iar Republica Moldova se află printre lideri la acest capitol”, susține expertul în energetică.

INP insistă ca limitatoarele de viteză să fie în preajma școlilor

La rândul său, Adrian Gavdiuc, specialist principal în cadrul Inspectoratul Național de Patrulare, a ținut să sublinieze că tamponările pietonilor reprezintă o problemă majoră pentru Republica Moldova, luând în considerație numărul accidentelor rutiere. Gavdiuc s-a pronunțat categoric împotriva demontării limitatoarelor de viteză, mai ales a celor din apropierea instituțiilor de învățământ și în zonele des populate, motivând prin faptul că „viața și sănătatea omului participant la trafic este mult mai importantă”. Acesta a amintit că pentru decizia finală în acest sens este nevoie de o schemă coordonată obligatoriu cu Inspectoratul Național de Patrulare și Direcția generală transport și căi de comunicații a Primăriei.

Trecerile de pietoni, să fie prietenoase persoanelor cu dizabilități

Elena Stăjilă, jurista Centrului de Asisteță Juridică pentru persoanele cu dizabilități, a sugerat ca decizia finală, oricare ar fi aceasta, să ia în calcul ca trecerile de pietoni să fie prietenoase inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. „Problema majoră este faptul că la trecerile pietonale bordurile sunt foarte înalte, nefiind accesibile persoanelor cu nevoi speciale”, a explicat jurista.

Trecerea de pietoni de la intersecția Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Eminescu din Chișinău FOTO Sandu Tarlev

Cât costă fiecare soluție

Potrivit raportului realizat de IPRE, cel mai probabil în Chișinău va continua politica actuală privind trecerile de pietoni, deoarece aceasta ar fi susținută de forțele politice și pietoni, deși autorul nu a argumentat cum a fost măsurată această susținere. Astfel, limitatoarele de viteză sunt considerate ca fiind cea mai eficientă metodă de oprire a vitezomanilor pentru a putea asigura trecerea carosabilului în siguranță a pietonilor. Această opțiune are însă și multe puncte negative: costuri mai mari pentru operarea transportului public, costuri mult prea mari pentru reparația autovehicolelor, întârzieri pentru serviciile de urgență, deteriorarea manevrelor periculoase din partea șoferilor, creșterea poluării fonice și a emisiilor nocive etc. Instalarea acestora pe bulevardele pricnipale ale orașului – Calea Moșilor, Calea Basarabiei, Petricani – îngreunează nejustificat traficul rutier. Cu atât mai mult că modelul actual al limitatoarelor de viteză este utilizat de alte țări doar în zonele de parcare sau străzi rezidențiale unde viteza deja este una mult mai mică, au constatat experții IPRE. Aceștia au estimat că opțiunea respectivă ar costa bugetul local peste 2,8 milioane lei.

Iluminarea trecerilor de pietoni, deși este o opțiune mai scumpă decât continuarea instalării limitatoarelor de viteză, totuși ar putea fi mult mai eficientă pe termen lung, cred autorii. Iluminarea trecerilor de pietoni ar implica costuri de aproape 4,8 milioane de lei pentru un an, conform calculelor IPRE.

În ceea ce privește construcția refugiilor pietonale, aceasta este cea mai costisitoare opțiune de implementare, ajungând să coste până la 5 milioane de lei. La polul opus, instituirea vitezei de 30 km/h pe spații întinse în Chișinău este cea mai ieftină opțiune și care ar putea reduce drastic numărul de victime. Acest lucru însă ar putea trezi nemulțumirea atât a șoferilor, cât și a persoanelor care utilizează transportul public, din cauza timpului mai îndelungat de deplasare dintr-un punct în altul, se arată în raport.

Proiectele Primăriei se opresc din cauza lipsei banilor

Răspunsul Primăriei a venit de la reprezentantul Direcției generale transport și căi de comunicații Lilian Opaci. Acesta a salutat discuțiile despre subiectul privind trecerile de pietoni din oraș, dar a atras atenția că „foarte important este și aspectul financiar”. „Pentru a elabora o politică publică și a o implementa, pașii trebuiau făcuți puțin altfel (…) Ar trebui implicați mai mulți specialiști, mai mulți din domeniu, inclusiv de la instituțile de învățământ superioare. La UTM sunt foarte mulți specialiști din acest domeniu care trebuie implicați. Ca o informare, în anul 2015 Primăria a aprobat o dispoziție cu privire la securizarea trecerilor pietonale în mun. Chișinău, aprobând patru tipuri de schițe-model de organizare a trecerilor pentru pietoni, aprobate și de poliția de patrulare etc. Acolo este specificat și marcajul, indicoatoarele, iluminarea și altele”, a spus Opaci.

Funcționarul a recunoascut că lipsa banilor a împiedicat realizarea acestor proiecte de către autoritățile locale. „Foarte important este și aspectul financiar, care a dus la o implementare mai proastă a acestei campanii de securizare a trecerilor, dar se face în măsura posibilităților, insluciv securizarea a început la trecerile pietonale din preajma instituțiilor de învățământ, spitale etc. Inclusiv prin limitatoarele de viteze, care nu se face haotic, dar se coordonează cu instanțele abilitate”, a adăugat Lilian Opaci.

Statistica Poliției

Potrivit datelor statistice ale Inspectoratului Național de Patrulare, aproximativ 50% din accidentele rutiere din Capitală sunt cu implicarea pietonilor și bicicliștilor. Principala cauză a accidentelor din ultimii ani soldate cu victime este neacordarea de prioritate pe trecerile de pietoni. În anul 2015, 11 pietoni și-au pierdut viața și peste 280 au fost traumatizați fiind loviți chiar pe trecerea de pietoni. În anul 2016, numărul total al persoanelor decedate în mun. Chișinău ca urmare a accidentelor rutiere a crescut cu 24% față de anul 2012, ajungând la 57 de morți, iar numărul celor traumatizați a fost de 1393.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.