Meniu Închide

Dublele standarde de la Tiraspol. Krasnoselski: Moldova vrea să sărbătorească propria ocupație

Liderul nerecunoscut din regiunea transnistreană, Vadim Krasnoselski califică intenția unor politicieni de la Chișinău de a declara ziua de 27 martie sărbătoare națională drept o decizie stranie, declarând că este singurul stat care sărbătorește ziua în care a fost ocupată. Totuși, așa-zisul ministru de externe Vitali Ignatiev declara anterior jurnaliștilor că regiunea transnistreană a ajuns în componența Republicii Moldova în urma pactului Ribbentrop-Molotov care este de fapt o himeră și că Transnistria a avut de suferit de pe urma acestui act la fel ca și România.

Militarii ruși, la parada de la Tiraspol, 9 mai 2016 FOTO: novostipmr.com

În fiecare an pe 12 aprilie, în regiunea transnistreană este sărbătorită ziua eliberării de sub ocupația nazistă și română, fiind organizate festivități la Memorialul Gloriei unde sunt înmormântați soldații sovietici și apărătorii Transnistriei, scrie novostipmr.com.

Liderul autoproclamatei republici transnistrene Vadim Krasnoselski a declarat că „în cel de-al Doilea Război Mondial au fost învinse nu doar Germania și România, ci însăși ideea de fascism și nazism”. Pe lângă aceasta, liderul de la Tiraspol a comentat decizia politicienilor moldoveni de a transforma ziua de 27 martie 1918 în sărbătoare națională.

E stranie decizia politicienilor moldoveni de a transforma ziua de 27 martie 1918 în sărbătoare națională. Acesta e unicul caz când un stat dorește să transforme ziua ocupării sale în sărbătoare națională”, a subliniat Krasnoselski.

Totuși, „ministrul de externe” de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev avea o cu totul altă părere privind Basarabia și România. El declara în fața jurnaliștilor din Republica Moldova și România că Transnistria nu a făcut parte din componența Republicii Moldova până la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov care este de fapt un act himeric. Ignatiev a precizat că Transnistria a avut de suferit de pe urma acestui act la fel ca și România, care a pierdut Basarabia.

Ziua intrării trupelor române în Basarabia în 1941 este considerată la Tiraspol ziua ocupării regiunii de trupele străine, anul acesta fiind comemorați 73 de ani de la ceea ce numește administrația din regiune eliberarea din 1944.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.