Meniu Închide

Dodon pune în pericol securitatea Moldovei și face șah-mat Armata Națională

Republica Moldova revine la punctul zero în ceea ce privește domeniul securității, odată cu decizia lui Igor Dodon de a retrage proiectul Strategiei Securității Naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului președinte Nicolae Timofti. Ex-ministrul Apărării de la Chișinău în perioada aprilie 2014 – februarie 2015, Valeriu Troenco, a criticat decizia șefului statului, subliniind că astfel Armata Națională, dar și alte instituții care sunt implicate în asigurarea securității naționale au rămas fără documente de ordin tactic și strategic în plin război hibrid.

Igor Dodon, în fața jurnaliștilor de la Chișinău FOTO: Sandu Tarlev

Igor Dodon și-a argumentat decizia pe scurt, fără alte explicații: „conținutul lor (al strategiei și a planului de acțiuni – n.a.) nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate”. Acesta a ținut doar să sublinieze în postarea sa de pe Facebook, acolo unde a anunțat despre decretul pe care l-a semnat, că inițierea procesului de elaborare a strategiei securității naționale este o prerogativă a președintelui Republicii Moldova. „În acest context, am dispus crearea Comisiei, în componență nouă, pentru elaborarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova, care să corespundă intereselor naționale, statutului de neutralitate, consolidării statalității și modernizării țării noastre”, a mai scris Dodon.

Republica Moldova, dezarmată pe câmpul de luptă

„Și așa strategia care a fost adoptată avea un caracter general, fără specificarea inamicului potențial anume din considerente diplomatice. Dar așa cum era ea, care s-a născut cu atâta greu, e un document care permite tuturor structurilor de forță să-și planifice acțiunile în caz de necesitate. Astăzi, dacă această strategie a fost retrasă ne readuce la punctul zero. Și iarăși rămânem fără documenente de ordin tactic și strategic”, a comentat fostul ministru al Apărării Valeriu Troneco decizia Președinției.

Pe lângă retragerea documentului, Republica Moldova rămâne în continuare fără un ministru la Apărare „în condițiile în care este desfășurat un plin război informațional împotriva țării noastre – așa-zisul război hibrid”. „Apare bănuiala, zic eu rezonabilă, care ne vorbește despre înrăutățirea situației structurilor respective ale Republicii Moldova care practic sunt dezarmate pe câmpul de luptă”, a adăugat Valeriu Troenco.

De ce o țară are nevoie de strategie de securitate națională

Valeriu Troenco, fost ministru al Apărării FOTO realitatea.md

Importanța documentului Strategiei Securității Naționale a fost subliniată chiar în prima pagină a documentului aprobat de Consiliul Suprem de Securitate pe 21 iunie 2016: „(…)Spre deosebire de timpurile când securitatea statului nostru se baza pe puterea militară, astăzi securitatea națională se bazează pe o temă centrală care este compusă din valorile statului de drept, buna guvernare și instituțiile puternice care există pentru a servi poporul, nu un grup select. Trebuie să urmăm această direcție cu o exactitate fără de compromis. În caz contrar, vom trăi într-un mediu de insecuritate de care beneficiază minoritatea în defavoarea majorității”.

„Închipuiți-vă că atunci când trebuie să ai un punct de pornire, o planificare, trebuie să-ți cunoști posibilitățile de ordin material și de alt gen, ești lipsit de această posiblitate și ești pus într-o situație de neclaritate totală. Adică nu cunoști nici forțele care pot fi implicate, nici reacțiile care trebuie să fie momentale în caz de necesitate. Fiindcă apărare este o chestie foarte sensibilă. Vedem cu ce viteză extraordinară evoluează posilibitățile de azi a forțelor armate ale altor state”, a mai comentat Troneco, precizând că decizia lui Dodon „este un moment de rea-voință”. Totuși, rămâne neclară decizia președintelui de a anula documentul în momentul în care altă strategie nu există. „Putea să fie scoasă partea pe care el o motivează că deja nu mai este actuală. Ce are el în vedere? Că după după ce autoritățile moldovenești au fost la Bruxelles și au primit notă negativă s-a schimbat inamicul potențial al R. Moldova?”, s-a întrebat retoric fostul ministru al Apărării.

Cât de bun e argumentul lui Dodon

Argumentul lui Igor Dodon, precum că de pe vremea lui Nicolae Timofti și până în prezent s-au schimbat multe la nivel local și internațional, pare la fel de iresponsabil. „Dacă și s-a schimbat mediul despre care vorbește dl Dodon, atunci s-a schimbat în partea negativă, iar strategia corespundea și corespundea pentru mult timp. Documentul ne dă posilibitatea să ne verificăm posiblilitățile și să le folosim optimal în caz de necesitate. În cazul în care nu avem strategie, noi nu avem direcții, nu avem inamic, nu avem forță și posiblități ca să acționăm. Prin acest pas el a făcut – ca președinte al Federației de Șah – un șah-mat Armatei Naționale și Marelui Stat Major. Și atunci eu îmi pun întrebarea – ale cui interese apără această persoană, ocupând această funcție înaltă? Chiar sunt deranjat”, a adăugat Troenco.

Ce urmează?

„Cred că următoarea strategie a domnului Dodon va fi comasarea Armatei Naționale cu armata transnistreană. Altă explicație nu găsesc care ar fi viziunile lui. Noi știm cu toții că Ucraina este în plin război, că situația în zonele Donețk și Luhansk se înrăutățește, vedem că președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, are întâlniri cu Macron, președintele Franței, și încearcă din răsputeri să găsească soluții pentru a demotiva Federația Rusă în escaladarea acestui conflict, iar aici, la câțiva km de acest război în plină desfășurare Armata Națională și nu numai această instituție se lipsesc de strategie”, a mai explicat fostul șef de la Apărare. În ceea ce privește neutralitatea, la care face referire Igor Dodon, Valeriu Troneco a precizat că aceasta trebuie să fie garantată de alte state care sunt cointeresate ca într-o regiune sau alta un stat să aibă statut juridic neutru. „În cazul R. Moldova acest statut nu este recunoscut și nu este garantat de nimeni. Este o declarație, sunt niște cuvinte care nu au acoperire”, crede fostul oficial.

Securitatea Moldovei, în pericol. Chișinăul oficial nu reacționează

Valeriu Troenco a amintit și despre ultimele aplicații militare de pe Nistru care au rămas fără o reacție promptă din partea autorităților de la Chișinău: „Noi suntem puși într-o situație foarte și foarte delicată, deoarece pentru mine este straniu atunci când se sporește capacitatea de luptă a armatei transnistrene, când se petrec aplicații de luptă și acțiuni cu caracter combatant, inclusiv cu forțarea râului Nistru, din partea R. Moldova nici nu se protestează măcar la nivel diplomatic. Din partea R. Moldova nu există nici măcar o persoană politică la nivel superior, un ministru al Apărării, care ar trebui să aibă prima reacție – chiar este o iresponsabilitate și o lipsă de acțiune totală. Sincer vă spun că nu înțeleg altfel decât înaltă trădare acest lucru”.

L-am întrebat pe fostul ministru dacă șeful statului se arată deranjat de faptul că din proiectul documentului pe care l-a retras lipsesc cuvintele „parteneriat strategic” în dreptul cuvintelor „Federația Rusă”. „Eu admit acest lucru, dar chiar atitudinea față de situația în care ne aflăm a domnului președinte este destul de stranie, deoarece el vede motivele declanșării acestui război cu ochii celui care a luptat împotriva noastră, nu cu ochii celui care au luptat pentru acest stat. Și atunci cred că aici ar fi răspunsul la întrebare”.

Precizăm că Igor Dodon a anulat decretul lui Nicolae Timofti din 5 mai 2015 prin care a fost creată Comisia pentru elaborarea Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova. Aceasta a fost consultată inclusiv de experți internaționali. Proiectul aprobat de Consiliul Suprem de Securitate prevedea creșteri substanțiale pentru toate structurile de securitate, de la 20% până la 40%.


CITIȚI ȘI: Cine se teme de Armata Națională a Moldovei

2 Comments

  1. stefan

    Moldovenii din Romania NU vorbesc si scriu in limba rusa, nu urmaresc televiziuni de limba rusa, nu merg sa munceasca in Rusia, nu merg in bisericile Patriarhiei rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.