Meniu Închide

Scandalurile recente din Găgăuzia – presiune maximă pe Irina Vlah

Confruntările politice se țin lanț în ultima perioadă în UTA Găgăuză: totul a început în urma alegerilor pentru Adunarea Populară Găgăuză, desfășurate la finele anului 2016 și de atunci continuă fără întrerupere.

Taberele implicate

Dacă inițial au fost implicate taberele pro-Dudoglo și pro-Vlah, în următoarea perioadă în cursă au mai apărut alte două tabere: cea creată în jurul Partidului Nostru, condus de Usatîi și alta constituită din „veterenii găgăuzi”, lideri ai mișcării de eliberare din 1990. Primele două duc o luptă mai veche de la alegerile pentru bașcan din 2015 și care s-a intensificat în decembrie 2016, după ce tabara condusă de Dudoglo a reușit să dea lovitura la alegerile pentru APG, în detrimentul taberei Irinei Vlah, care a pierdut astfel susținerea legislativului găgăuz.

Banii bașkanului

La finele anului 2016, în filiala Fincombank din Rîșcani a avut loc un jaf armat. Potrivit Budjakonline.md, bașcanul Irina Vlah apare în lista victimelor. Pe baza informațiilor disponibile, Vlah a fost deposedată de 120.000 de dolari, pe care îi păstra într-o cutie de depozit cu caracter personal. Aceste venituri personale ale Irinei Vlah nu sunt depistate în niciuna din declarațiile oficiale cu privire la venit. Conform acestor documente, ea a declarat la CEC, înainte de campania pentru alegerile bașcanului, că în perioada 2013-2014 a câștigat 465.000 de lei și nu deținea de asemenea nici un fel de proprietate sau afacere. Așadar fie bașcanul a mințit atunci, fie a reușit într-un an la cârma Găgăuziei să acumuleze aceste venituri importante.

Scandalul Frontera Resource

În urma concesionării unei părți din teritoriul autonomiei Găgăuze companiei americane Frontera Resource, destinate extracției gazelor de șișt, a fost declanșat un scandal imens. Atunci executivul găgăuz, dar și membrii mișcării Găgăuz Halkî, (constituită din „veteranii găgăuzi”) i-au acuzat pe deputații găgăuzi Nicolai Dudoglo și Cornel Dudnic din partea Partidului Democrat, de trădare a interesului găgăuzilor și de faptul că guvernarea pe care o susțin a concesionat teritoriile găgăuze fără să țină cont de părerea autorităților găgăuze. De partea cealaltă Dudnic a acuzat-o pe Irina Vlah de minciună și instigare la nesupunere. Dudnic a mai menționat că Irina Vlah a participat la toate ședințele guvernului când s-a hotărât concesionarea teriroriului și nu s-a opus niciodată.

Fratele bașcanului pe post de șantaj

Lipsa unei poziții promte din partea bașcanului cu privire la ultimile evenimente din autonomie sunt puse pe seama fratelui acesteia, și anume faptul că el a devenit demult un instrument de control asupra bașcanului în mâinile autorităților centrale. Conform organelor de aplicare a legii, Serghei Vlah este acum urmărit penal pentru că a primit o rambursare fictivă a TVA-ului în valoare de 9 milioane de lei. Vlah este acuzată că este supusă șantajul și astfel acționează în detrimentul autonomiei. Această informație este discutată pe larg în Găgăuzia și oamenii acuză fraude financiare și corupția autorităților ce au condus la pierderea autorității regiunii în fața centrului.

Un extremist numit consilierul bașcanului

Cunoscutul extremist găgăuz Ivan Burgudji a fost numit consilier al bașcanului Găgăuziei Irina Vlah. Ivan Burgudji este cunoscut drept unul dintre fondatorii Republicii Găgăuze din 1990, la fel ca și creatorul „serviciului găgăuz de informații și contrainformații,“ structură anti-constituțională, care a luptat la începutul anilor 1990 cu poliția și securitatea de stat a Republicii Moldova. Un susținător activ al separării Găgăuziei de Moldova, Burgudji a devenit rapid un oponent al noilor autorități din regiune. Profitând de scandalul Frontera Resource împreuna cu alți colegii de-ai săi, a anunțat revigorarea organizației separatiste Găgăuz Halkî, foarte vehementă împotriva bașcanului. Vlah se pare că a devenit destul de îngrijorată, întrucât a devenit evident că organizația putea deveni un centru alternativ de putere în Găgăuzia, iar sub lozincile că „Irina Vlah a trădat interesele găgăuzilor“ și „punerea Găgăuzia sub ascultarea Chisinăului„ să facă o posibilă schimbare a Irinei Vlah. Pentru a preveni o astfel de turnură a evenimentelor, Vlah s-a înconjurat de un număr mare de separatiști. (de exemplu, fostul președinte al Consiliul Suprem al Republicii Găgăuze Mihail Kendigelyan a fost numit anterior consilierul său pe afaceri politice).

Maxim Bolgar președintele Direcției Tineret și Sport acuzat de furt

Președintele Direcției Tineret și Sport, Maxim Bolgar, și-a dat demisia după ce s-a descoperit că acesta, împreună cu vice-președintele și contabilul șef, au fost implicat într-o schemă de furt a banilor publici. În urma unei analize a Curții de Conturi din Comrat s-a depistat că în luna februarie a anului 2016 cei trei și-au oferit sume importante în calitate de premii. Prim—vicebașcanul Vadim Ceban a numit acest control drept unul la comandă și a făcut apel la Curtea de Conturi să fie mai precauți în atitudinea angajaților și să nu încalce legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal.

Calomnie

Bașcanul Irina Vlah a fost dată în judecată pentru calomnie. Autorul cererii este deputatul Adunării Populare Găgăuze, Sergei Cernev, care a cerut de la Vlah scuze publice pentru că a publicat pe site-ul oficial al autonomiei declarație prin care l-a acuzat pe Cernev de insulte asupra ambasadorului turc din Moldova, Hulusi Kilic. De asemenea Cernev a cerut instanței să o oblige pe Vlah să plătească 200 de mii de lei daune morale.

Favoritism

O altă sezizare către procuratura Găgăuziei a fost trimisă de Cornel Dudnic, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, prin care solicită de a se verifica cât de legitimă este numirea de căre Irina Vlah, în funcția de director al Direcție Tineretului și Sportului din Găgăuzia, pe ex-adjunctul APG, Roman Tiutin. După cum enționează Dudnic, Tiutin nu are experiență în domeniul dat iar numirea sa a încălcat o serie de legi, atât la nivel local cât și național. Acesta mai spune că Tiutin este un apropiat al bașcanului iar numirea lui este una politică.

Aceste scandaluri au acaparat atenția societății găgăuze și au drept scop distragerea locuitorilor autonomiei de a importantele probleme cu care se confruntă Găgăuzia astăzi.

1 Comment

  1. Pingback:ТАЙНЫЕ МИЛЛИОНЫ И ФИНАНСОВЫЕ МАХИНАЦИИ: МОЛДАВСКИЕ СМИ СОСТАВИЛИ «ДАЙДЖЕСТ» СКАНДАЛОВ С УЧАСТИЕМ ИРИНЫ ВЛАХ |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.