Meniu Închide

Muzeele din Moldova vor renunța la biletele de intrare pentru o zi

Muzeele din Republica Moldova își anulează taxele de intrare, și așa modeste, pentru o întreagă zi. Pe 20 mai moldovenii sunt așteptați la Noaptea Europeană a Muzeelor, unde vor putea păși pragurile instituțiilor culturale fără să plătească biletele care valorează între 2 și 10 lei, având posibilitatea în schimb să asculte recitaluri de muzică clasică, să privească spectacole de dans istoric, să admire mașini retro sau să beneficieze de explicațiile unui ghid.

Muzeul de Artă al Moldovei. FOTO: Sandu Tarlev

Programul Muzeului Național de Istorie al Moldovei include expoziția „Retro auto moto” cu motociclete de epocă. În același timp, oamenii pot admira expoziția permanentă a muzeului. Cinefilii au posibilitatea de a viziona filme documentare, iar cei mici – desene animate în curtea Muzeului Național de Istorie al Moldovei.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală propune vizitatorilor un concert de muzică populară, jocuri pentru copii și atelier de confecționare a bijuteriilor tradiționale.

Muzeul de Istorie Militară din incinta Casei Centrale a Armatei este dedicat iubitorilor de tehnică militară și istorică, mai ales cea care e legată de Al Doilea Război Mondial. Armata Națională pregătește un marș milităresc și reconstituirea unor bătălii.

Muzeul Național de Artă al Moldovei propune un spectacol de muzică clasică susţinut de elevii de la Liceul Republican de muzică Rahmaninov, de studenții de la Centrul de Excelenţă în Educaţie artistică Ştefan Neaga şi de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Concertul se va desfășura în intervalul 18:30-23:30. În sala mare a Muzeului de Artă puteți participa la un club de dans istoric, începând cu ora 22:00.

Unde găsiți cultură în Moldova

În Noaptea Europeană a Muzeelor accesul va fi gratuit și în celelalte instituții de profil din țară: Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți, Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei, Muzeul Cahul, Muzeul de Studiere a Ținutului din Tighina, Muzeul Găgăuz de Istorie și Etnografie. De asemenea, moldovenii pot merge la Casa-Muzeu Alexander Pușkin, Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogâlniceanu” din Chișinău sau Casa-Muzeu Alexandru Donici din satul Donici, raionul Strășeni.

Un eveniment remarcabil al Zilei Internaţionale a Muzeelor din acest an este inaugurarea şi decernarea premiilor ediției a V-a a Bienalei Internaţionale de Pictură. Expoziţia reuneşte peste 180 de lucrări a 164 de artişti plastici din domeniul picturii, reprezentanţi ai 27 de ţări: Armenia, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeş, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Italia, Japonia, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Turcia. Expoziția poate fi admirată la Muzeul de Artă.

În muzeele din satele Speia, Hârbovăț și Mereni vor fi organizate ore de istorie în care elevii claselor gimnaziale vor vorbi despre istorii triste din comunitate lor, despre deportările din 1941 și 1949 sau despre soarta Basarabiei. La Muzeul de Istorie și Etnografie Iurceni, raionul Nisporeni, va fi organizată o seară de muzică folk, iar la Telenești vor avea loc excursii nocturne despre „misterele muzeului nostru”. Întregul program de la muzeele din țară poate fi descărcat aici.

Noaptea Europeană a Muzeelor atrage tot mai mulți moldoveni

Muzeele din Republica Moldova reuşesc să atragă un public tot mai mare şi mai divers la această manifestare de amploare. În anii trecuți, numărul participanților la Noaptea Europeană a Muzeelor a depășit numărul de 55.000 de persoane

În Registrul muzeelor din Republica Moldova sunt incluse în total 130 de muzee și filiale ale acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.