Deputații moldoveni sunt din nou, în ultimii 3 ani, la un pas de a-și ridica imunitatea parlamentară. Aceștia au votat în prima lectură proiectul care prevede ridicarea imunității deputaților. Totuși, până la eliminarea din Constituție a articolului care garantează imunitatea mai este cale lungă, deoarece unii parlamentari au solicitat avizul Comisiei de la Veneția și au anunțat că vor depune amendamente. Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a prezentat o opinie separată privind ridicarea imunității.
Joi, 30 martie, în plenul Parlamentului, argumentele prezentate de parlamentarul Sergiu Sârbu, raportor pe marginea proiectului de modificare a Constituției, au vizat faptul că toți trebuie să fie egali în fața legii, indiferent de funcție sau statut. Totuși, în prezent nici o lege nu permite parlamentarilor să facă încălcări. În același context deputatul democrat a spus că parlamentarii nu vor fi trași la răspundere pentru voturile sau opiniile exprimate în exercitarea mandatului.
„Deputații nu vor fi obijduiți”
Deputatul Sergiu Sârbu susține că prin adoptarea modificării la Constituție nici o persoană nevinovată nu are cum să sufere, fie cetățean, fie deputat. Întrebat de parlamentarul comunist Elena Bodnarenco dacă odată cu ridicarea imunității nu vor fi comise abuzuri de către Procuratură sau angajații Ministerului de Interne, deputatul Sârbu i-a replicat: „Doamna Bodnarenco, nu vom permite nici un fir de păr să cadă de pe dumneavoastră”. În același context, parlamentarul democrat a spus că guvenarea nu comite abuzuri. „Nu vom permite să fiți obijduiți, vă dăm asigurări”, a spus Sergiu Sârbu altui parlamentar.
Deputații din opoziție susțin că legea care prevede ridicarea imunității este una de conjunctură și că guvernarea va intimida deputații care au viziuni diferite de majoritatea parlamentară. Deputatul socialist Vasile Bolea a ironizat inițiativa, spunând în cadrul dezbaterilor că „este mai ieftin să ai un procuror general în buzunar, decât să faci campanie pentru a câștiga alegerile”. Acesta susține că prin inițiativa de ridicare a imunității majoritatea urmărește subjugarea Parlamentului.
Alexandru Tănase, a doua oară cu opinie separată
Avizul Curții Constituționale referitor la ridicarea imunității parlamentarilor este pozitiv, dar într-o opinie separată președintele Curții, Alexandru Tănase, argumentează că ridicarea imunității este inoportună. Acesta spune că justiția în Republica Moldova nu funcționează corespunzător, iar prin ridicarea imunității parlamentarilor ar putea fi întreprinse acțiuni represive, arbitrare, care vor afecta independența acestora.
„Consider că este eronată intenția autorilor proiectului de a diminua garanțiile de independență a deputaților, scontând un rezultat iluzoriu de creștere a integrității parlamentarilor”, a menționat Alexandru Tănase în textul opiniei separate.
Eșecul din 2014
Amintim că un proiect de lege care limita imunitatea deputaților a fost respins de Parlament în anul 2014. Proiectul inițiat atunci de PLDM a fost votat în prima lectură de parlamentarii PLR, PLDM, PD și PCRM, iar în lectura a doua a picat, obținând 55 de voturi. Printre cei care nu au susținut inițiativa în lectura a doua s-au numărat deputații comuniști, dar și liderul de onoare al PD, Dumitru Diacov. „Din păcate, trebuie să recunosc că este o inițiativă populistă și ea trebuie votată atunci când societatea o să ajungă la un astfel de nivel”, a declarat Diacov în ședința din 4 iulie 2014.
Pentru ca un proiect de lege de modificare a Constituției să fie considerat votat, acesta are nevoie de 68 de voturi pentru lectura a doua.
În prezent, Procuratura poate porni dosare penale în cazul deputaților, iar dacă în urma documentării se acumulează suficiente probe, atunci procurorul general poate cere Parlamentului ridicarea imunității.
În 2014 nu era stabilitate parlamentară, acuma aceasta există, există intenții serioase de a lipsi pe deputați de imunitate, a rămas doar de acționat. Dar și vom vedea care a ajuns în Legislativ doar pentru imunitate Parlamentară.
După ce aceasta lege a obținut necesarul de voturi vom vedea acum cum vor acționa organele de ancheta în privința deputaților care pina acum se ascundeau după imunitate. Și totodată vom vedea cine pe viitor va mai încerca să fure miliarde.