Meniu Închide

Cât de sigure sunt parcurile de distracții din Chișinău

Parcurile de distracții din Chișinău sunt puține, vechi și periculoase, în special cele instalate temporar, cred majoritatea chișinăuienilor. Administratorii acestor locuri încearcă să distrugă preconcepțiile și spun că toate instalațiile distractive pentru copii sunt verificate constant și că se respectă normele de siguranță.

Sursa foto

Parcurile de distracții oficiale din Chișinău pot fi numărate pe degete. Acestea sunt trei la număr. Vorbim despre cel din Valea Trandafirilor, cel din parcul sectorului Râșcani și „Aventura Park” de lângă Valea Morilor.

Valea Trandafirilor, cel mai vechi parc de distracții

Parcul de distracții din Valea Trandafirilor a fost fondat în 1982. Chiar dacă moldovenilor li s-a creat impresia că majoritatea instalațiilor de aici sunt moştenite încă de pe timpurile sovietice, administrația parcului susține că s-au cumpărat multe utilaje noi în ultimii ani. „În total avem 15 dispozitive în care copiii și adulții se pot distra. O parte dintre acestea au fost cumpărate cu câțiva ani în urmă. Toamna trecută s-au adus opt mașinuțe noi”, explică Tatiana, administratorul parcului de distracții de la Valea Trandafirilor.

Sursa foto

De departe, atracția acestui parc este celebra „Roată a Viziunii” supranumită de chișinăuieni „Roata Dracului”, o instalație de 28 de metri înălțime ce oferă o panoramă superbă celor care își fac curaj să urce într-o cabină a roții imense. Multora le este teamă că vor rămâne blocați, însă administratorii asigură că inginerii verifică mereu toate instalațiile. „Avem specialiștii noștri care au grijă să fie totul în regulă. În fiecare sezon, suntem verificați în mod amănunțit. Recunosc că avem mai puțini clienți decât în trecut, dar nu e de mirare. Criza își spune cuvântul și la capitolul distracție. Totuși, prețurile noastre sunt cele mai mici, așa că vin oamenii. Adesea, vin autocare întregi cu adulți și copii din sate și alte orașe”, povestește Tatiana.

O altă atracție a parcului Valea Trandafirilor este o tiroliană instalată în anul 2016 care funcționează și vara și iarna, iar doritorii pot admira peisajele din zbor. Administratorii oferă garanția că distracția este una de neuitat și foarte sigură. În sezonul cald, doritorii pot da o tură între orele 11.00 și 21.00, iar în timpul sezonului rece între 11.00 și 18.00. Prețul variază între 40 și 80 de lei.

Cine verifică parcurile de distracții

Verificarea instalațiilor din parcul de distracții din Valea Trandafirilor și a celor din parcul sectorului Râșcani revine Direcției Parcurilor de Cultură și Odihnă a municipiului Chișinău. Inginerul-șef al Direcției precizează că utilajul din aceste două parcuri de distracții se verifică în fiecare dimineață, iar la începutul sezonului estival controlul instalațiilor se realizează în mod minuțios. „Începem verificarea de la fundament. Vedem dacă nu sunt crăpături, înclinări și alte defecțiuni. Fiecărei instalații îi revine unul sau doi mecanici care au grijă de aceasta. În toți anii în care Direcția Parcurilor de Cultură și Odihnă s-a ocupat de aceste două parcuri nu au avut loc accidente. E adevărat că s-a întâmplat ca Union Fenosa să deconecteze lumina fără să anunțe, acesta este singurul incident cu care ne-am confruntat”, spune Anatol Donoagă, inginer-șef în cadrul Direcției, responsabil de verificarea caruselelor de 27 de ani.

„Roata Viziunii” are 12 tone

„Roata Viziunii” supranumită și „Roata Dracului” cântărește aproximativ 12 tone. „A fost montată în anul 2002 și adusă din Rusia. Când am instalat-o am făcut un fundament foarte puternic. Vedeți câte furtuni au fost, roata aceasta nu s-a mișcat un centimetru. Fiecare cabină este verificată în cele mai amănunțite detalii.Multe dintre carusele și instalații sunt aduse din Rusia, acolo sunt cele mai bune uzine”, explică Anatol Donoagă.

Acesta precizează că în parcul din Valea Trandafirilor se găsesc 4 carusele puternice. „Roata Viziunii, Muntele Vesel, un carusel cu lanțuri și Romanița. Acestea sunt cele mai puternice. În total sunt 15 asemenea instalații care nu au mai mult de 12-14 ani. Ele se repară și se reînnoiesc constant. Anul trecut am cumpărat un carusel nou. În plus, oamenii trebuie să înțeleagă că ele nu funcționează decât câteva luni pe an, în sezonul cald. În timpul iernii nu le pornim, pentru că nu avem clienți. Eu cred că pentru țara noastră situația este destul de bună”, precizează inginerul-șef.

Atât parcul din Valea Trandafirilor, cât și cel din sectorul Râșcani își deschid porțile din luna mai și își încheie activitatea prin luna septembrie.

Copiii conduc mașinuțe într-un parc de distracții. Sursa foto

Turcii vor să investească în Valea Trandafirilor

Pentru că autoritățile nu au investit sume impunătoare în reamenajarea faimosului parc, s-a găsit o companie din Turcia dispusă să o facă. Potrivit protv.md turcii vor să construiască în zona respectivă un centru de business și agrement și să investească cinci milioane de lei în modernizarea parcului. Ieri, 7 iunie, proiectul a fost supus consultărilor publice.

În parcul din sectorul Râșcani copiii au de ales între 8 instalații distractive. „Insistăm ca părinții să se afle mereu în preajma celor mici. La mașinuțe, de exemplu, nu-i lăsăm singuri pe copiii foarte mici”, spune Anatol Donoagă. Acesta afirmă că în ultimii ani chișinăuienii nu dau buzna în parcurile de distracții. Într-o duminică norocoasă se pot aduna la distracțiile din Valea Trandafirilor cam 200 de persoane.

Cine verifică „Aventura Park”

Celălalt parc de distracții cunoscut din Chișinău, „Aventura Park” se află în gestiune privată. Primăria Capitalei nu are nicio tangență cu aceste parcuri de distracții.

Administratorii de la „Aventura Park” susțin că instalațiile de aici nu se compară cu altele. Locul a fost inaugurat la 1 iunie 1998 și este cel mai cunoscut, probabil și datorită amplasării sale în apropiere de parcul Valea Morilor. Pentru că este o întreprindere privată, aceasta are propriii specialiști care se ocupă de normele de siguranță și au grijă de utilajele în care se distrează copiii, dar și adulții.

„Noi lucrăm de dimineață până la 10 seara. Avem 15 instalații pentru copii și maturi. Sigur că vin oamenii la noi. Altundeva unde să se odihnească dacă nu la Valea Morilor? Avem ingineri și specialiști care se asigură că totul funcționează. Sezonul începe cu verificarea caruselelor”, spune Svetlana Timofeieva, administratorul „Aventura Park”.

De la distracție, la spital

Zilele trecute un băiețel de 4 ani din Chișinău s-ar fi lovit pentru că nu avea centura cuplată în timp ce conducea o mașinuță amplasată într-un parc de distracții din sectorul Ciocana. Mama copilului a scris pe Facebook că mașinuțele respective nu au centuri de siguranță.

Un caz mult mai grav s-a petrecut anul trecut când două tinere au ajuns la Urgență după ce au căzut din caruselul amenajat în fața Guvernului din Chișinău din cauză că instalațiile nu aveau centuri de siguranță. Alti trei tineri s-au ales cu o sperietură zdravană, după ce instalația s-a defectat chiar în timp ce ei se aflau în aer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.