Investiții anuale estimate la peste 400 de milioane de lei pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor electrice din Republica Moldova și alte costuri care vor dezvolta piața energetică pentru a putea fi integrată în UE vor fi incluse în tariful la curentul electric, care va crește cu circa 0,02 lei/kWh. Totuși, autoritățile susțin că energia electrică ar putea fi și mai scumpă în următorii ani dacă piața nu va fi conectată la sistemul energetic european.
Deputații au aprobat astăzi, 27 mai, în lectura a II-a, proiectul Legii cu privire la energia electrică, cu 53 de voturi. Documentul se referă la armonizarea legislației Republicii Moldova cu acquis-ul comunitar în contextul implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Astfel, autorii proiectului, reprezentanții Guvernului, au elaborat și o analiză preliminară a impactului integrării pieței energiei electrice a Republicii Moldova în cea a Uniunii Europene.
Calculele Executivului arată că acest pas va aduce beneficii și oportunități majore atât pentru piața energetiei electrice, operatori, cât și pentru consumatori, însă au estimat și costurile care vor aduce acest sector la un alt nivel, devenind unul eficient și cu reguli clare de activitate.
Întreprinderile, obligate să dezvolte rețelele din banii proprii
Potrivit analizei, doar traducerea în două limbi a noii Legi cu privire la energia electrică va costa 687.000 de lei, iar pentru înființarea întreprinderilor care vor îndeplini funcțiile de furnizare și distribuție – circa 40.000 de lei. În același timp, noua lege va impune operatorii de pe piața energiei electrice să întreprindă mai multe măsuri legate de organizare, elaborarea planurilor de dezvoltare sau transparență, costuri care, deși nu pot fi estimate, vor fi incluse în tariful la energia electrică.
În același timp, întreprinderile electroenergetice vor trebui să investească în modernizarea și dezvoltarea rețelelor electrice, în baza planurilor elaborate pe un termen de 10 ani, în cazul sistemului de transport, și pe o perioadă de 3 ani, în cazul sistemului de distribuție.
„Costurile pentru realizarea măsurilor și a acțiunilor stabilite în planurile de dezvoltare și de investiții vor fi suportate de întreprinderile electroenergetice din surse proprii sau din împrumuturi și urmează să fie recuperate prin tarif, conform prevederilor metodologiilor tarifare, aprobate de ANRE”, se arată în analiza Guvernului.
Investiții anuale de cel puțin 400 milioane de lei, incluse în tariful la curent
Deși autoritățile recunosc că este dificil să fie calculat câți bani vor fi nevoite să investească întreprinderile respective, suma anuală estimată se ridică la cel puțin 400 milioane de lei. Potrivit documentului, aceste costuri vor duce la creșterea tarifului la energie electrică cu 1,28% sau cu 0,02 lei/kWh. Totuși, energia electrică în Republica Moldova ar putea fi cu mult mai scumpă, dacă nu ar fi integrarea în piața energiei electrice a Uniunii Europene, potrivit autorităților.
„Astfel, influența este nesemnificativă și odată cu dezvoltarea pieței energiei electrice competitive această influență se va diminua substanțial sau chiar va dispărea totalmente”, se mai arată în analiza Guvernului.
Proces costisitor și îndelungat
Menționăm că Ministerul Economiei a anunțat pe 24 mai că Republica Moldova și Ucraina au depus în martie cereri oficiale privind integrarea pe piața energetică europeană. Este vorba despre obținerea calității de membru al Comunității Europene a Operatorilor de Rețele Electroenergetice (ENTSO-E). Potrivit mold-street.com, specialiștii prezenți la conferința de prezentare a studiului de fezabilitate au explicat că procesul de integrare este unul foarte costisitor și poate dura foarte mult timp. La rândul său, viceministrul Economiei Valeriu Triboi a afirmat că Republica Moldova contează foarte mult pe sprijinul României, care este membră ENTSO-E, în privința acceptării cererii depuse. În același timp, sursa notează că interconectarea cu sistemul continental ENTSO-E este estimată la un cost de peste jumătate de miliard de euro.