Meniu Închide

Șapte motive ca să mergi la BITEI și de ce Monica Babuc a fost comparată cu Churchill

Două milioane de lei, 13 țări, 400 de actori și 21 de spectacole în zece zile sunt datele care anunță revenirea celui mai mare festival de teatru la Chișinău, Bienala Teatrului Eugen Ionesco (BITEI). Pe 27 mai, începe cea de-a 12-a ediție a maratonului artelor scenice în Republica Moldova și sunt cel puțin șapte motive pentru care spectacolele prezentate în cadrul BITEI ar putea umple sălile.

BITEI

Monica Babuc i-a amintit lui Petru Vutcărău de Churchill

De mâine, la Chișinău încep să sosească peste 400 de actori, regizori și critici de teatru din 13 țări ale lumii, cum ar fi Japonia, Coreea de Sud, Egipt, Spania, Georgia, România, Ucraina sau Franța. Regizorul Petru Vutcărău susține că a vrut să renunțe la acest eveniment important din cauza costurilor, cifrate acum la 2 milioane de lei, dar care continuă să crească. „Știam ce ne așteaptă. (…) Doamna ministră a Culturii, Monica Babuc, s-a uitat însă la mine cu ochi mari și m-a întrebat: „Păi, cum fără BITEI?”. Mi-am amintit atunci de o întâmplare celebră despre prim-ministrul Marii Britanii, Winston Churchill. Când a fost întrebat de ce în bugetul alocat statului nu se zărea niciun ban pentru cultură, acestuia I s-a răspuns că țara se află în război, că soldații luptă și cine mai are nevoie de cultură?! Replica lui Churchill a fost fabuloasă: „Atunci pentru ce mai luptăm?”, mărturisește organizatorul BITEI.

Astfel, primul din motive pentru a veni la BITEI este susținerea față de decizia și curajul oamenilor de teatru de a pune pe picioare și de această dată festivalul. Vutcărău a ținut să precizeze că ministrul Culturii a alocat un milion de lei pentru organizare.

Spectacolul care îi va pune pe tineri pe gânduri

Portocala mecanică, un spectacol care merită toată atenția este prezentat de unul din cele mai vechi teatre din Georgia, cu o istorie de aproape 170 de ani, care se menține în topul celor mai bun trupe de teatru din această țară. Piesa este bazată pe romanul cu același nume semnat de Anthony Burgess și care a fundamentat scenariul unui film celebru, în regia lui Stanley Kubrick, în 1971. Spectacolul relevă o nouă interpretare a naturii violente a individului, întrucât teatrul Liber din Tbilisi a schimbat locaţia şi perioada evenimentelor din roman. Totul se întâmplă în Georgia, la începutul anilor ’90, în timpul agresiunilor, când foarte mulţi tineri au fost nevoiţi să ia armele în mână. Actorii vor prezenta acest spectacol pentru ca tinerii să simtă cel mai bine consecințele adverse ale haosului. Prezentarea acestui spectacol va avea loc pe 29 mai, începând cu ora 19.00, pe scena Teatrului „Eugene Ionesco”.

Teatru de păpuși pentru maturi

Teatrul de păpuși din Sahalin este un alt motiv de a nu ocoli BITEI-ul. În Republica Moldova nu există prea multe spectacole cu păpuși pentru maturi, iar acum a apărut șansa ca cei îndrăgostiți de teatru să urmărească o tragicomedie jucată de niște marionete, care abordează un subiect pentru „oameni mari”. Spectacolul ,,O istorie fericită” , montat de Antonina Dobroliubova adună mai multe istorii mici, lumeşti, de diferite genuri – de la tragedii, la farse. Întâmplările lui Vanika Jukov şi ale dădăcii Varika, ale fetei numai bune de măritat, ale tânărului tont, care a fost călcat de un cal, precum şi multe alte personaje din scrierile lui Anton Cehov au fost compilate în această reprezentație. Teatrul de păpuși din Sahalin este vizitat, anual, de aproximativ 42.000 de spectatori, fiind apreciat la nivel mondial. Spectacolul se va juca pe scena Teatrului Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”, pe 30 mai de la ora 17.00.

La un pahar de vin cu actorii, după spectacol

Un alt motiv de a veni la BITEI reprezintă Clubul de discuții de după spectacole. Organizatorii promit că în fiecare seară, după spectacol, publicul se poate întâlni cu actorii, regizorii, criticii de teatru din străinătate, pot discuta la un pahar de vin despre artă sau despre orice alt subiect care îi interesează pe vizitatori. Petru Vutcărău a emis și un mesaj foarte clar și deschis pentru a încuraja pe cei care încă nu sunt deciși că acesta ar fi un motiv ca să fie prezenți la festival: „Nu vă fie teamă să-i abordați. Vă vor răspunde cu generozitate la toate întrebările”.

Subtitrare în limba română

În același timp, organizatorii au avut grijă ca spectacolele să fie cât mai accesibile pentru public, mai ales pentru că acestea se desfășoară în mai multe limbi: germană, japoneză, coreeană, spaniolă sau georgiană. Prin urmare, toate piesele de teatru, cu excepția celor în care se vorbește în limba rusă, vor fi subtitrate în limba română și, astfel, limba străină nu va fi o barieră.

Spectacol al spaniolilor, prezentat pentru prima dată la Chișinău

Sunt Flamencă din leagăn” este un spectacol spaniol, prezentat în premieră mondială la Chișinău. Închiderea festivalului BITEI se va produce anume cu prezentarea acestui performance. Potrivit lui Petru Vutcărău, este vorba despre un spectacol excepțional cu participarea a șapte chitariști și o dansatoare care fac furori pe scenă. „Ei încă repetă, iar marea premieră va avea loc în ultima seară a evenimentului nostru”, precizează regizorul.

Împreună, doar împreună

Un alt motiv invocat de organizatori pentru a atrage publicul la cel mai mare festival de teatru de la Chișinău este prețul accesibil al biletelor. Astfel, doritorii de frumos vor trebui să achite între 90 și 150 de lei. Biletele pot fi cumpărate direct de la Teatrul „Eugene Ionesco” sau online pe iticket.md, iar mai multe informații pot fi aflate pe site-ul oficial al teatrului tei.md.

Festivalul din acest an are genericul „Împreună, doar împreună” ca un îndemn la consolidare în apărarea și susținerea frumosului redat prin teatru.

1 Comment

  1. Pingback:Știrile dimineții: Mai mulți lideri ai partidelor de la Chișinău vor unirea cu România - moldNova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.