Meniu Închide

Știrile dimineții: Rusia, bunica migranților moldoveni – un nou reportaj propagandistic

Un reportaj video apărut în presa rusă, în cadrul emisiunii propagandistice de autor „Vesti nedeli” de la postul de televiziune Rossia 1, sugerează „dragostea moldovenilor față de Rusia” în același timp cu „ura Guvernului față de Moscova”.

Fiecare al șaselea moldovean lucrează în Rusia; moldovenii sunt „cei mai liniștiți migranți” sau „Rusia este bunica noastră” sunt câteva din afirmațiile din cadrul reportajului. În reportajul despre migranții moldoveni, jurnaliștii ruși încearcă să separe acțiunile „neprietenoase” ale Guvernului de la Chișinău de atitudinea „prietenoasă” a populației Republicii Moldova față de Rusia, transmite Agora.

Reprezentanții companiei Tarom nu cunosc cauzele care au determinat ieșirea de pe pistă a avionului de pe cursa București-Chișinău la aterizare. „În procedura de aterizare, în momentul frânării, din cauze încă necunoscute aeronava a avut niște deplasări anormale, echipajul depunând eforturi să redreseze aeronava care a ieșit ușor din pistă”, se arată într-un comunicat al companiei, citat de Agora. La rândul lor, reprezentantul Autorității Aeronautice Civile s-a deplasat imediat la fața locului pentru a demara protocoalele privind inițierea documentării incidentului, transmite Radio Chișinău.

Statul Islamic a revendicat un nou atac terorist produs sâmbătă în Londra. Telegraph scrie că șapte persoane au fost ucise, iar 48 – rănite. Anterior, premierul britanic, Theresa May, a avertizat că Londra se află în calea unui val de atacuri teroriste similare, mai scrie publicație, amintind că atacul de pe Loondon Bridge este al treilea din acest an după cele din Westminster și Manchester. Recentul atac a determinta mai multe partide din Anglia să-și suspende campania electorală pentru alegerile parlamentare din 8 iunie.

În lipsa primarului general al Capitalei, aflat în arest la domiciliu, și a unui viceprimar abia ieșit de după gratii, premierul Pavel Filip a decis să discute la guvern problema evacuării gunoiului din oraș. Acesta a convocat într-o ședință reprezenanți ai structurilor municipale, cât și centrale, printre care ministrul de Interne sau șeful SIS, transmite Unimedia. Viceprimarul Nistor Grozavu a comunicat că situaţia dificilă s-a iscat acum 2 zile,  după ce zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate.

Între timp, la Edineț a fost inaugurată zona pietonală din centrul orașului, renovată și amenajată cu fonduri germane, prin intermediul FISM, în cadrul proiectului „Infrastructură socială și eficiență energetică”. Pentru lucrările de renovare și amenajare a zonei pietonale din orașul Edineţ au fost alocate circa 150.000 de euro. Din acești bani au fost pavate trotuarele în centrul orașului, au fost instalate pietre de bordură și bănci de odihnă în scuarul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, a fost construită rețeaua de iluminat stradal și au fost montați piloni și corpuri de iluminat. Diez.md a publicat mai multe fotografii de la eveniment.

Familiile cu copii, care locuiesc în oraş, mânâncă mai multă carne, lapte şi ouă. Cei din mediul rural însă consumă, în special produse de panificaţie, transmite publika.md, citând datele Biroului Național de Statistică.

Vremea se menține caldă și astăzi, ca și pe tot parcursul săptămânii, cu o ușoară răcire miercuri și joi. Temperaturile vor ajunge până la +27 grade Celsius, iar la sud – +30 grade Celsius.

Cursul valutar pentru astăzi, stabilit de Banca Națională a Moldovei:

USD – 18,25 lei (+2 bani)
EUR – 20,48 lei (+4 bani)
UAH – 69 bani (+1 ban)
RON – 4,48 lei (+1 ban)
RUB – 32 bani (-)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.