Meniu Închide

Șevciuk vrea mai mulți militari ruși în Transnistria

Autoproclamatul președinte al republicii transnistrene, Evgheni Șevciuk, susține că forțele armate de apărare antiaeriană din regiune se află în stare de luptă și monitorizează permanent spațiul aerian cu radare. Acesta a oferit un interviu pentru ziarul rus Moskovskii Komsomoleț.

Șevciuk a afirmat că delegația transnistreană din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) a trimis o solicitare autorităților ruse privind reluarea zborurilor de patrulare ale unei escadrile de elicoptere rusești. Întrebat de jurnalist dacă cerința nu contravine normelor ce reglementează Zona de securitate, acesta a răspuns că nu. Șevciuk susține că autoritățile nerecunoscute transnistrene au dreptul, conform acordurilor semnate, să restabilească numărul „pacificatorilor” ruși în regiune până la 3200 de persoane, dar și să dislocheze o escadrilă de elicopteri. Liderul nerecunoscut de la Tiraspol susține că cererea respectivă a fost făcută după ce radarele locale au depistat în spațiul aerian al regiunii un aparat de zbor românesc care a fotografiat teritoriul fără permisiunea autoproclamatei republici.

Acesta s-a plâns și pe autoritățile ucrainene care, în opinia lui, creează tensiuni în zonă prin faptul că nu le permit bărbaților cu cetățenie rusească să treacă hotarele. În afara de aceasta, Șevciuk crede că în urma deschiderii punctelor vamale comune moldovenești și ucrainești, probabil, se vor schimba și principiile de trecere a oamenilor și mărfurilor.

Electricitatea livrată Chișinăului, petrol pentru Tiraspol

Referindu-se la problemele economice din regiune, Șevciuk a spus că un factor important în acest sens este scăderea prețului la energia electrică pe care ei o livrează în dreapta Nistrului. „Pentru noi asta este ca un fel de petrol. Astfel, s-au redus profiturile, dar și volumul valutei străine”, a subliniat liderul autoproclamat din Tiraspol.

El a subliniat că autoritățile nerecunoscute sunt gata să discute toate problemele în procesul de negocieri în formatul 5+2 (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina).

În regiune tot mai des se discută despre faptul că Șevciuk ar trebui să fie demis, anunță publicația online Dniester.ru.

Șevciuk trebuie demis

Datele barometrelor opiniilor publice din regiune atestă o tendință negativă a lui Șevciuk în percepția populației. Presa locală scrie că unele cercuri influente din Moscova nu sunt bucuroși de tensionarea situației politice din regiune și preferă ca Șevciuk să plece în Crimeea. Asemenea tendințe, însă, nu sunt pe placul administrației nerecunoscute actuale.

Autorul publicației atrage atenția asupra faptului că pe teritoriul din stânga Nistrului, oficial, funcțioanează doar legile Republicii Moldova, iar organele de drept moldovenești nu pot lua măsuri energice împotriva funcționarilor nerecunoscuți transnistreni din considerente politice a problemei. În același timp, scrie autorul, în cazul în care funcționarii transnistreni vor pleca să lucreze în Rusia ei vor fi monitorizați de procuratura rusă și conturile bancare ale acestora vor fi monitorizați de inspecțiile financiare rusești. Aceste circumstanțe pot împiedica integrarea funcționarilor transnistreni în Rusia, iar declanșarea unei revoluții locale are toate șansele să se producă, notează autorul articolului.

„Avem forțe pentru a nu permite destabilizarea din regiune”

Jurnalistul de la MK l-a mai întrebat cum comentează el zvonurile privind începerea unei revoluții în regiunea transnistreană și cerințele privind demisia acestuia. Evgeni Șevciuk a spus că asemenea mesaje fac parte din campania electorală pentru a bulversa opinia publică. Totodată, el a spus că nu crede în începerea unei revoluții în stânga Nistrului din cauza că localnicii mai țin minte evenimentele din Ucraina. Șevciuk a subliniat că în regiune sunt suficiente forțe pentru a stopa destabilizările de acest gen.

Autor: Vasile Gancev

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.