Meniu Închide

O mașină de lux confiscată a intrat în atenția Poliției de Frontieră. MAI cere Guvernului să facă o excepție

O mașină de lux confiscată ar putea ajunge ușor și gratuit în parcarea Poliției de Frontieră. Guvernul de la Chișinău este rugat să se abată de la prevederile legislației și să dea curs unei solicitări venite din partea Ministerului Afacerilor Interne în acest sens.

Funcționarii de la MAI solicită Guvernului să facă o excepție de la prevederile legale, deoarece polițiștii au nevoie de o mașină cu motor electric, care lucrează „fără sunet” și consumă puțin combustibil. Mașina de model Toyota Highlander II 3,3 a devenit proprietatea Republicii Moldova la data de 11 aprilie 2016, în baza deciziei pronunțate de Curtea de Apel Chișinău. În acest context, MAI a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern care prevede folosirea în scop de serviciu a unui autoturism. Pentru a intra în posesia acestui mijloc de transport, autorii documentului cer derogarea de la Regulamentul cu privire la modul de evidenţă, evaluare şi vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate uşor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în posesia statului cu drept de succesiune şi a comorilor.

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. FOTO: www.border.gov.md

„Aprobarea prezentului proiect va contribui la eficientizarea și îmbunătățirea activității Poliţiei de Frontieră prin posibilitatea utilizării mijlocului de transport. Motorul electric (hibrid), care lucrează fără sunet, constituie un avantaj pentru utilizarea mijlocului de transport în lucrul operativ. Mai mult, folosind avantajele vitezei de deplasare, dotării superioare (tracţiune faţă/spate 4×4) şi posibilitatea de acces în zone dificile pe care le va asigura bunul menţionat, Poliţia de Frontieră va putea să intervină rapid întru asigurarea controlului frontierei, combaterii criminalităţii transfrontaliere, realizării în limitele competenţei acţiuni de prevenire, depistare şi contracarare a migraţiei ilegale şi a altor infracţiuni transfrontaliere legate de circulaţia ilegală a persoanelor şi mijloacelor de transport, constarea contravenţiilor legate de şederea ilegală a străinilor şi de trecerea ilegală a frontierei de stat de către persoane şi mijloace de transport”, argumentează Alexandru Miron, din cadrul Direcţiei juridică şi practică contravenţională a Departamentului Poliţiei de Frontieră a MAI.

Cât costă mașina de teren

Mașina de marcă Toyota Highlander cu volumul de 3,5 litri costă 42.430 de dolari americani la dealer-ul oficial din Chișinău. Pe Piața Auto din Moldova, mașina de teren elegantă poate fi cumpărată cu 30.600 euro, model fabricat în ianuarie 2012. Pe Piața moldovenească de mașini second-hand, prețul unui vehicul de teren Toyota Highlander variază în funcție de anul producerii și starea autoturismului. O mașină din anul 2008 costă 16.200 de euro, iar din anul 2004 – 6.000 de dolari americani.

Sursa foto

Poliția de Frontieră poate intra în posesia autoturismului

Legal, bunurile confiscate la vamă sunt transmise Inspectoratului Fiscal de Stat, iar ulterior acestea sunt comercializate la licitație. La prima vedere, funcționarii de la MAI, care cer derogarea de la lege, au șanse să intre în posesia mașinii dorite, deoarece cadrul legal nu prevede expres că acest lucru e interzis. „Statul este proprietar. Bunurile statului se vând la licitație. În principiu, ar putea. Nu văd o virgulă dintr-o lege care să indice că nu ar putea”, spune avocatul Eduard Digore.

Dacă documentul propus de MAI va fi aprobat, Poliția de Frontieră va fi a doua instituție de stat care obține un autoturism confiscat. Un astfel de caz a mai avut loc în anul 2004. Atunci, Cancelaria de Stat a dobândit un autoturism BMW 525i, confiscat de Biroul Vamal Sculeni din raionul Ungheni.

Mașini de lux, date gratuit la funcționarii români

În România, mașinile confiscate de stat sunt transferate la Guvern pentru a fi distribuite gratuit, prin Hotărâre de Guvern, în domeniul public al țării și în administrarea autorităților publice centrale sau a altor instituții publice. În total, în anii 2010-2011, Guvernul României a livrat gratuit către anumite primării, unităţi de cult şi autorităţi centrale un număr de 138 de autoturisme, inclusiv Jeep-uri, tip Nissan, Ford, Mercedes, Audi, Hyundai, Pontiac, Chrysler, BMW, Volkswagen, Fiat, Opel, Peugeot, Toyota, Citroen şi, în foarte rare cazuri, Dacia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.