Meniu Închide

Vaccinarea în Republica Moldova. Ministerul Sănătății luptă cu Google

Ministerul Sănătății din Moldova este îngrijorat că numărul copiilor vaccinați a scăzut sub nivelul de siguranță de 95% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Chiar dacă toate vaccinurile sunt gratuite, unii părinți refuză imunizarea copiilor pe motiv că le este frică sau au avut reacții adverse.

În Republica Moldova, doar vaccinul contra tuberculozei a atins ținta de 95%, iar celelalte 11 tipuri sunt sub siguranța admisă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Tendința de descreștere a imunizării este mai accentuată în Chișinău, Bălți și raioanele de est, arată datele prezentate în cadrul Clubului de Presă dedicat Săptămânii Imunizării în Republica Moldova.

FOTO: Facebook.com/World Health Organization, Country Office in Republic of Moldova

De ce unii părinți refuză vaccinurile pentru copiii lor

Procentul părinților care refuză categoric vaccinarea copiilor este foarte mic, dar am întâlnit mame cu copii neimunizați. Multe mituri circulă în jurul vaccinării obligatorii la copii, dar potrivit medicilor acestea nu sunt argumentate științific. Natalia Timuș a permis vaccinarea fiului său doar o dată. „Am un băiat de 6 ani jumătate și a primit doar un singur vaccin în cadrul maternității. Dacă ar fi să repet experiența nici pe acela nu l-aș face. Sunt multe argumente pe internet. Pentru mine cel mai puternic argument e acela ca băiatul meu are imunitate mai bună decât a mea la 30 de ani. Până acum a făcut doar răceli ușoare și varicela, fără complicații. Trebuie să facem orice ca să le întărim imunitatea, dar nu să le-o distrugem cu viruși atenuați”, spune Natalia Timuș.

Cele mai multe mame cu care am vorbit evocă frica de complicații post-vaccinare. Unele au acceptat doar primele două vaccinuri, iar ulterior au renunțat să meargă cu copilul la medic pentru imunizare din cauza reacțiilor adverse. Altele și-au vaccinat copiii, chiar dacă au auzit despre complicații post-vaccinare. „Am doi copii și i-am vaccinat. Îmi aduc aminte de un copil care dormea cu fetița mea pe o pernă, era foarte activ, iar după vaccin s-a îmbolnăvit și mama lui are grijă de el. Medicul pediatru mi-a spus direct că vaccinul are două tăișuri: pe de o parte apără, iar pe de altă parte aduce complicații. Toate astea au fost în România”, afirmă Aliona Culai care a revenit în Moldova.

Livia Cirimpei este mama unui băiat de 2 ani și 9 luni. Femeia nu și-a vaccinat copilul, deoarece nu i-a permis medicul neurolog. „Vaccinul în cazul nostru ar putea da complicații, ar putea lăsa sechele. Neurologul zice că acum se poate, dar îmi este frică. De când l-am născut este nervos, doarme rău noaptea și la electroencifalogramă au depistat că în somn se văd unde eliptice. Mi-e atât de frică, deoarece medicul nu a putut să mă convingă să fac vaccinul. Dacă eram în altă țară și eram sigură de calitatea vaccinelor nu ezitam și le puneam acum. Sincer mi-e tare frică și pentru că nu le-am făcut. Avem doar vaccinul din maternitate”, povestește îngrijorată Livia.

FOTO: Facebook.com/World Health Organization, Country Office in Republic of Moldova

Mituri demontate despre vaccinare

Ministerul Sănătății sfătuiește părinții care pun la îndoială eficiența vaccinurilor să meargă la medicul pediatru în loc să creadă orbește în sursele de informare online. De cele mai multe ori părinții refuză vaccinarea din motive religioase, neîncrederea în medici sau lipsa de informare. Referitor la reacțiile adverse și complicațiile post-vaccinare, medicii combat miturile. „Reacțiile adverse apar în primul rând la copiii care sunt genetic predispuși la reacții adverse. Aceștia sunt hipersensibili față de componentele vaccinului. Se întâlnește un caz la un milion. Practic nu putem ști care poate face o hipersensibilitate, însă i se acordă ajutor medical. Reacțiile precum febra, umflarea mușchilor, dureri etc sunt firești și nu necesită asistență medicală”, explică Olga Crâstea, medic pediatru din Chișinău.

Totodată pediatrul dezminte informația că vaccinul poate îmbolnăvi copiii de autism. „Autismul nu are nicio legătură cu vaccinarea. Autismul e o boală cu predispoziție genetică”, spune Crâstea.

Viceministrul Sănătății Aliona Serbulenco menționează că toate reacțiile post-vaccinale sunt înregistrate de medicul de familie. „Complicațiile sunt net-inferioare problemelor care le poate avea un copil nevaccinat. Nu avem cazuri de deces în urma vaccinării așa cum se discută. Google ne încurcă foarte mult și neîncrederea în medici”, declară Serbulenco. Specialiștii nu exclud că uneori și medicii derutează părinții, nu au suficiente cunoștințe în domeniu și nu sunt convingători.

Părinții trebuie să rețină că imunizarea este cea mai sigură metodă de a preveni îmbolnăvirile, subliniază Nicolae Furtună, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP). „Vaccinul este dedicat în exclusivitate oamenilor sănătoși și le protejează în continuare sănătatea. Cei care au uitat să se vaccineze s-au întâlnit cu rujeola și rubeola. Părinții nu achită nimic, dar statul plătește bani grei. Noi nu avem boli pentru că vaccinăm populația”, spune Furtună.

„Preveniți, protejați, imunizați”

În anul 2012, în țara noastră s-au îmbolnăvit de rujeolă 12 copii din raionul Florești care au intrat în contact cu alți pici din România, iar în anul 2013, alți 20 de copii au adus aceeași boală din Rusia. Angela Capcelea, coordonator programe sănătate UNICEF, susține că toți acești copii erau nevaccinați. Tot în cadrul Clubului de Presă, reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan, informează că din anul 1993 nu s-au mai înregistrat cazuri de poliomielită. „Părinții nu-și dau seama de efectele imunizării. Numărul bolilor în Moldova sunt reduse datorită vaccinării. Au fost trei cazuri de tetanus din cauza neimunizării. România a avut epidemie de rujeola – 5.000 de copii s-au îmbolnăvit. Declinul din Moldova trebuie oprit”, menționează Mangasaryan.

Reprezentanta UNICEF în Moldova a explicat cum și de unde sunt aduse vaccinurile în țara noastră. „Vaccinurile sunt livrate prin intermediul UNICEF, cu certificarea OMS. UNICEF dispune de un departament de aprovizionare cu sediul la Copenhaga de unde sunt livrate în diferite țări. În Moldova nu se produc vaccinuri. Procedurile de verificare sunt complicate și minuțioase”, ne asigură Nune.

FOTO: facebook.com/World Health Organization, Country Office in Republic of Moldova.

Ce conține un vaccin?

Referindu-ne la o altă temere a părinților, și anume, ce conține un vaccin, Nune Mangasaryan afirmă că vaccinul are elemente cu o putere mare care permit corpului să lupte, astfel dezvoltă anticorpi care luptă cu boala. Virusul este atenuat și dezvoltă imunitatea în corpul omului. De asemenea, medicul pediatru Olga Crâstea adaugă despre vaccin următoarele. „Vaccinurile sunt diferite. Unele conțin doar particule din bacteria care cauzează boala, iar altele conțin însuși virusul care este atenuat prin tehnologii speciale și își pierde virulența. Poliomielita este un vaccin viu, unde este concentrat chiar virusul de poliomielită. Virusul nimerește în organismul copilului prin vaccinare și ajunge în intestin unde sunt foarte multe celule imune. Aceste celule încep să lupte cu acest virus, deoarece este o substanță străină. Organismul nostru memorează structura virusului. Când cineva intră în contact cu virusul poliomielitic atunci celulele imune recunosc acest virus și îl distrug”, explică Crâstea.

În anul 2016, Ministerul Sănătății a aprobat cel de-al cincilea Program Național de Imunizări pentru anii 2016-2020. Documentul prevede vaccinarea gratuită a populației contra 12 boli infecțioase și sporirea acoperirii vaccinale până la 95%. Viceministrul Aliona Serbulenco a anunțat că în prezent sunt întârzieri de livrare a vaccinurilor din partea UNICEF, dar nu este întrerupt calendarul de vaccinare pentru copiii care merg la școală în acest an. În mod obligatoriu, toți copiii trebuie să fie vaccinați, în caz contrar prezintă pericol pentru ceilalți colegi. În cazul în care unii copii au contraindicații – medicul confirmă acest lucru prin eliberarea unui certificat medical pe care-l prezintă la școală. Programul obligatoriu de imunizare este finanțat din bugetul de stat. Pentru anul 2017, sunt rezervați 24 milioane de lei pentru a procura toate vaccinurile.

6 Comments

  1. Alexandra

    Si daca am fost vaccinata oricum am facut si rubeola si rujeola la o varsta destul de mare ,deci nu are nici o relevanta argumentarea dl Nicolae Furtuna.

  2. Chirica Valeriu

    Daca totul este asa de inofensiv atunci de ce riscul vaccinarii ne-l asumam noi parintii semnind acte in momentul vaccinarii precum ca responsabilitatea ne apartine noua? De unde sa stiu eu caci copilul meu nu este unul la un milion care ar putea avea complicatii? De ce medicii ne trimit la vaccin fara MACAR sa consulte vizual copil, nu mai zic de faptul ca este nevoie de o examinare amanuntita? Cum e posibil un vaccin sa fie bun si aplicabil pentru toti copii din lume, pornind de la ideea ca toti noi sintem diferiti? Modul obligatoriu care ni se impune este foarte agresiv iar motivele pro suna mai mult a ordin.

  3. sergiu ursu

    De ce ne mai numim crestini? si zicem ca credem in Dumnezeu? Daca Dumnezeu a hotarit sa pedepseasca, sau sa permita o boala in orce localitate o poate face si nimic nici un vaccin nu ne poate apara.Crestinii trebue sa se increada in Dumnezeu sa se roage Lui. sasi ceara ertare, asa este regula Crestinilor daca este Statul nosrtru Crestin. Si nu se inpune obligatoriu daca cineva nu crede in Dumnezeu. Atunci sasi faca vaccinul.

  4. Irka

    Imi pare foarte rau ca am vaccinat copilul , in 7 ani de 4 ori in Spital, copilul foarte bolnavicios, cit am alaptat a fost ok dar dupa un cosmar. Cum adica boli nu sunt? Mamele Isi lecuiesc singure copiii acasa ca e dezastru de Medici si cunostintele lor. Ne este frica de Medikamente care se vind ca bomboanele si Costa mult. De ce se permite Sa se faca Experimente pe copii Inca din maternitate fara ca Sa se faca un control al imunitatii. Si cum sunt ajutati parintii ai caror copii sufera de pe urma consecintelor vaccinelor care apar si peste ani? De ce pensiile de invaliditate sunt mizere si oamenii nu sunt ajutati? Duce cineva un control asupra efectelor adverse? Raspunde cineva pu asta ? E crima ce faceti astia de la Minister…cu lipsa de informatie inainte de vaccinat, consecintelor …cu lipsa unor Medici normali…cu obligatia de a fi vaccinat obligatoriu ….cu problemele care le intilnim la gradinite si scoli daca nu suntem vaccinati. Mai vreti lumea Sa creasca natalitatea? La ce bun daca e coruptie incepind de la maternitate…copii nu sunt doriti in Tara..aveti voi planurile voastre.

  5. Liubovi

    Ba da, mor copii in urma vaccinarii si parintii lor incerca ani la rind sa dovedeasca acest fapt in instantele de judecata. Evident fara rezultate caci NU SE POATE CA TURMA SA SE TREZEASCA! Anume din acest motiv nu o sa existe nicicind a statistica ,, adevarata”, care sa reflecte efectele reale ale vaccinarii „gratuite”. Anume din cauza musamalizarii minutioase din partea sistemului pe masa d-nei nu va ajunge statistica de decesuri survenite in urma complicatiilor de la vaccine. Lupta-ti p/u viata micutilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.