Ciocolată „turistică”, gelatină pentru prevenirea osteoporozei sau hăinuțe pentru copiii născuți prematur sunt câteva din ideile inovaționale prezentate de mai mulți tineri în cadrul unui concurs organizat de Academia de Științe a Moldovei. Multe dintre acestea s-au dovedit a fi mai mult învechite decât proaspete, iar juriul a sancționat dur lipsa de originalitate a proiectelor de afaceri.
Cartea-joc cu elemente interactive pentru copii s-a bucurat totuși de succes. Creată de o tânără absolventă a Universității Tehnice din Moldova, această carte reprezintă un produs nou pe piața din Republica Moldova întrucât reprezintă o poveste al cărei final îl decide copilul în funcție de alegerile pe care le face de-a lungul acțiunii. Cel puțin așa susține Cristiana Grati, creatoarea acestui proiect.
300 de lei pentru o carte interactivă
Cartea-joc pentru copii cu elemente interactive are scopul de a dezvolta abilitățile sale cognitive. „Cititorul devine protagonist și este implicat în jocuri de logică axate pe conținutul poveștii. Pe lângă o poveste bogată în aventuri și obstacole copilul primește un joc confecționat în lemn cu problemele de logică întâlnite în carte. Acesta poate fi utilizat separat de carte, iar tăblițele din lemn se asamblează și formează un vas pentru rechizite”, explică Cristiana. Tânăra planifică să-și editeze inovația într-un tiraj de 500 de exemplare pentru început, iar prețul unei asemenea cărți-joc ar ajunge la 302 lei. „O asemenea achiziție dezvoltă logica, memoria și intuiția celor mici. Ei învață că toate acțiunile au consecințe, că în orice situație poate fi identificată o soluție și evident, petrece timpul cu folos”, menționează autoarea cărții.
„Inovații” vechi din 2005
În timp ce juriul, în frunte cu Roman Chirca, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic (AITT), a părut mulțumit de propunerea Cristianei Grati, acesta nu s-a lăsat impresionat de ideea unui tânăr producător local. Igor Golban a vorbit despre „valorificarea miezului de migdale și nuci ecologice prin implementarea metodei inovaționale proprii ca rezultat obținându-se un produs excepțional, ecologic și sănătos”. „Această idee ar fi fost considerată inovativă în anul 2005”, au punctat membrii juriului.
Cu o idee inspirată din remediile naturiste ale bunicilor noastre a venit Nadejda Ojog care a propus un gel pentru păr produs pe bază de urzici. „Mulți adolescenți se confruntă cu excesul de sebum cauzat de schimbările hormonale la vârsta pubertății. Problema apare și în timpul sarcinii sau menopauzei. Acest medicament se aplică sub formă orală, este un gel-pastă și nu prezintă niciun risc pentru scalp sau rădăcina firului de păr unde se aplică”, afirmă tânăra. Nadejda susține că pe piață găsim multe produse care să rezolve problema excesului de sebum, dar niciun produs care să aibă la bază extract de urzică.
„Astfel de produse se importă din străinătate, la noi nu se produc. Dacă urzica este contraindicată anumitor persoane, atunci acest produs poate fi creat și pe bază de hamei. Este un produs natural, conține o gamă de vitamine care fortifică scalpul și părul”, asigură Nadejda. Un recipient de 250 de grame ar costa 70 de lei, iar unul de 500 de grame, 120 de lei.
Haine pe mărimea copiilor născuți prematur
Victoria Dănilă a născut înainte de termen și s-a confruntat cu problema lipsei hăinuțelor pe mărimea copiilor născuți prematur. „Fiind motivată de propria experiență am început să confecționez hăinuțe pentru dimensiunile prematurilor și a nou-născuților cu greutate sub medie. Acestea sunt o noutate pe piața din Republica Moldova, pentru că nu se gasesc aproape deloc. Hăinuțele sunt adaptate tuturor cerințelor, inclusiv la condițiile de tratament în incubator și pentru atașarea dispozitivelor medicale. Sunt produse originale, de diverse modele confecționate din materiale naturale”, afirmă Victoria.
O altă idee prezentată în cadrul concursului este crearea unui medicament pe bază de gelatină alimentară sau naturală care să prevină și să minimalizeze riscul de apariție a osteoporozei.
Ciocolată care promovează Republica Moldova
Un set de ciocolate cu un ambalaj care să reprezinte diverse obiective turistice ale Moldovei. Cu această idee și-a dorit să impresioneze Ina Socolovschi, dar nu i-a prea reușit. „Fabrica Bucuria poate face asta oricând”, a comentat juriul. „Scopul acestui proiect este redescoperirea valorilor naționale, dezvoltarea micului business și promovarea turismului. Setul ambalat frumos va avea șase ciocolate”, a încercat să explice Ina.
O altă invenție prezentată în cadrul concursului este producerea unor containere pliabile în care să fie transportate și păstrate fructele și legumele. „Producerea și promovarea ambalajelor inteligente pentru stocarea și transportarea inovativă a mărfurilor. Acesta este proiectul meu care presupune producerea unor containere pliabile. Acestea vor reduce cu 70% pierderea de fructe și legume în timpul depozitării, ventilarea uniformă a produselor din camera frigorifică, iar colțurile și marginile rotunjite ale containerelor nu deteriorează roada”, a explicat autoarea proiectului, Natalia Eriomenco.
Concursul „Cea mai bună idee inovațională” s-a organizat pentru prima dată și are drept scop susținerea și promovarea ideilor tinerilor care doresc să-și deschidă propria afacere, dar și să contribuie la dezvoltarea social-economică a țării, precum și la identificarea celei mai viabile idei de afacere în domeniul inovațiilor. La concurs au participat studenți, masteranzi, doctoranzi sau tineri cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani care au o idee inovațională de afaceri și doresc să inițieze sau să dezvolte propria afacere. Competiția a fos organizată de Academia de Științe a Moldovei, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii.